Trujące rośliny w ogrodzie
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trujące rośliny
Czy jakieś popularne sukulenty i kaktusy są trujące? Chodzi mi głównie o możliwość zatrucia kota. Mam takiego, który zajada się rośliny, ciężko go oduczyć. Jest pod stałą kontrolą przy roślinach mamy a moje obecnie mam na szafie na którą nie potrafi wskoczyć. Ale gdy wystawię do ogrodu może się zdarzyć, że jakąś podgryzie.
Mam głównie Crassule.
Mam głównie Crassule.
Jasne,że są.Na przykład [[nazwa-zakazana]] wiliamsi. Mały kaktusik,a jakie piękne skutki.Wcinał go Witkiewicz,
malował stanie wskazującym i wszedł do historii,jako wielki artysta.Ale uważaj,jeśli kota tym nakarmisz,malować nie będzie.
Crasula to nie kaktus. Również nie to,co można mieć na myśli. To sukulent,a Crasula,czyli grubosz,
jest tylko jednym z wielu sukulentów.
malował stanie wskazującym i wszedł do historii,jako wielki artysta.Ale uważaj,jeśli kota tym nakarmisz,malować nie będzie.
Crasula to nie kaktus. Również nie to,co można mieć na myśli. To sukulent,a Crasula,czyli grubosz,
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem. Napisałam, że mam sukulenty i kaktusy. A w kolekcji głównie różne krasulowate.mirzan pisze: Crasula to nie kaktus. Również nie to,co można mieć na myśli. To sukulent,a Crasula,czyli grubosz,
Dziękuję za informację.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posiej mu trawę, , koty ja lubią zresztą psy również, Twój kot lubi kaktusymarlenka pisze:Czy jakieś popularne sukulenty i kaktusy są trujące? Chodzi mi głównie o możliwość zatrucia kota. Mam takiego, który zajada się rośliny, ciężko go oduczyć. Jest pod stałą kontrolą przy roślinach mamy a moje obecnie mam na szafie na którą nie potrafi wskoczyć. Ale gdy wystawię do ogrodu może się zdarzyć, że jakąś podgryzie.
Mam głównie Crassule.

Liguster-owoce trujące.
Złotokap-trująca cała roślina.
Mam oba, ale ligustra powoli się pozbywam. Złotokap pierwszy raz w tym roku zakwitnie, a mam go już z 10 lat. Nię pozbędę się go, jest odgrodzony płotem i dzieci tam nie chodzą, ani pies. Jak rozkwitnie wstawię fotkę.
Złotokap-trująca cała roślina.
Mam oba, ale ligustra powoli się pozbywam. Złotokap pierwszy raz w tym roku zakwitnie, a mam go już z 10 lat. Nię pozbędę się go, jest odgrodzony płotem i dzieci tam nie chodzą, ani pies. Jak rozkwitnie wstawię fotkę.
Trujące byliny
Cześć, które z popularnych bylin są trujące ? Pytam w kontekście małych dzieci, które mają przeróżne głupie pomysły. Aktualnie sprawdzałem pod tym kątem funkie, żurawkę i wieczornik damski, ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trujące byliny
Silnie trujące są
- ostróżki bylinowe, które są blisko spokrewnione z tojadem mordownikiem, który jest śmiertelnie trujący,
- wszystkie jaskrowate, w tym pełnik europejski,
- konwalia majowa, a w szczególności jej jasno czerwone jagody,
- naparstnice,
- wszystkie wilczomlecze.
Mega niebezpieczny jest wawrzynek wilcze łyko - kilka jagód zabije dziecko.
Trujący (silnie!) jest również cis.
To są te najniebezpieczniejsze wg mnie z ogrodowych, a są to rośliny dość chętnie sadzone ze względu na ich urodę. Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę.
- ostróżki bylinowe, które są blisko spokrewnione z tojadem mordownikiem, który jest śmiertelnie trujący,
- wszystkie jaskrowate, w tym pełnik europejski,
- konwalia majowa, a w szczególności jej jasno czerwone jagody,
- naparstnice,
- wszystkie wilczomlecze.
Mega niebezpieczny jest wawrzynek wilcze łyko - kilka jagód zabije dziecko.
Trujący (silnie!) jest również cis.
To są te najniebezpieczniejsze wg mnie z ogrodowych, a są to rośliny dość chętnie sadzone ze względu na ich urodę. Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- kuneg
Re: Trujące rośliny w ogrodzie
Bielunia dziędzierzawę, czy tojada mordownika w ogródkach już widywałam. To są piękne rośliny i okazałe, ale śmiertelnie trujące.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nie można skorzystać z tego indeksu?
Przeszkadza Ci w czymś taka informacja?
Przeszkadza Ci w czymś taka informacja?

- kuneg
Z domowych roślin - gwiazda betlejemska - to jest gatunek wilczomlecze.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Drogi Administratorze, chyba lepiej ostrzec dwa razy niż raz za mało w tym przypadku 

Pozdrawiam Lucyna