Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Orionko, a wiesz, że czuć moje dwa śpiące właśnie? może to naturalne??? Może Jovanka nam pomoże... korzenie zielone, silne, zdrowe, oba storczyki puszczają nowe liście i już im wychodzą nowe korzenie, ale... ten zapach bagienny :(
platynka :)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne okazy pokazujesz, pooglądałam.
A czemu ich nie nawozisz i co to oznacza, że oncidum stoi w wodzie - dosłownie? :roll:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

dziękuję, Dewuko, bo na innym forum powiedziano mi, że moje storczyki są zaniedbane, wiszące, niepodwiązane, co nie jest prawdą... :(((

oncidium: właściwie to na wodzie, na drenażu - źle sformułowałam... puścił kolejną odnóżko-szczepkę z nowymi korzonkami, ale pędu i kwiatów nie ma :( podpowiesz, dewuko, dlaczego? za dużo wilgoci?czy taki jego kaprys? :)
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witaj Platynko pytasz o Oncidium,co zrobić aby zakwitło;przesuszyć gdy z młodego przyrostu wyłania się psb-sucho i ciut chłodniej,pisałam o tym w moim wątku na stronie 6,zapraszam :lol:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Oncidium rośnie w ogólnie dostępnym podłożu do storczyków,od siebie dołożyłam trochę węgla drzewnego i styropianu
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Dorciu, serdecznie dziękuję za pochwały! miło nam ;) (i mnie, i moim storczykom).
Oncidium, niestety, kwitło tylko raz..., a teraz stoi już pół roku i nic,
listki puszcza, ale nie ma łodygi, a co dopiero marzyć o kwiatach :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

a to najnowszy nabytek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

w tych białych środeczkach są pyłkowiny :) ładny storczyk. tylko niepotrzebnie na 2 ostatnich fotkach mu robiłaś tą rameczkę.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

też mi się niezbyt podoba, bawiłam sie programem, trochę eksperymentowałam, juz przynajmniej wiem, że storczyki piękne same w sobie, nie potrzebują upiększania :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękny! dużo lepszy bez tej ramki. w jakim programie ją robiłaś? mi się nie podobała, bo psuła efekt i jakaś rozmazana jest. storczyki są tak piękne, że nie potrzebują upiększania. no chyba, że wyszły bardzo niewyraźnie na zdjęciu, wtedy trzeba wyostrzyć, by coś było widać.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Aniu, bo zauważyłam keramzyt i wydawało mi się, że jest bezpośrednio rozsypany na ...parapecie? i namoczony? a pytam dlatego, by się dowiedzieć, czy w takich warunkach Twoje kwitną, rosną...
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

W tackach na parapecie...Specjalnie dobrałam taki kolorek aby ładnie wygladały na parapecie, nie odróżniały się...(aby mój R. nie marudził :D )
Jakieś dwa tygodnie temu zrobiłam im takie nawilżanie, ponieważ pojawiły się lepkie kropelki na moich storczykach - miały za małą wilgotnośc podejrzewam :( . I sobie rosną jak widac w moim watku.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

moje też tak rosną, tylko nie mogę dostać keramzytu... :( wszędzie wykupiony
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu te kropelki na storczykach to może byc efekt bytności jakis paskudek na roślince, trzeba ja dobrze pooglądać. Jednak najczęściej jest to zjawisko zwane guatacją, efekt naturalnie występujący i nie powodujący skutków ujemnych. W ten sposób roślina pozbywa sie też nadmiaru wody, której mogła wcześniej dostać za dużo. Wpisz w wyszukiwarkę słowo "guatacja" i tam znajdziesz parę przydatych informacji :D .
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Dzięki Lano.
Platynko ja też nie wszędzie mam keramzyt.....wlałam po prostu samą wodę i też sobie paruje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”