Szparagi-uprawa,problemy
Re: Szparagi
Nie ma problemu. Szparagi najlepiej wysiać teraz na rozsadniku i przygotować dobrze ziemię gdzie mają być posadzone na stałe, oczywiście wiosną. Te moje to jakaś stara odmiana, która rośnie ładnie bez specjalnej "opieki" w piaszczystej ziemi pod drzewem. To żarłoczne rośliny. Te moje to jakaś stara odmiana, która rośnie ładnie bez specjalnej "opieki" w piaszczystej ziemi pod drzewem. jednak te które siałam (do jedzenia) to żarłoki. Dostają jesienią obornik, bo inaczej to muszę kupować szparagi w markecie,żeby zaspokoić nasz apetyty. 

- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani powiedzcie , mój M ma przywiezc mi szparagi. I nie wiem jak?Czy ma po prostu szparagę wykopac, czy tam jest jakis korzeń ? Powiedzcie bo jestem zielona
jak ta szparaga ze zdjęcia KaRo 

Pozdrawiam Monika
Karpa szparagów ma takie długie cienkie korzenie. To co na zdjęciu to już pędy roślinne wychodzące z ziemi każdej wiosny. Tego raczej nie ukorzenisz.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje szparagi jako ozdoba jak już ruszyły to pędzą w zastraszającym tempie.
Kilka dni temu były takie jak u KaRo a dzisiaj już wyglądały tak :

Jolu - musiałam źle wykopać albo coś uszkodziłam że ci się nie przyjęły
Kilka dni temu były takie jak u KaRo a dzisiaj już wyglądały tak :

Jolu - musiałam źle wykopać albo coś uszkodziłam że ci się nie przyjęły

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:

Moje ciągną w górę.

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale cudne szparagi
że też nie miałam w czym się zakochać
Mariolu tak już bywa z tymi roślinkami
a może to ja za płytko posadziłam i przemarzły
wiemy jaka była zima...hm
Za wszelką cenę muszę je mieć u siebie w ogrodzie

Mariolu tak już bywa z tymi roślinkami

Za wszelką cenę muszę je mieć u siebie w ogrodzie

- jollla500
Dziś kupiłam nasionka
spróbuję posiać....zobaczymy czy coś wyrośnie
Życzę Wszystkim Słonecznego dnia
u mnie leje jak z cebra 

Życzę Wszystkim Słonecznego dnia

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Perdi czy inaczej smakują zielone szparagi?
Ależ poletko fajne....
Ależ poletko fajne....

Dla mnie osobiście zielone szparagi są smaczniejsze.No i mniej wymagają nakładów pracy, co w moim przypadku jest ważne bo za daleko mam, żeby jeździć i w miarę przyrostu szparag usypywać kopce 
Jollla500 na pewno Ci wyrosną. Moje poletko też powstało z nasion. Życzę powodzenia

Jollla500 na pewno Ci wyrosną. Moje poletko też powstało z nasion. Życzę powodzenia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Perdii, smakowicie wyglądają te szparagi
Muszę wysiać sobie nasionka, tylko to czekanie na zbiór długie bo chciałoby się już.
Gratulacje.

Muszę wysiać sobie nasionka, tylko to czekanie na zbiór długie bo chciałoby się już.
Gratulacje.
Dziękuję za uznanie moich szaragów. Zapomniałam dodać ,że zielone szparagi są mniej włókniste i zazwyczaj nie ma potrzeby ich obierania 

- jollla500
A ja się do czegoś przyznam
nigdy ich nie jadłam
ale to nie znaczy że nie mam ochotę...mam ale jakoś tak wyszło, nie było okazji 

Nic straconego. Zawsze kiedyś jest czas aby zacząć
Teraz jest sezon więc warto spróbować
Ważne też jest, aby ten pierwszy raz przygotował dobry kucharz bo jak będzie źle przyrządzone danie to ich nie polubisz

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Kucharz jak kucharz, najważniejsze jest żeby szparagi były świeże (czasem trzymają w wodzie żeby nie zwiędły i końcówki jadą stęchlizną) i niełykowate -to już zależy od producenta, jak ma sie wprawne oko można poznać, powierzchnia ma wyglądać na delikatną bez "zdrewniałych" fragmentów. Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo - czasem są gorzkie, wydaje mi się,że tak jest jak są źle i za długo przechowywane.perdii pisze:Nic straconego. Zawsze kiedyś jest czas aby zacząćTeraz jest sezon więc warto spróbować
Ważne też jest, aby ten pierwszy raz przygotował dobry kucharz bo jak będzie źle przyrządzone danie to ich nie polubisz
A przyrządzanie jest proste chociaż w przypadku białych trochę pracochłonne, bo trzeba je obrać. Obieramy ostrym nożykiem, ja robię to od góry, zaczynam jakieś 4 cm od czubka (czubki są najsmaczniejsze i najdelikatniejsze) . Najlepiej kupować szparagi krótkie, grubości kciuka (cienkie się źle obiera a grube bywają łykowate). Potem gotujemy w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie do odpowiedniej miękkości (trzeba próbować), najlepiej na stojąco, czubkami do góry, w wysokim garnku związane w pęczki. Ugotowwane polewamy masełkiem lub tartą bułką z masełkiem. Smaczne są też na zimno np. z szynką.
Smacznego
Dorota