Co robimy w CZERWCU na działkach i w naszych ogródkach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja fasolkę, rukolę, koperku dosieję, rzodkiewki Opolanki (z tego nie wiem co wyjdzie). I selera wreszcie wsadzę, bo rozsadę zrobiłam zbyt późno i dopiero teraz nadaje się do wsadzenia.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Odnośnie ogórków i bobu, mam małe pytanko

Post »

mam już wcześniej wysiane ogórki , lecz siałam na 1 grządce 2 rodzaje i widzę że jest między nimi ogromna różnica , jedna strona ma jakieś 10 cm wysokości a druga maleńkie ogóreczki.Ponieważ siałam dosyć gęsto przyszykowałam sobie jeszcze jedną grządkę , aby je przepikować i rozsadzić,lecz z tego co widzę to nie mam z czego pikować. Mam pytanie czy na tej drugiej grządce ogórki normalnie wysiać czy lepiej kupić już gotowe? Czy te moje mizeraki jeszcze urosną teraz posiane? Drugie pytanie, uwielbiam bób lecz czy nadaje się dla niego piaszczysta gleba i jak ją przygotować? Doradżcie laikowi!
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Babuchno ogórków się nie pikuje mają zbyt delikatny system korzeniowy i po prostu się nie przyjmą Kup nasiona i zasiej a ogórki Ci na pewno wyrosną. ;:11 ;:6
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzięki za radę , nie wiedziałam że nie można pikować, będąc na targu widziałam że ludzie kupują już gotowe średniej wielkości ogórki do wsadzenia, więc wydawało mi się że sama też mogę przenieść moje jak podrosną. A co jeśli chodzi o bób?
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Babuchna ja zawsze pikuję i zawsze prawie wszystkie się przyjmuja :D Tylko trzeba to robić ostrożnie i potem dobrze podlać :D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Jak tam Wasze czerwcowe poletka? Wschodzi coś? U mnie na razie chyba rukola, fasolka, ogóeczki i szpinaczek na razie siedzą cichutko.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Hmmm, jak na czerwiec to wszystko jakoś licho wschodzi...groszek u mnie jakoś sie ruszył, buraczki gdzie nie gdzie mają po dwa listki, marchewkę to z lupą muszę szukać, fasolkę mrówki wcinają...Mój mąż się śmieje,że marudzę jak stary ogrodnik, uznałam to za komplement :lol:
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podbijam temat, bo w końcu połowa czerwca!
Co jeszcze można zasiać z warzyw? Późną fasolkę, marchew, ogórki (?), sałata i rzodkiewka- oczywiście.
Ja posiałam też byliny do przesadzenia na stałe miejsce jesienią.
Myślę też o zielonym nawozie- łubinie- na mój niewykorzystany zagon- by chwasty mnie nie wyprzedziły ;)
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Koperek posiałam, bo z tym wczesnowiosennym nie zdążyłam przed ślimakami :evil: może teraz jak pozastawiałam pułapki, coś z tego będzie...

Posiałam dwuletnie - goździki brodate, naparstnicę, dzwoneczki ogrodowe, i byliny - kuklik i driakiew.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witam , moje ogóreczki siane w czerwcu ładnie wyszły i mają się dobrze!
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Ja na początku czerwca wysiałem marchew - teraz już ma po 2 listki właściwe. Oczywiście wszystko pod agrowłókniną ze względu na to, że przez 2 tygodnie padało przez co koper musiałem wyrwać cały - zgnił prawie.
A więc ja jeszcze planuję wysiać:
- Buraki
- ogórki
- koper
- resztę cukinii
- fasolkę szparagową
- w miarę możliwości znów marchewkę
Pozdrawiam
Michał
chudy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2009, o 16:36

Post »

Witam jestem nowy na forum ale mam takie pytanie czy moge jeszcze wysiać na rosadniku kalafiora bo w internecie wyczytałem że jeszcze można. I drógie moj pytanie dotyczące ogórka i cukini jeśli je teraz wysieje z nasią to urosną do jesieni?
Prosze o odp i z góry dziękuje.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Chudy, cukinia i ogórek urośnie na pewno. W ub. roku siałam ogórek na pocz. lipca (parę nasionek na próbę) i były do pierwszych przymrozków, niewiele ale na mizerię wystarczyło.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Jak dobrze to czytać.
Dziś kupiłam ogórek melonowy i stwierdziłam, że na próbę wysieję - nie mam tyle cierpliwości, żeby czekać do przyszłego roku.
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Post »

100krotka pisze:Koperek posiałam, bo z tym wczesnowiosennym nie zdążyłam przed ślimakami :evil:
O tak- też wiem co to ślimaki :evil: Ostatnio zasiałam majeranek-pięknie wzeszedł (ale dziwna ta forma) ale ślimaki go pożarły! Dosłownie. Nie wiem czy jeszcze odbije. Chyba czas na piwo :wink:
Amatorka ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”