Storczykowo....i problemowo .....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

O rany WIELKI DZIĘKI :D a już się zmartwiłam .... że rozpoczął "okres rozrodczy" i nie bedzie kwitł... A keiki ...myslałam że to to co wyrasta z podłoża :oops: Ale już wszystko jasne (przynajmiej wiem jak odróżnić keiki od nowych przyrostów)
Uff teraz tylko muszę o niego odpowiednio zadbać! Dziękuję i pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cudne storczyki ;P
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

ja oglądam zdjęcia Waszych po kilka razy dziennie, jak dobrze, że mam taką pracę i wolne dni, że mogę pozwolić sobie na kawkę w domu i podziwianie... PRZECIEŻ TU CO JEDEN TO PIĘKNIEJSZY! MOJE na balkonie, ciekawe, czy je to pobudzi do rozrostu i kwitnienia.
platynka :)
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Życzę pięknego kwitnienia :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Witajcie. Mój reanimowany phalaenopsis każdego dnia robi coraz większe postępy. Dziś zauważyłam jeszcze to :
Obrazek Obrazek czy to nie będą nowe pędy kwiatowe ?

Czyli ma już 2 nowe korzonki powietrzne, puszcza pęd kwiatowy, jeden nowy liść i to .... chyba jest dobrze :D
Czyżby udało mi się go uratować ?

Mam jeszcze takie pytanie, mianowicie dotyczy kropelek na łodydze storczyka. Czytałam dużo opinii na ten temat i już w zasadzie nie mam pojęcia co o tym myśleć. Gdzieś czytałam że to moze swiadczyć o obecności intruzów,gdzieś indziej że to oznaka dobrej kondycji storczyka a dziś wyczytałam że jeśli wahania temperatury między nocą a dniem wynoszą więcej niż 3-4 stopnie C wówczas roślina wydziela kropelki cukru .... :? tzn.że jest mu dobrze czy źle ....
Mój różowy tak ma ale nic złego z nim się jeszcze nie dzieje....
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witaj;kropelki na storczyku-sprawdzałaś czy nie ma intruzów?
jak nie ma to ok.nie ma się czym martwić tylko cieszyć ,że pięknie kwitnie :D
może to być oznaka dobrej kondycji lub wysiłku przy kwitnieniu,moje kwitnące wszystkie tak mają
sprawdź pod kontem intruzów, jak nie ma ,ciesz się kwitnieniem :D
pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Dorela sprawdzałam na razie nikogo "obcego" nie widać ...
A to mój wczorajszy zakup,chorowałam na innego, takiego białego z różowym środeczkiem ale zapóźno .....
W czwartek w kwiaciarni zobaczyłam właśnie takiego białego miałam straszny dylemat bo portwel coraz cieńszy a oto ujrzałam prawdziwe cudo,stałam tam z dobre pół godziny w jednej chwili byłam gotowa na zakup a w nastepnej rozsądek podpowiadał że to ostatnie pieniądze wrrrr :twisted: Zrezygnowałam i wróciłam do domu ale cały piątek tak żałowałam że w sobotę rano pędem poleciałam do sklepu ...... i już go nie było :( Więc to zastępczy zakup ,tak na pocieszenie równie ładny ale to nie to co tamten biały...
Pozdrawiam cieplutko!

Obrazek Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Izulo - nie martw się. ;:168 Ten jest śliczniusi :D A białego z różową warżką jeszcze upolujesz :)

Jeżeli można zapytac to ile Cię kosztował?
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

On jest cudny, nie wiem czy jest taki piękny czy to zdjęcia są tak super zrobione, on wygląda jak...jak...no wspaniale :)
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Orionko kosztował całe 47zł :D mieszkam w małym mieście i z tego co wiem tylko raz storczyki były w "biedronce" zanim się dowiedzialam było już po ...... zostają mi tylko kwiaciarnie a tu ceny dość wysokie....ale choruję na takiego białaska....
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Izula pisze: mieszkam w małym mieście i z tego co wiem tylko raz storczyki były w "biedronce" ...
Izula - ja mam tak samo. Ale zawsze można gdzieś pojechac na zakupy storczykowe. U mnie najbliższe Obi i Tesco ponad 40 kilometrów. Czyli jedzie się raz a dobrze, albo prosi się rodzinę o zakupki. :)
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Witam cieplutko :D
Orionko dobry pomysł, jak wróci mój mąż będę musiała go wykorzystać....Ja mam troszkę dłuzszą drogę do przebycia ale co tam.....jechać raz a dobrze!

Jejku wsadziłam swoje łapki do tego biednego rekonwalescent z zalanym stożkiem ... aż mnie korciło żeby zajrzeć do jego wnętrza.Pewnie mu tym zaszkodziłam :( ale byłam tak bardzo ciekaw czy robi jakieś postępy,czy puscił chociaż jeden jedyny malutki korzonek lub coś innego. Rozbebeszyłam go a tam nic .... tak jak było, żadnych zmian. Dobrałam się więc do tego stożka, usunełam tą zdrewniałą część ( nie wiem czy dobrze )? ..... bylam ciekawa jak głęboko sięga ta "czarna plama" zamiast stożka i wiecie co odkryłam chyba resztki żywej "tkanki" albo tylko tak mi się wydaje....Nie mam już cierpliwości .... żeby dał mi jakąkolwiek oznakę życia!! :twisted:

To jego stożek wczesniej wygladał tak : Obrazek

Po usunięciu : Obrazek

Mam nadzieję że nie uśmierciłam go tym sposobem......chociaż teraz wiem że do chwili "operacji" w środku był żywym storczykiem.
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Tak dla poprawy humoru kilka zdjęć moich pozostałych storczyków:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tu ..... zastanawiam się ponieważ pierwszy raz widzę na swoim storczyku że jeden kwiat ma trochę inny kolor :? Jest trochę ciemniejszy wpada w ciemny róż z żółtym , zawsze miał jednakowe kwiaty...być może to oznaka gorszej kondycji kwiata?
Obrazek

Obrazek

I dendrobium nobile które szaleje :D uschły mu na czubku starych pseudobulw te"kikuty?" a młode pseudobulwy i liscie rosnął w bardzo szybkim tempie.
Obrazek Obrazek
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Izulo fajne zdjęcia.

A różny kolor kwiatów na jednym pędzie się zdarza. Nie jest to żaden powód do zmartwień, wręcz przeciwnie, masz 2w1 ;:1
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ale sobie pooglądałam śliczności! Zdjęcia rewelka!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”