Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No własnie 8) Dlatego kompletnie nie wiem co z tego wyrośnie :P Sama się zdziwiłam, bo on był coraz większy i większy... Teraz chyba się zatrzymał, więc czekam co dalej.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szamanko - czy to na pewno jest storczyk?

Znalazłam takie coś w necie (może to już czytałaś):

eucharis wielkokwiatowy - (Eucharis grandiflora); zimozielone rośliny cebulowe z rodziny amarylkowatych. Pochodzą z tropików amerykańskich. Uprawiana jest w szklarniach jako roślina ozdobna, ze względu na pachnące, białe kwiaty, przypominające duże, białe narcyzy.
z http://www.huuskaluta.com.pl/marekc/parfleche08.php

Roślina pochodzi z Andów kolumbijskich i górnej Amazonii. Jest to roślina cebulowa, zimozielona, wrażliwa na mróz, a ściślej na niskie temperatury (min. 15º C). Jest rośliną wymagającą częściowego cienia (światła rozproszonego) i próchnicznej gleby. Kwiaty są duże, białe i pachnące. W naszych ogrodowych warunkach kwitnie w styczniu, lutym, choć może powtarzać kwitnienie (nawet do 4 razy w ciągu roku), jeśli w lecie będzie mieć odpowiednią wilgotność i przechodzić spoczynek między kwitnieniami.

Kwitnienie tak właściwie zależy od okresu spoczynku, w czasie którego ograniczamy podlewanie i obniżamy temperaturę. Rozmnażana jest przez oddzielanie nowych cebul wiosną. Jest bardzo piękną i efektowną rośliną co można zobaczyć na załączonych zdjęciach, ale przy tym „humorzastą”, o czym sami się przekonaliśmy - kilka lat nie chciała kwitnąć.

z http://www.mob-zabrze.pl/flora/eucharisamazonica.html
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Dziękuję, Orionko, nie czytałam tego tekstu.
No ładnie, to co ja znalazłam, było informacją z ogrodu botanicznego i pisali że to storczyk. I że baaardzo długo trwało zanim skłonili go do zakwitnięcia. Na allegro tez pisali, że to storczyk... No to sama nie wiem co to jest. Generalnie ważne, że rośnie ;) Ale liść robi wrażenie ;)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szamanka
1000p
1000p

Post »

Tak jak wspominałam, mój biały falek zupełnie mnie zaskoczył przedłużając pęd kwiatowy:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

białe tak mają... w moim wątku też to jest :)
platynka :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny ten Phal. ...
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Wszystko fajnie, ale niestety jeden z moich podopiecznych powoli umiera, aja nie potrafię mu pomóc :( Pisałam o nim już kiedyś, tracił liście. teraz już nie ma żadnego. Miał ciemną plamę, którą przecierałam Topsinem. Plama wyschła. Ale cała roślinka zrobiła się sucha i smutna.. Po utracie liści wygląda naprawdę strasznie.. To, co pozostało jest suche :(
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wygląda na uschniętego... jak nie ma ani kawałka rośliny, to nowego stożka wzrostu raczej nie puści.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

A ja bym poczekała jeszcze, co Ci szkodzi,to podobno bardzo cierpliwe roślinki
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Nie zamierzam go broń Boże wyrzucać.. Tylko mi tak smutno jak na niego patrzę... Ciągle mam nadzieję, że jeeednak da radę i odżyje... Może potrzeba mu więcej czasu... Ale może tak jak napisała Storczykowa - nic już z niego nie będzie...
Wciąż daję mu szansę..
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

potrzymaj go jeszcze trochę. raczej się nie opuści, ale jeszcze go zostaw, póki nie jesteś na 100% pewna, że usechł.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Szamanko, zajrzyj na 6 stronę wątku Mamby. Miała podobnie i wyszło keiki z korzeni.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czasem keiki wyrasta, ale niestety nie zawsze :(((
ja 3 razy miałam tak, że Phal. straciły wierzchołek. dwa miały listki poparzone od słońca. 1 usechł całkiem, drugi puścił ładne keiki (to było rok temu, a keiki po kilku miesiącach od wyrośnięcia zakwitło). miałam też 1 co stracił liście od przelania, ale najpierw odpadły mu dolne, sercowy na końcu. i zgnił.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Wczoraj przybył mi kolejny podopieczny :) Jest delikatnie kremowo - bordowy... Oczywiście nie umiem robić tak pięknych zdjęć, jak co niektórzy storczykomaniacy, no ale naprawdę się starałam ;)
Obrazek

Chciałam wstawić więcej zdjęć, ale mam problem z Imageshackiem :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”