Na pierwszym zdjęciu New Dawn pnie się po łuku razem z powojnikiem.
Na drugim też łuk, obok kratka jako podpora dla pnączy (róża, powojnik, milin, wiciokrzew) i pergola nad patio - tam wspinają się róże pnące. To moje pomysły
Bardzo ciekawy pomysł i bardzo ładny efekt.
Sam też zamierzam na wiosnę zrobić coś podobnego.
Dotychczas wykorzystywałem stare i duże metalowe koła do grabarek do siana:). I nawet niezle to wygląda.
Monique, jak pokazesz z bliska zdjecie kwiatów, najlepiej w dziale do identyfikacji, to nasze różane wyrocznie na pewno pomogą
Piękne są te Twoje różyce po ile wsadzałas krzaczków na jednym boku pergoli ? I tam chyba jeszcze coś rośnie oprócz tej ciemnoróżowej piękności ?
Cieszę się bardzo Ave że Ci się podobają , z jednej strony sa dwa krzaczki różowej a z drugiej białe , dwa lata temu po zimie całe mi zmarzły i odbiły od korzenia i bardzo się rozkrzewiły , jak widac na zdjęciu różowa przemaszerowała po całej pergoli na drugą stronę że białej prawie nie widać , bardzo szybko rośnie a w tamtym roku kwitły nawet dwa razy. Pozdrawiam .
No to cudo- tak pomaszerować na drugą stronę... Bardzo jestem ciekawa co to za różą - Monique jeśli masz zbliżenia kwiatów pokaż je w dziale "Róże" do identyfikacji
"Rośliny w donicach to świetny sposób na udekorowanie tarasu, balkonu czy kącika wypoczynkowego w ogrodzie. Przestawiając pojemniki, można dowolnie zmieniać kompozycje roślin, eksponując je wtedy, kiedy są najpiękniejsze....."
Mam posadzone w rzędzie następujące róże: Abraham Darby, Charles Austin, Golden Celebration, Graham Thomas, Mary Rose,
Heritage. Posadzone są co 1m.
Proszę o poradę jaką podporę im zastosować? Czy zrobić jedną dużą pergolę? Czy pojedyńcze stojaki (stożkowe)?
Ta róża zaskoczyła mnie w tym roku dużym przyrostem. W ubiegłym roku było jej o połowę mniej! To Raubritter. Cienkie pędy będą uginały się pod ciężarem kwiatów (oby tak było ) więc myślę, że przydałaby się jakaś podpora. Jaka podpora przy takim pokroju będzie dobra? Boję się, że na kratce będzie miała zbyt ciasno gałązki. A może prześwietlic ją trochę, bo jest taka gęsta. Czy ona nie jest zbyt gęsta? Wybaczcie laikowi banalne pytania
Jeżeli zostawię ją taka gęstą, to będę chyba musiała dac jej do podparcia coś bardziej przestrzennego niż kratka. Tę różę kupiłam już jakieś trzy lub cztery lata temu w OBI ale miała bardzo burzliwą przeszłośc i ledwo wyżyła od corocznego tratowania i podgryzania "do pnia" przez sarny. Obawiam się czy to podgryzanie nie jest właśnie przyczyną jej gęstości - może w normalnych warunkach powinna miec mniej gałązek?
Witam, niniejszym przedstawiam Forumowiczom moje pergole i kratki. Może zainspirują one kogoś do wykonania własnej podobnej. W miarę możliwości służę radą i pomocą. Pytania? - śmiało na pw.
Pozdrawiam.
Hortensje pnące
Jeżyny i maliny
Jeżyny i klematis
Brama (róża, kobea, klematis)
Sympatia
Pomidorki
Dzięki, też nam się podobają.
Przy okazji mam pytanie. Jak się nazywa ta róża i jak ją ujarzmic żeby ni była taka "rozwalona". Uwiązana do kijka, albo rozpięta na kratce wyglądała biednie. Jak stoi tak jak teraz to kwiaty się zwieszają lub wręcz odłamują pod własnym ciężarem.
Pozdrawiam.