Różana hacjenda Anego cz.2
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różana hacjenda Anego cz.2
Tulipanowe szaleństwo już u ciebie Andrzeju się zaczęło.
Pierwiosnki piękne.
A jak ci się trzymają bukszpany ? Nie chorują ?
Pierwiosnki piękne.
A jak ci się trzymają bukszpany ? Nie chorują ?
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ ten czas leci
Na dereniu widzę już kuleczki owoców, to samo na jagodzie kamczackiej.
4 dni temu robiłem zdjęcie kwitnącej swidośliwy, a wczoraj zauważyłem, że już kwiaty opadły.

Na ogrodzie wiosna na całego

No właśnie! Aniu - dwa dni temu żona zajrzała do bukszpanów ... zgniotła ok 40 gąsienic na jednym spiralnym bukszpanie i woła mnie bym obejrzał pozostałe - znalazłem 28
Poszedłem zobaczyć, czy mam coś na oprysk - niestety nie było. Postanowiłem najpierw przyciąć je wszystkie (miałem to zrobić za ok 2 tyg.) i nazajutrz kupić środek i pryskać.
Żona w międzyczasie liczyła te żarłoczne 'pełzaki' - przy 170 sobie odpuściła
Wczoraj po południu (oprysk zrobiłem rano) znalazła tylko 3 wypasione sztuki - tych małych nie było już widać.
Za trzy tyg. oprysk ponowię.
Gdyby ktoś nie wiedział - mamy sporo takich bukszpanowych kombinacji jak ta na zdjęciu + jedna dość wysoka spirala. Jest więc o co walczyć.

Pozdrawiam wszystkich kropelkowym zdjęciem
Muszę poćwiczyć, bo chyba aparat się rozregulował - trudno mi złapać ostrość w makro

Na dereniu widzę już kuleczki owoców, to samo na jagodzie kamczackiej.
4 dni temu robiłem zdjęcie kwitnącej swidośliwy, a wczoraj zauważyłem, że już kwiaty opadły.

Na ogrodzie wiosna na całego

No właśnie! Aniu - dwa dni temu żona zajrzała do bukszpanów ... zgniotła ok 40 gąsienic na jednym spiralnym bukszpanie i woła mnie bym obejrzał pozostałe - znalazłem 28
Poszedłem zobaczyć, czy mam coś na oprysk - niestety nie było. Postanowiłem najpierw przyciąć je wszystkie (miałem to zrobić za ok 2 tyg.) i nazajutrz kupić środek i pryskać.
Żona w międzyczasie liczyła te żarłoczne 'pełzaki' - przy 170 sobie odpuściła

Wczoraj po południu (oprysk zrobiłem rano) znalazła tylko 3 wypasione sztuki - tych małych nie było już widać.
Za trzy tyg. oprysk ponowię.
Gdyby ktoś nie wiedział - mamy sporo takich bukszpanowych kombinacji jak ta na zdjęciu + jedna dość wysoka spirala. Jest więc o co walczyć.

Pozdrawiam wszystkich kropelkowym zdjęciem

Muszę poćwiczyć, bo chyba aparat się rozregulował - trudno mi złapać ostrość w makro

- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Andrzeju dziękuję ci za wsparcie w konkursie
,masz piękną wiosnę a murarki to faktycznie niezmiernie aktywne u mnie cisza przy rurkach ale są zaklejone może powinnam je wyczyścić ? zawsze myślę że tam jest jakaś młoda larwa i ją zniszczę,już mi to tłumaczyliście a ja dalej ciemna jestem czyścić to teraz jeszcze czy odczekać i gdzieś w jesieni?Poratuj niekumatą

- any57
Zaczynają różaneczniki
Pierwszy 'Saphirblau'

Skalniak też już kolorowy.

Goryczka na skalniaku uratowana - choć kilka pierwszych pąków kwiatowych ślimaki zdążyły pożreć. Nie obyło się bez niebieskich granulek.

Drzewka owocowe pięknie kwitną, tulipany w pełni kwitnienia ...

Jolka - odpuść murarkom. One dadzą sobie radę. Zwróć uwagę na prawy górny róg zdjęcia - ten okrągły domek. Nic przy nim nie robiłem i murarki same się wygryzły. Na niektórych widać jeszcze małe otworki. To te można było wczesną wiosną wyczyścić.
Wyczyściłem tylko ten kolorowy domek na dolnym zdjęciu i stare deseczki nawiercone. A w lewym górnym rogu widać nowy 'wieżowiec' - już go zasiedlają. Wywierciłem w klocku 105 otworów

Na pożegnanie przedstawiam wam nowego pomocnika - to "Franek"
Bardzo pracowity. Zaczął robotę pomagając mi przy przycinaniu bukszpanów.

Pierwszy 'Saphirblau'

Skalniak też już kolorowy.

Goryczka na skalniaku uratowana - choć kilka pierwszych pąków kwiatowych ślimaki zdążyły pożreć. Nie obyło się bez niebieskich granulek.

Drzewka owocowe pięknie kwitną, tulipany w pełni kwitnienia ...

Jolka - odpuść murarkom. One dadzą sobie radę. Zwróć uwagę na prawy górny róg zdjęcia - ten okrągły domek. Nic przy nim nie robiłem i murarki same się wygryzły. Na niektórych widać jeszcze małe otworki. To te można było wczesną wiosną wyczyścić.
Wyczyściłem tylko ten kolorowy domek na dolnym zdjęciu i stare deseczki nawiercone. A w lewym górnym rogu widać nowy 'wieżowiec' - już go zasiedlają. Wywierciłem w klocku 105 otworów

Na pożegnanie przedstawiam wam nowego pomocnika - to "Franek"
Bardzo pracowity. Zaczął robotę pomagając mi przy przycinaniu bukszpanów.

- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
Z takim pomocnikiem to nie pogadasz - piękne zielone rzeźby będą.
Ależ wiosennie u Ciebie. Właściwie już prawie lato, skoro różaneczniki kwitnąć zaczęły. Co to się dzieje w tym roku...
Na skalniaku cudowne poduchy kwiatów. Lubię ten właśnie skalniakowy moment.
Te biało-żółte tulipany (?) z listkami z białym paskiem - nie w ostatnim poście, tylko ciut wyżej - co to jest? Wyrosła mi taka kępka śliczna, a ja nie przypominam sobie, żebym coś takiego kupowała... No, ale jak już są (bardzo ładne, zresztą) to warto wiedzieć co to, a jakoś znaleźć w necie nie mogę.

Ależ wiosennie u Ciebie. Właściwie już prawie lato, skoro różaneczniki kwitnąć zaczęły. Co to się dzieje w tym roku...
Na skalniaku cudowne poduchy kwiatów. Lubię ten właśnie skalniakowy moment.
Te biało-żółte tulipany (?) z listkami z białym paskiem - nie w ostatnim poście, tylko ciut wyżej - co to jest? Wyrosła mi taka kępka śliczna, a ja nie przypominam sobie, żebym coś takiego kupowała... No, ale jak już są (bardzo ładne, zresztą) to warto wiedzieć co to, a jakoś znaleźć w necie nie mogę.
- any57
- neferet
- 200p
No, takiego Franka to i ja chcę. Przydałby mi się.
Może i racja z tym tulipanem. Przyjrzałam się fotkom i tam też listki dwojakie, jak u Ciebie. Problem w tym, że nie sadziłam tu tych tulipanów, bo mam je już w innym miejscu. Za to te , które kupiłam w ogóle nie wzeszły. Czyżby jednak nie gryzonie tylko pomyłka sklepu?...
Ładna ta kępka u Ciebie.

Może i racja z tym tulipanem. Przyjrzałam się fotkom i tam też listki dwojakie, jak u Ciebie. Problem w tym, że nie sadziłam tu tych tulipanów, bo mam je już w innym miejscu. Za to te , które kupiłam w ogóle nie wzeszły. Czyżby jednak nie gryzonie tylko pomyłka sklepu?...
Ładna ta kępka u Ciebie.

-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Taki Franek to by mi się przydał
Pięknie wyglądają to tulipany. U mnie murarki figlują, ale jeszcze nie za bardzo zaklejają. Jak jest ładniejsza pogoda to taki ruch u nich, że aż miło popatrzeć.

Pięknie wyglądają to tulipany. U mnie murarki figlują, ale jeszcze nie za bardzo zaklejają. Jak jest ładniejsza pogoda to taki ruch u nich, że aż miło popatrzeć.
- any57
Ale leci ...
Czas leci i płatki kwiatów też.
Dereń już zawiązał owoce, na jagodzie kamczackiej wiszą zielone owoce i na świdośliwie też.
Sporo tulipanów już przekwitło.
Teraz jabłonie sypią białym, bo brzoskwinie i śliwa też już przekwitły.

Wspomniałem o 'Saphirblau' - teraz dopiero pokazuje się w pełnej krasie

Skalniak też coraz bardziej kolorowy.

Moniko - tulipany u nas właśnie kończą swój festiwal. Zostały jeszcze te, które miały trochę więcej cienia, ale i tak to ostatnie chwile.
Nie wiem jaka to odmiana, ale ... cudowne są

Halinko - murarki dalej murują. łatwiej je zauważyć teraz przy domkach, niż przy kwiatach. Tam za to można spotkać bujanki - szybkie są ale czasem uda się fotka

Pozdrawiam wszystkich ogrodomaniaków
Franek będzie siał rzodkiewkę

Czas leci i płatki kwiatów też.
Dereń już zawiązał owoce, na jagodzie kamczackiej wiszą zielone owoce i na świdośliwie też.
Sporo tulipanów już przekwitło.
Teraz jabłonie sypią białym, bo brzoskwinie i śliwa też już przekwitły.

Wspomniałem o 'Saphirblau' - teraz dopiero pokazuje się w pełnej krasie

Skalniak też coraz bardziej kolorowy.

Moniko - tulipany u nas właśnie kończą swój festiwal. Zostały jeszcze te, które miały trochę więcej cienia, ale i tak to ostatnie chwile.
Nie wiem jaka to odmiana, ale ... cudowne są

Halinko - murarki dalej murują. łatwiej je zauważyć teraz przy domkach, niż przy kwiatach. Tam za to można spotkać bujanki - szybkie są ale czasem uda się fotka

Pozdrawiam wszystkich ogrodomaniaków

Franek będzie siał rzodkiewkę

- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Ale zarąbisty ten Franek,mistrzostwo
nie potrafię inaczej wyrazić.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bordowy ciemiernik z fioletowymi prymulkami to przepiękne zestawienie.
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Cudnie u Ciebie! Podobają mi się wysmukłe bergenie. U mnie niby ładnie rosną ale tylko w liście. Podejrzewam, że są za bardzo w cieniu.
Tyle ciekawych zakątków u Ciebie, że każde zdjęcie niesie coś nowego, ciekawego.
Dereń od Ciebie ładnie przyrasta. Patagonki i orliki też ładnie przezimowały i coraz większe. Tawułki chyba nawet nie odczuły przesadzania bo mają dużo pąków
Tyle ciekawych zakątków u Ciebie, że każde zdjęcie niesie coś nowego, ciekawego.
Dereń od Ciebie ładnie przyrasta. Patagonki i orliki też ładnie przezimowały i coraz większe. Tawułki chyba nawet nie odczuły przesadzania bo mają dużo pąków

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Wiosna piękna kolorowa.
Podziwiam piękne tulipany.
Kwitnące rododendrony.
Ale Franek jest najlepszy
Podziwiam piękne tulipany.
Kwitnące rododendrony.
Ale Franek jest najlepszy

- any57
Wiosna już była, teraz zimne przedwiośnie ....
Ogród zasnął ..

Dziękuję Jolu, Wando, Florku, Aniu za wizytę
Po tulipanach zostały tylko zdjęcia. Tak położyły się tydzień temu ostatnie 'piwoniowe' (tak je nazywamy)

Z ciekawostek ...
Zauważyłem, jak mała mrówka bada kulistość piwonii

Zakwitł rododendron - w ub. r. miał już jeden kwiatek. Sąsiadowi ułamała się mała gałązka i chciał wyrzucić - zabrałem i ukorzeniłem

Pierwiosnki też już przekwitły ... ale za chwilę zakwitnie Primula Francesca

Gdyby nie rośliny skalniakowe, to byłoby szaro na ogrodzie.

"Franek" pozdrawia swoich sympatyków

Pozdrawiam i ja

Ogród zasnął ..

Dziękuję Jolu, Wando, Florku, Aniu za wizytę

Po tulipanach zostały tylko zdjęcia. Tak położyły się tydzień temu ostatnie 'piwoniowe' (tak je nazywamy)

Z ciekawostek ...
Zauważyłem, jak mała mrówka bada kulistość piwonii

Zakwitł rododendron - w ub. r. miał już jeden kwiatek. Sąsiadowi ułamała się mała gałązka i chciał wyrzucić - zabrałem i ukorzeniłem

Pierwiosnki też już przekwitły ... ale za chwilę zakwitnie Primula Francesca

Gdyby nie rośliny skalniakowe, to byłoby szaro na ogrodzie.

"Franek" pozdrawia swoich sympatyków

Pozdrawiam i ja

- neferet
- 200p
Ano przyszło zimno. Czy to już zimni ogrodnicy, czy ciągle jeszcze kwiecień-plecień? Bo w tym roku wszystko szybciej jakoś. ;)
Pięknie kolorowy Twój skalniak.
No i proszę - tyle kwiatów rododendrona z jednego patyczka!
Ja w ten weekend nie na działce i martwię się trochę co tam słychać po tej przymrozkowej nocy...
Pięknie kolorowy Twój skalniak.

No i proszę - tyle kwiatów rododendrona z jednego patyczka!
Ja w ten weekend nie na działce i martwię się trochę co tam słychać po tej przymrozkowej nocy...