Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tutaj można zobaczyć
ale o takich ilościach wody tam nie ma - wręcz mi się odwrotnie wydaje
i jeszcze tutaj
ale o takich ilościach wody tam nie ma - wręcz mi się odwrotnie wydaje
i jeszcze tutaj
Stało się więc, dziś kupiłam sudaville vel dipladenie, z jednym uroczym czerwonym kwiatuszkiem 
Teraz będę ją pielęgnować, gdy będzie miała mnóstwo kwiatów (a taką mam nadzieję) zamieszcze jej zdjęcie na forum
Dziękuję za wypowiedzi, gdyby jeszcze coś się szanownym ogrodnikom i ogrodniczkom przypomniało to proszę pisać

Teraz będę ją pielęgnować, gdy będzie miała mnóstwo kwiatów (a taką mam nadzieję) zamieszcze jej zdjęcie na forum

Dziękuję za wypowiedzi, gdyby jeszcze coś się szanownym ogrodnikom i ogrodniczkom przypomniało to proszę pisać

Tego na co za późno, tego szkoda...
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja dzisiaj upolowałam w OBI, wbrew zdrowemu rozsądkowi (cena), białą sundaville. Cudo - ogromne liście i takoweż kwiaty. Zrobiłam fotkę, ale najpierw muszą się naładować baterie, żeby przegrać zdjęcia. Miałam dylemat, była też bladziusieńko różowa
. To już będzie mój trzeci sezon w towarzystwie tych kwiatów. Calusieńkie lato trzymam je na dworze, na tarasie i rosną i kwitną przepięknie. Niestety nie przepadają za przymrozkami i w ten sposób w ubiegłym roku ciężko przezimowane roślinki wykończyłam, zapomniawszy je zabrać do domu podczas kwietniowych przymrozków. 

- mag
Tak Betix, tyle samo - 24 i coś tam. To wyglądało na nową dostawę. Liście i kwiaty dwa razy większe od tych czerwonych!
Zostawiłam ją na razie w domu i dopiero po przesadzeniu i aklimatyzacji wyniosę ją na dwór. Tylko, że byłam tak zaaferowana kwiatkami, iż zapomniałam kupić do niej podłoże, a do OBI mam 40 km - trochę daleko. Dzisiaj w nocy zmarzły mi kwiaty nowego Rh, który stał jeszcze w doniczce, ale już na zewnątrz.

Ach piękna jest.... i warta tych 24 zł 
Ja do OBI też mam prawie taką odległość jak TY (wiem, że prawie robi wielka różnicę) ale w tym wypadku to może być jakieś 7 km mniej. Fakt dzisiejsza noc była zimna. Wczorajszy wieczór też był zimniasty.
A czy ten kwiat potrzebuje specjalnego podłoża, czy to może byc zwyczajna ziemia do kwiatów ogrodowych ? No i znowu pytam

Ja do OBI też mam prawie taką odległość jak TY (wiem, że prawie robi wielka różnicę) ale w tym wypadku to może być jakieś 7 km mniej. Fakt dzisiejsza noc była zimna. Wczorajszy wieczór też był zimniasty.
A czy ten kwiat potrzebuje specjalnego podłoża, czy to może byc zwyczajna ziemia do kwiatów ogrodowych ? No i znowu pytam

Tego na co za późno, tego szkoda...
- mag
Tego to nie wiem. Kupowałam po prostu podłoże do kwiatów, ale takie z żelkami czy tam innymi substancjami kumulującymi wilgoć. Do doniczki stojącej na dworze to niemalże jedye rozwiązanie, a takie podłoża są wlaśnie w OBI i innych marketach budowlanych. Niestety prowincjonalne sklepy ogrodnicze są ciągle bardzo konserwatywne w doborze towaru (przynajmniej w mojej okolicy) 

- mag
Może rozwieję Wasze wątpliwości. Oto, co między innymi było napisane na etykietce dołączonej do kupionej wczoraj sundaville:"...kwitnie obficie od początku lata do pierwszych przymrozków. Na okres zimy należy ją umieścić w jasnym i chłodnym pomieszczeniu i ograniczyć podlewanie.
Zastosowanie: idealne do dużych pojemników na tarasy, balkony i do ogrodów. Wymaga stosowania podpórek... pełne słońce lub półcień ... wymaga umiarkowanego podlewania i regularnego nawożenia..."
Zastosowanie: idealne do dużych pojemników na tarasy, balkony i do ogrodów. Wymaga stosowania podpórek... pełne słońce lub półcień ... wymaga umiarkowanego podlewania i regularnego nawożenia..."
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja powiem tak . W zeszłym roku miałam 2 sundaville na zewnątrz domu na południowej stronie rosły bujnie i pięknie kwitły aż do późnego pażdziernika.Nie potrzebują dużo wody - podlewałam bardzo skąpo czasem to ziemię w doniczkach miały twardą jak kamień i nic im się nie działo niestety nie potrafiłam przechować je przez zimę i teraz ponownie zakupiłam nowe 2 sztuki