Grzyby w ogrodzie. Czym zwalczyć?Jaki fungicyd poradzi sobie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki funcgicyd na grzyby ?
to i tak wszystko pikuś ten Fonganil Gold kosztuje najtaniej 138 ? za 250 ml
- e-opryski
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 paź 2009, o 20:16
- Kontakt:
Re: Jaki funcgicyd na grzyby ?
? przeciez ten środek i tak nie jest dostępny w polsce i nie uwzględnia go żaden rejestr
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaki fungicyd na grzyby ?
A stary, poczciwy Aliette- itp. do podlewania. Nie powinien zostawić plam...Swagman pisze:nie zostawiał plam na roślinach
A ja trochę tęsknię za Folicur'em.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Re: Jaki fungicyd na grzyby ?
Previcur jest strasznie drogi
ja polecam Topsin, albo Biosept (ten jest naturalnym preparatem robionym z cytrusów)

Pleśń na wyściółce z kory
Powoli zaczyna złazić śnieg i niestety pokazały się placki białej pleśni na korze, którą wyściółkowałam rabaty z iglakami. Walczyć z tym jakoś? Zebrać i wywalić, czy może czymś popryskać? Niestety na kwałku trawnika, który wylazł spod śniegu też mam takie ognisko 

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pleśń na wyściółce z kory
Na korze to normalne zjawisko grzyby rozkładają korę.
A na trawniku na wiosną, no niestety różne dziwne zjawiska bywają.Jak zniknie śnieg to trzeba go porządnie wygrabić i ponakłuwać, a w kwietniu zasilać .Poczekaj do maja i będzie znów piękny.
W Polsce nie sposób na wiosnę mieć nieskazitelny trawnik, trzeba się postarać, by później był wizytówką.
A na trawniku na wiosną, no niestety różne dziwne zjawiska bywają.Jak zniknie śnieg to trzeba go porządnie wygrabić i ponakłuwać, a w kwietniu zasilać .Poczekaj do maja i będzie znów piękny.
W Polsce nie sposób na wiosnę mieć nieskazitelny trawnik, trzeba się postarać, by później był wizytówką.
Re: Pleśń na wyściółce z kory
Dzięki Iga! Czyli korą się nie przejmuję... Trawnik wysiałam dopiero jesienią, taki dość marniutki jeszcze jest, a tu takie beee
Nawet nie zdążyłam się nim nacieszyć!

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Niechciane grzyby w funkiach i trawach ozdobnych.
Nie wiem czy te grzyby akurat coś szkodzą roślinom.
Ja mam to szczęście że pojawiają mi się na rabacie wysypanej korą smardze.
Myślę że jak je wyrwiesz to masz szansę się ich pozbyć.
Skoro grzybiarzom zaleca się albo ścinanie albo delikatne wykręcanie by nie uszkodzić grzybni to chyba wyszarpywanie powinno ta grzybnię skutecznie uszkodzić ?
Ja mam to szczęście że pojawiają mi się na rabacie wysypanej korą smardze.
Myślę że jak je wyrwiesz to masz szansę się ich pozbyć.
Skoro grzybiarzom zaleca się albo ścinanie albo delikatne wykręcanie by nie uszkodzić grzybni to chyba wyszarpywanie powinno ta grzybnię skutecznie uszkodzić ?
Re: Niechciane grzyby w funkiach i trawach ozdobnych.
sylwekw pisze:Witam.
Podobnie jak w tej trawie tak i w funkiach rosną jakby dokładnie w kępie funkii. Dodam tylko, że funkie rosną pod brzozą o ile to ma jakieś znaczenie.
Intryguje mnie kilka pytań:
1. Czy to zjawisko normalne, zdarzające się od czasu do czasu - czy może jest to efekt jakiegoś błędu z mojej strony.
2. Czy jest to szkodliwe dla roślin, przy których te grzyby rosną czy nie jest szkodliwe?
3. Jak się ich pozbyć oraz ustrzec na przyszłość (bo delikatnie mówiąc nie wygląda to estetycznie)?
To, że grzyby rosną pod brzozą jest jak najbardziej normalne i należy się z tego powodu cieszyć. Większość drzew współżyje z grzybami (mikoryza) i mają się z tym dobrze

Grzyby te nie stwarzają żadnego zagrożenia dla innych roślin.
Możesz oczywiście usuwać owocniki , ale i tak wyrosną nowe, a jak dobrze pójdzie to nawet kozaki i prawdziwki

pozdrawiam
Tomek
Grzyby jadalne, niejadalne i trujące.Jakie to grzyby?
Witam,
Chciałabym prosić o poradę, bo nic nie wiem o ogrodnictwie. Mam niewielki ogródeczek od zeszłego roku. wyłożony jest jaką matą, która ma chronić przed chwastami, oraz wysypany korą. Na razie mam posadzony bluszcz, derenie, tawuę i cisy kolumnowe.
Od kilku dni pomiędzy bluszczem na korzee pojawiają się dziwne grzyby o wysokości ok. 10 cm - załączam zdjęcie.
Czy to groźne dla mojego ogródka, czy powinnam coś zastosować przeciwko tym grzybom?

będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam,
Mirabelka
Chciałabym prosić o poradę, bo nic nie wiem o ogrodnictwie. Mam niewielki ogródeczek od zeszłego roku. wyłożony jest jaką matą, która ma chronić przed chwastami, oraz wysypany korą. Na razie mam posadzony bluszcz, derenie, tawuę i cisy kolumnowe.
Od kilku dni pomiędzy bluszczem na korzee pojawiają się dziwne grzyby o wysokości ok. 10 cm - załączam zdjęcie.
Czy to groźne dla mojego ogródka, czy powinnam coś zastosować przeciwko tym grzybom?

będę wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam,
Mirabelka
- Comcia
Re: grzyby w ogródku
Powinnaś się cieszyć i zajadać nimi.
To są smardze :P
To są smardze :P
ojej - jadalny a wyrzuciłam całą siatkę 
coma - pięknie dziękuję!

coma - pięknie dziękuję!
- Comcia
Szkoda, bo one rosną tylko na nowej korze rok, dwa i znikają.
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Grzyby w ogrodzie
Nie wiem czy w odpowiednim dziale .U mnie w ogrodzie pojawiły się nieznane mnie grzybska.Są blaszkowe ,młode okazy podobne do pieczarek a rozrastają się do wielkości dużej dłoni od spodu jasnobrązowe ,jest ich cała masa nawet w kępach roślin -w samym środku zawciągu nadmorskiego.Czym to zwalczyć ZROZPACZONY.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18