Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już w kilku tematach pojawiała się informacja na temat terminu sadzenia drzewek owocowych - uzależniony jest w dużym stopniu dostępnością materiału od szkółkarzy. Drzewko w szkółce powinno kończyć wegetację, co oznacza w uproszczeniu (o ile warunki na to pozwalają np. nie jest zbyt mokro - bo to uniemożliwia kopanie) że drzewka tzw. "kopane" czyli z bryłą korzeniową dostępne są na rynku od początku - połowy października. Wcześniej pozyskanego drzewka ze szkółki po prostu bym nie kupił... I w związku z tym, jesienny termin sadzenia jest dość ograniczony (od 10-15 października do początku listopada). Teoretycznie im dalej na wschód kraju, tym ten termin może być późniejszy (tylko bez przesady). Mówiąc prostym językiem - drzewko musi mieć trochę czasu, żeby się "zadomowić"
Za terminem jesiennym przemawia przede wszystkim duży asortyment materiału oraz odpowiednie warunki wodne gleby czy temperatury powietrza. Ułatwia to przyjęcie się drzewka po posadzeniu. Wiosną jest już zdecydowanie gorzej (szczególnie w ostatnich latach)...
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnio widziałam ciężarówkę z 5-6 metrowymi drzewami iglastymi (chyba jodły) w koszach. kiedy szłam na spacer z psem na naczepie leżały ukosem drzewa z (niewielką
) bryłą korzeniową owiniętą metalową siatką i workami jutowymi. Kiedy wracałam na naczepie zostały jedynie worki złożone na kupie, koszy z siatki nie było. Czy to oznacza, że drzewa zostały posadzone razem z koszem?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nalewka pisze:Ostatnio widziałam ciężarówkę z 5-6 metrowymi drzewami iglastymi (chyba jodły) w koszach. kiedy szłam na spacer z psem na naczepie leżały ukosem drzewa z (niewielką) bryłą korzeniową owiniętą metalową siatką i workami jutowymi. Kiedy wracałam na naczepie zostały jedynie worki złożone na kupie, koszy z siatki nie było. Czy to oznacza, że drzewa zostały posadzone razem z koszem?
Pewnie tak.

W razie tak było to ,,ja dziękuję za takich fachowców''.

Sadzenie drzewek owocowych
Na jesieni posadziłem morelę i nie przyjęła się, obecnie nie widać ani jednego pąka, zdaje się, że już nie odbije. Czy można jeszcze teraz posadzić?. Czy nie jest za późno? Bardzo proszę o poradę i dziękuję.
Ry
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Zabieg o którym piszesz był kiedyś stosowany nawet w sadach towarowych.Jednak z różnych przyczyn nie robi się tego dziś.Jedną z przyczyn jest mocno wątpliwy korzystny efekt takiego zabiegu.Jeśli w to nie wierzysz to posadź na podobnym stanowisku dwa takie same drzewka w jednym zapraw dołek,drugie posadź wiosną po przekopaniu teraz obornika lub wiosną wyściółkuj obornikiem wokół pnia(tak aby obornik pnia nie dotykał!).
Jeśli sadzisz drzewka jesienią to zwłaszcza przy pestkowych koniecznie okopczykuj je i w przypadku groźby mrozów zabezpiecz.
Zabieg o którym piszesz był kiedyś stosowany nawet w sadach towarowych.Jednak z różnych przyczyn nie robi się tego dziś.Jedną z przyczyn jest mocno wątpliwy korzystny efekt takiego zabiegu.Jeśli w to nie wierzysz to posadź na podobnym stanowisku dwa takie same drzewka w jednym zapraw dołek,drugie posadź wiosną po przekopaniu teraz obornika lub wiosną wyściółkuj obornikiem wokół pnia(tak aby obornik pnia nie dotykał!).
Jeśli sadzisz drzewka jesienią to zwłaszcza przy pestkowych koniecznie okopczykuj je i w przypadku groźby mrozów zabezpiecz.