Storczyki platynkowe
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
dziękuję, Dewuko, bo na innym forum powiedziano mi, że moje storczyki są zaniedbane, wiszące, niepodwiązane, co nie jest prawdą...
((
oncidium: właściwie to na wodzie, na drenażu - źle sformułowałam... puścił kolejną odnóżko-szczepkę z nowymi korzonkami, ale pędu i kwiatów nie ma
podpowiesz, dewuko, dlaczego? za dużo wilgoci?czy taki jego kaprys? 

oncidium: właściwie to na wodzie, na drenażu - źle sformułowałam... puścił kolejną odnóżko-szczepkę z nowymi korzonkami, ale pędu i kwiatów nie ma

platynka 

Witaj Platynko pytasz o Oncidium,co zrobić aby zakwitło;przesuszyć gdy z młodego przyrostu wyłania się psb-sucho i ciut chłodniej,pisałam o tym w moim wątku na stronie 6,zapraszam 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Oncidium rośnie w ogólnie dostępnym podłożu do storczyków,od siebie dołożyłam trochę węgla drzewnego i styropianu
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
W tackach na parapecie...Specjalnie dobrałam taki kolorek aby ładnie wygladały na parapecie, nie odróżniały się...(aby mój R. nie marudził
)
Jakieś dwa tygodnie temu zrobiłam im takie nawilżanie, ponieważ pojawiły się lepkie kropelki na moich storczykach - miały za małą wilgotnośc podejrzewam
. I sobie rosną jak widac w moim watku.

Jakieś dwa tygodnie temu zrobiłam im takie nawilżanie, ponieważ pojawiły się lepkie kropelki na moich storczykach - miały za małą wilgotnośc podejrzewam

- platynka80
- 500p
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu te kropelki na storczykach to może byc efekt bytności jakis paskudek na roślince, trzeba ja dobrze pooglądać. Jednak najczęściej jest to zjawisko zwane guatacją, efekt naturalnie występujący i nie powodujący skutków ujemnych. W ten sposób roślina pozbywa sie też nadmiaru wody, której mogła wcześniej dostać za dużo. Wpisz w wyszukiwarkę słowo "guatacja" i tam znajdziesz parę przydatych informacji
.