Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Przełam parę i zobacz czy w środku jest zarodek. W pustych jest sama osłonka. Czasem pod światło nawet to widać.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Niektóre kabaczki jak i dynie zwyczajne mają właśnie takie nasiona i ciężko wzrokowo określić czy są pełne, jednak zazwyczaj wystarczy dane nasionko chwycić i odrazu czuć ,, pełność" nasionka.
Jak jest nadmiar, to można faktycznie przełamać takie niepewne.
U mnie raz kabaczek miał identyczne z wyglądu nasiona i tylko 10% okazało się pustych, a było to tak dlatego że bardzo późno się zawiązał.
Jak jest nadmiar, to można faktycznie przełamać takie niepewne.
U mnie raz kabaczek miał identyczne z wyglądu nasiona i tylko 10% okazało się pustych, a było to tak dlatego że bardzo późno się zawiązał.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10

Już je wysiałam i zobaczymy co będzie dalej . Szczerze powiedziawszy nie pamiętam co to było ;)
- BobejGS
- Kontakt:
Mi wygląda na dynie zwyczajną tzn taką pomarańczową z mocno zielonym ogonkiem ale to wiadomo jak z odmianami dyń. 

Wszystkie dyńki wykiełkowały, chyba będę mieć nadmiar sadzonek. Piżmowa Waltham Butternut, makaronowe Pyza i Wegetable Spaghetti, NN ulubiona i ze 2 szt bezłupinowe sierotki, no i obowiązkowa cukinia Lungo Bianco. Już nie mogę się doczekać kiedy to wszystko pójdzie do gruntu 

- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy cukinia Lungo Bianco smaczna? Będę ją mieć po raz pierwszy w tym roku, zastanawiam się, czy dawać więcej, czy potraktować jako ciekawostkę tylko 2 krzaczki.
Anna
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Wysiałem 4 odmiany, popikowałem do pierścieni. Wyrasta pierwszy liść właściwy. Jutro cześć przeniosę znowu do domu. Mam obawy, czy nie zmarzną w foliaku bez dogrzewania? 3 noce z przymrozkami zapowiadają, może się nie sprawdzi.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- krabik
- 500p
Doniesienia rynkowe z moich stron: ceny sadzonek dyń, arbuzów i cukinii po 6zł, sałata 0,8zł, seler, por, kapusta, kalarepa itd. po 1zł. Pomidor po 6-5zł.
Anna
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Nie uprawiałem zbyt wielu odmian cukinii. Ale bardzo mi smakuje ta cukinia, moim subiektywnym zdaniem smaczniejsza od np. takiej Astry Polki. Ma bardzo delikatną skórkę, nie wymaga obierania i o dziwo doskonale się przechowuje, nawet taka zerwana nie do końca dojrzała. Do grudnia bez problemu poleży, ale w grudniu to już raczej trzeba ją obrać bo skórka twardnieje.
Z minusów to twarde pestki dość szybko się w niej pojawiają więc trzeba zrywać ją wcześniej, albo wręcz przeciwnie pozwolić wyrosnąć i wyciąć środek. Wyrośnięta nie traci na smaku.
- krabik
- 500p
Bardzo dziękuję za relacje
Po takiej opinii można śmiało siać więcej 

Anna
- BobejGS
- Kontakt:
- BobejGS
- Kontakt:
Lekko sie pośpieszyłem chyba z wysiewem dyń, bo już tworzą drugi liść właściwy, czyli praktycznie gotowe do wysadzenia w grunt, a tu jeszcze sporo czasu. 

Może obniż im temperaturę jak możesz i nie nawoź, to może je trochę przystopować
Moje będą takie jak potrzebuję, z 1-2 listkami za dwa tygodnie. Wtedy najlepiej mi się przyjmują.

Moje będą takie jak potrzebuję, z 1-2 listkami za dwa tygodnie. Wtedy najlepiej mi się przyjmują.