Mariuszu dziękuję

niestety u mnie jest nie trawa, a perz, on się dużo trudniej poddaje
Iwonko dziękuję

właśnie chyba o to chodziło, później czytałam inny opis i tam oprócz kartonów kładło się też warstwami trawę i nawet ziemię... Niestety ten opis na który trafiłam początkowo mówił tylko o kartonach
Lucynko dziękuję

pogoda bardzo dynamiczna jest

Jutro ma być jeszcze gorzej niż dzisiaj, ale od niedzieli piękne słoneczko, chociaż nocami zimno

Muchomorki gdybym miała na działce to bym je hołubiła, po prostu ogród z baśni

Maślaki miałam dzięki sosnom sąsiada, ale nie wiem czy się jeszcze pokażą, ostatniej jesieni ich nie było. Ogólnie to grzybów na Truskawkowej rośnie sporo, tylko mało urodziwe i raczej niejadalne są
Janku te drzewa mogłyby pożyć jeszcze długo, gdyby pierwszy właściciel działki który je sadził zachował właściwe odstępy... Niestety zostały upakowane za gęsto, a wnioskując z pniaków jakie zastałam, dawniej było ich jeszcze więcej. Stąd choroby i szkodniki

Zdecydowałam się na wycinkę by ratować te najzdrowsze i chyba dobrze zrobiłam, np. orzech włoski ma się już zdecydowanie lepiej, jabłonie jeszcze wymagają cięcia, ale jestem dobrej myśli
Danusiu bardzo dziękuję
Ewo grzybki były tak smaczne, jak robaczywe

ale chociaż dało się spróbować
Prognozy pogody zapowiadają na niedzielę słońce i całkiem przyjemną pogodę, chociaż w nocy ma być przymrozek - planuję wybrać się więc na działkę po południu. Do tego czasu wszystko przygotowuję i planuję, ale co ostatecznie zrobię zależy od tego, co zastanę na miejscu.
Dzisiaj przenosimy się do wiosny 2017r, na początek trochę zdjęć poglądowych, chociaż nie zrobiłam ich za wiele. Pierwsze 4 zdjęcia są z marca, na 3 uschnięty czarny bez - w jednym z kolejnych postów zobaczycie jego metamorfozę

Na 4 zdjęciu pierwsze wysiewy tamtej wiosny:
Maj 2017r, rabatka przed domkiem na etapie tworzenia:
Fragment rabaty pod płotem, żurawki, hosty oraz dosadzone bratki:
Zdjęć poglądowych znów mało, dokładam więc najładniejsze widoki z marca 2017r - kolejno: wierzba iwa, pączkujący krzaczek nn, rozchodnik, mech, wiosnówka - maleństwo, zarasta alejkę w mniej deptanych miejscach.