Fasola -choroby i szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ewelinachm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2011, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

fasola szparagowa - pomocy -

Post »

Ok 4 dni temu zaczęła mi kiełkować fasola szparagowa żółta. Jednak flance robią się brązowa czarne. jakby wysychają? Co mogłabym zrobić aby ich nie stracić. czy to możliwe ze od słońca? czy to może mrówki które żerują niedaleko? A może cos innego? Prosze o pomoc.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: fasola szparagowa - pomocy -

Post »

ewelinachm pisze:Jednak flance robią się brązowa czarne.
Czy to rozsada fasoli czy siew do gruntu ?. Bo słowo " flanca " pochodzi z niemieckiego i oznacza rozsadę. Dobrze byłoby wkleić jakieś zdjęcie. W jakiej fazie te siewki są porażane ?.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Możesz teraz bez problemu siać bezpośrednio do gruntu, i prawdopodobnie tak będzie lepiej.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

U mnie kilka razy w poprzednich latach i teraz też, zdarzyło się, że kiełkujące roślinki miały żółte zabarwienie a końcówki brązowe, takie zasuszone jakby, ale to tylko było na tych pierwszych listkach i kawałek na łodyżce, czekałam cierpliwie a później kolejne listki wyrastały już bladożółte i kolejne coraz ładniejsze zielone, fasolka bujnie wyrastała i rodziła aż miło. Wg mnie było jej w nocy trochę zimno. Najbardziej to chyba w tym roku, jest duża różnica temperatur między dniem a nocą i moim zdaniem to chyba to. A włókniną nie dam rady wszystkiego przykryć, chyba musiałabym cały ogród :) Niech się hartuje :) Co do Twojej fasolki to przydałyby się zdjęcia, na pewno wtedy ktoś by pomógł.
11krzych

Post »

U mnie przypuszczalnie jest śmietka:
zelwi pisze:To pewnie śmietka kiełkówka. Atakuje kiełkujące nasiona w glebie i niektóre nie wschodzą, inne wschodzą uszkodzone i mogą zamierać. Należy przed siewem zaprawiać nasiona w 'Nomolt'.
Śmietka atakuje silnie, gdy w glebie jest dużo nierozłożonych resztek organicznych (kompost) i w poprzednich latach na tym miejscu rosła fasola.
Niestety obydwa warunki silnego ataku śmietki spełniłem. Wysiałem jeszcze raz do doniczek na balkonie i jak będzie miała kilka liści to pójdzie do gruntu. Zobaczymy czy w ten sposób oszukam tego robala.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie też nierówno wzeszła.Z ciekawości rozgarnęłam ziemię gdzie powinno być ziarnko fasolki i okazało się,że w środku siedzi sobie mały drutowiec.I zajada.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Maraga pisze:(...)okazało się,że w środku siedzi sobie mały drutowiec.I zajada.
Smacznego ;:170

A tak poważnie, jakie środki działają przeciw drutowcom, jak przygotować ziemią aby sie ich pozbyć ;:223 ?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie warto się nastawiać na chemię przeciw drutowcom ,bo i środki drogie, i dużo ich trzeba/ środki doglebowe/ i w końcu nie wiadomo komu te środki bardziej szkodzą: ludziom czy drutowcom. W starych poradnikach ogrodniczych zalecano umieszczanie na grządkach pułapek na drutowce w postaci przekrajanych na pół ziemniaków z usuniętymi kiełkami ,w które larwy lubią wchodzić. Okresowo trzeba te ziemniaki usuwać wraz z larwami i niszczyć.

Pozdrawiam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

;:180
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ewelinachm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2011, o 14:00

Post »

takie zdjecia udalo mi sie zrobic; niestety sa rozjasnione - slonce mozno biło dzis z rana. koncowki sa ciemne takie jakby uschniete tak jak pisze gajeczka. Siane były nasiona do gruntu. Te wieksze co zakiełkowały maja dziurki na liściach. Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tu jest wątek o chorobach fasoli :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28

:wit :wit
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Tak właśnie myślę.. Czy te fasolki to macie 2-gi rzut? Zagapiłam się jakoś w tym roku, zawsze siałam w odstępie 3 tygodniowym, ale i tym razem jakoś miejsce mi się skurczyło w ogródku, ale teraz po rzodkiewce, sałacie i rukoli mam znowu kawałeczek. Czy mogę jeszcze teraz zasiać? Zdąży wydać plon?
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Z powodzeniem gajeczka możesz wysiewać fasole szparagowa do końca czerwca bez obawy o plon.
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

janhel41 pisze: możesz wysiewać fasole szparagowa do końca czerwca bez obawy o plon.
Nawet dłużej. Do połowy lipca.

:wit :wit
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Dzięki wielkie :) Się jutro zrobi z samego rana :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”