A kiedy siałaś ? Moje kapusty jakoś kiepsko.
Swoje siałam chyba w marcu.
Niby zaczynają się zwiększać kac liście , no sama nie wiem, bo pierwszy raz uprawiam kapustę
Asia
Siałam w lutym , ale rozsada miała falstart . Nie pamiętam jak się nazywa ta choroba odglebowa ,
ledwo odratowałam .
Jak doszła do siebie to szybko wysadziłam .
anulab pisze: ↑12 maja 2024, o 08:28
Zaczynam zbiory kapusty . Ślimaki też się do niej dobrały . Rozsada wysadzona w marcu .
Piękna kapusta. Była sadzona w gruncie czy w tunelu? Może za rok spróbuję znowu z kapustami. Kiedyś próbowałam ale gąsienice je zjadały bardzo a nie chciałam oprysków stosowac
Nie robiłam żadnych oprysków . Rośnie w tunelu w miejscu gdzie będę wysadzać pomidory
a w zasadzie już wysadziłam . Zanim się pomidory rozrosną , kapustę wytnę .
To podobno dobre sąsiedztwo .
Próbuj , polecam . Na pierwsze zbiory nie robię dużo , kilka sztuk dosłownie , kapusty i kalafiora .
Reszta w gruncie .
Widzę , że biały motyl już lata .
Dałam chyba za dużo obornika kurzego i nie wiem czy przypadkiem nie przenawożone te moje kapusty i kalafiory. Zrobiły się bardzo ciemne zielone.
Kapusta
Kalafior
Do tego takie maluchy w porównaniu do waszych, że ja nie wiem , chyba za późno wysadziłam rozsadę.
Strasznie nieogarniętą mam w tym roku kapuste, dlatego ślimaki robią sobie uczte, w dodatku na dwa tygodnie po wysadzeniu był zmasowany atak pchełek ale jakoś tam rosną.
Pierwszy raz uprawiam kapustę.
Wydaje mi się ,że powinnam ją dokarmić. Kilka dni temu robiłam oprysk Wapnovitem turbo, kapusta też dostała.
Myślę ,żeby dodatkowo zrobić oprysk kristalonem czerwonym. Z brokułami tak samo. Pomożecie ?