Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

szukaj też pod nazwą dipladenia ja aktualnie próbuje ukorzenić dwie sadzonki - ciekawe czy sie uda
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14

Post »

Sundaville to dipladenia!!
Nie wiedziałem :oops:

Czyli po prostu zasuszyłem kwiatka, bo dipladenie lubią mieć bardzo duzo wody, nawet do 0,5 litra (nie żartuję) na dzień. :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

tutaj można zobaczyć

ale o takich ilościach wody tam nie ma - wręcz mi się odwrotnie wydaje

i jeszcze tutaj
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Post »

Wychodzi z tych wszystkich informacji, że taka młoda sunavillka nie może byc wystawiana powietrze, dopiero moze 2-roczna.
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja dipladenia w zimie zrzuciła 90% liści. Nie pozbyłam się jej jednak, stokrotka podpowiedziała mi co zrobić, teraz ja, korzystając z jej rad, podpowiadam-ciepłe miejsce i trochę wody codziennie (u mnie dodatkowo biohumus) i moja dipladenia w tym roku znów będzie piękna :D
Betix75
50p
50p

Post »

Stało się więc, dziś kupiłam sudaville vel dipladenie, z jednym uroczym czerwonym kwiatuszkiem :)

Teraz będę ją pielęgnować, gdy będzie miała mnóstwo kwiatów (a taką mam nadzieję) zamieszcze jej zdjęcie na forum :)

Dziękuję za wypowiedzi, gdyby jeszcze coś się szanownym ogrodnikom i ogrodniczkom przypomniało to proszę pisać :)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja dzisiaj upolowałam w OBI, wbrew zdrowemu rozsądkowi (cena), białą sundaville. Cudo - ogromne liście i takoweż kwiaty. Zrobiłam fotkę, ale najpierw muszą się naładować baterie, żeby przegrać zdjęcia. Miałam dylemat, była też bladziusieńko różowa :roll: . To już będzie mój trzeci sezon w towarzystwie tych kwiatów. Calusieńkie lato trzymam je na dworze, na tarasie i rosną i kwitną przepięknie. Niestety nie przepadają za przymrozkami i w ten sposób w ubiegłym roku ciężko przezimowane roślinki wykończyłam, zapomniawszy je zabrać do domu podczas kwietniowych przymrozków. :cry:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Betix75
50p
50p

Post »

Mag, ja za tę o czerwonych kwiatach zapłaciłam 24 zł. Jeśli mozna spytać, czy biała też w tej cenie jest ? Bo w pobliżu u mnie jest OBI też, więc może też bym się skusiła :)
Ach i teraz jeszcze trzymasz ją w domu, tak ?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Betix, tyle samo - 24 i coś tam. To wyglądało na nową dostawę. Liście i kwiaty dwa razy większe od tych czerwonych! :shock: Zostawiłam ją na razie w domu i dopiero po przesadzeniu i aklimatyzacji wyniosę ją na dwór. Tylko, że byłam tak zaaferowana kwiatkami, iż zapomniałam kupić do niej podłoże, a do OBI mam 40 km - trochę daleko. Dzisiaj w nocy zmarzły mi kwiaty nowego Rh, który stał jeszcze w doniczce, ale już na zewnątrz.
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto i obiecana sundaville Obrazek Obrazek
Spis treści.Wizytówka.
Betix75
50p
50p

Post »

Ach piękna jest.... i warta tych 24 zł :)
Ja do OBI też mam prawie taką odległość jak TY (wiem, że prawie robi wielka różnicę) ale w tym wypadku to może być jakieś 7 km mniej. Fakt dzisiejsza noc była zimna. Wczorajszy wieczór też był zimniasty.

A czy ten kwiat potrzebuje specjalnego podłoża, czy to może byc zwyczajna ziemia do kwiatów ogrodowych ? No i znowu pytam :)
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego to nie wiem. Kupowałam po prostu podłoże do kwiatów, ale takie z żelkami czy tam innymi substancjami kumulującymi wilgoć. Do doniczki stojącej na dworze to niemalże jedye rozwiązanie, a takie podłoża są wlaśnie w OBI i innych marketach budowlanych. Niestety prowincjonalne sklepy ogrodnicze są ciągle bardzo konserwatywne w doborze towaru (przynajmniej w mojej okolicy) :cry:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może rozwieję Wasze wątpliwości. Oto, co między innymi było napisane na etykietce dołączonej do kupionej wczoraj sundaville:"...kwitnie obficie od początku lata do pierwszych przymrozków. Na okres zimy należy ją umieścić w jasnym i chłodnym pomieszczeniu i ograniczyć podlewanie.
Zastosowanie: idealne do dużych pojemników na tarasy, balkony i do ogrodów. Wymaga stosowania podpórek... pełne słońce lub półcień ... wymaga umiarkowanego podlewania i regularnego nawożenia..."
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Ja powiem tak . W zeszłym roku miałam 2 sundaville na zewnątrz domu na południowej stronie rosły bujnie i pięknie kwitły aż do późnego pażdziernika.Nie potrzebują dużo wody - podlewałam bardzo skąpo czasem to ziemię w doniczkach miały twardą jak kamień i nic im się nie działo niestety nie potrafiłam przechować je przez zimę i teraz ponownie zakupiłam nowe 2 sztuki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od dzisiaj wystawiłam sundaville całodobowo na taras, przecież w OBI też stoją w nie zadaszonej części sklepu. Zobaczymy co będzie? :roll:
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”