W kuchni z Sebą
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1988
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: W kuchni z Sebą
Seba, poproszę o przepis na te niezwykle apetyczne chlebki z 21 strony Twojego działkowego wątku. One przypominają mi podpłomyki, które były były okrągłe. Ale cała reszta wyglądu to wypisz wymaluj podpłomyki z mojego dzieciństwa.
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2022
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Augustów, strefa 5b
Re: W kuchni z Sebą
Nastrajam się na Twoje pączki i planuję zamienić zwykłe mleko na roślinne, a masło na ??? olej kokosowy?(syn z nietolerancją mleka), ciekawe czy wyjdzie i czy będzie podobne do pączków?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7573
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: W kuchni z Sebą
Ja odpowiedziałam na Twój zarzut, że dodawana jest woda do oleju.Wiem co się dzieje jeśli patelka jest mokra a wlejesz olej, wiem też co się dzieje po wrzuceniu mokrych ziemniaków do oleju. Nie gotuję od wczoraj serio. Napisałam tylko jaka jest hipoteza ludzi, którzy mieli podobny problem. Coś musi być dodawane do oleju, że w ten sposób się zachowuje. Chyba, że dla Ciebie jokaer to jest całkiem normalne zachowanie oleju do smażenia.
Odpowiedziałam, że jest to niemożliwe, bez emulgatora, ale wtedy nie będzie to już olej tylko emulsja.
O to mi chodziło. Nie zanegowałam, że coś jest dodawane.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: W kuchni z Sebą
Anida - zamiast masła oczywiście możesz dodać olej rzepakowy albo inny, albo margarynę i też będzie ok. a z mlekiem roślinnym nigdy nie robiłam, ale myślę że też się uda. Może być trochę inny smak ale skoro używacie mleko roślinne to jesteście przyzwyczajeni. Ważne żeby dodać dobry alkohol to nie napiją się tłuszczu z gara.
Hanna
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1988
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: W kuchni z Sebą
Seba, minęło 21 dni. Jak degustacj? Na pewno OK.Dawaj przepis na Limoncello.
- max1232
- 500p
- Posty: 917
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Re: W kuchni z Sebą
Wybaczcie moje ostatnie zaniedbanie tutaj ale trochę pracy miałem ! Teraz jestem na urlopie więc nadrabiam zaległości
Zacznę dzisiaj od przepisu na Limoncello. Wyszło bardzo fajne i tak jak opisują w internecie, baaardzo zdradliwe. Pije się jak słodki soczek a jak się człowiek podnosi to wtedy świat zaczyna wirować. I wbrew pozorom nie trzeba go dużo wypić !
Limoncello
12 cytryn
1litr spirytusu 70%
1.5 litra wody
750 gram cukru
Cytryny myjemy i sparzamy we wrzątku. Tarkujemy na tarce o najmniejszych oczkach tak, żeby nie było białej błonki. To ważne bo właśnie ta biała błonka jest odpowiedzialna za gorycz i nawet najmniejsza ilość może zepsuć wam limoncello. Skórki umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce do czasu aż skórki stracą żółty kolor i staną się białe a spirytus stanie się żółty. Kiedy nasze skórki już stracą kolor w garnku gotujemy 1,5 l wody i cały cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Skórki przecedzamy i mieszamy z przestudzonym syropem i gotowe. Limoncello przelewamy do butelek i na ok 21 dni. Co prawda już następnego dnia można pić ale po tych 3 tygodniach zdecydowanie nabiera mocy i jest lepsze w smaku !
Co do przepisu mam tylko jedną uwagę. Jak dla mnie to stanowczo za słodkie więc dolałem sobie do tego soku z cytryny ale to już każdy z was musi sam spróbować i zdecydować jak woli. Mam nadzieję że jeśli ktoś z was zrobi to pochwali się efektami i doznaniami

Zacznę dzisiaj od przepisu na Limoncello. Wyszło bardzo fajne i tak jak opisują w internecie, baaardzo zdradliwe. Pije się jak słodki soczek a jak się człowiek podnosi to wtedy świat zaczyna wirować. I wbrew pozorom nie trzeba go dużo wypić !
Limoncello




Cytryny myjemy i sparzamy we wrzątku. Tarkujemy na tarce o najmniejszych oczkach tak, żeby nie było białej błonki. To ważne bo właśnie ta biała błonka jest odpowiedzialna za gorycz i nawet najmniejsza ilość może zepsuć wam limoncello. Skórki umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce do czasu aż skórki stracą żółty kolor i staną się białe a spirytus stanie się żółty. Kiedy nasze skórki już stracą kolor w garnku gotujemy 1,5 l wody i cały cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Skórki przecedzamy i mieszamy z przestudzonym syropem i gotowe. Limoncello przelewamy do butelek i na ok 21 dni. Co prawda już następnego dnia można pić ale po tych 3 tygodniach zdecydowanie nabiera mocy i jest lepsze w smaku !
Co do przepisu mam tylko jedną uwagę. Jak dla mnie to stanowczo za słodkie więc dolałem sobie do tego soku z cytryny ale to już każdy z was musi sam spróbować i zdecydować jak woli. Mam nadzieję że jeśli ktoś z was zrobi to pochwali się efektami i doznaniami

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7573
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: W kuchni z Sebą
Tu
Cytrynówki są przepisy na różne cytrynówki, które ostatnio robiłam.
Temat się rozwinął bo trochę osób nabrało ochoty.

Temat się rozwinął bo trochę osób nabrało ochoty.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Posty: 16288
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka
Re: W kuchni z Sebą
Seba, a może jakiś przepis na proste ale pyszne ciasto dla leniwych? No wiesz, dodać wszystkie składniki, wymieszać mikserem i piec.
- mamiroma4
- 500p
- Posty: 544
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie K-Koźle
Re: W kuchni z Sebą
Tylko założę swój post kulinarny to padam przepis na tak pyszny sernik dla leniwych,że na śpiąco go upieczesz 

- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: W kuchni z Sebą
Ja też chętnie wypróbuję.
- mamiroma4
- 500p
- Posty: 544
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie K-Koźle
Re: W kuchni z Sebą
Moje ciasto to sernik... tzn. mając 7 lat ,moja babcia piekła przepyszny kołacz z serem,ale ja zjadałem posypkę i ser ,a ciasto nie za bardzo. Więc krzyki murowane powiedziałem sobie ,że jak będę duży to będę robił sernik z obustronną posypką
i coś mam teraz w tym stylu.
Składniki:
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka tortowa 400 g ( przez sitko)
jedno całe jajko
3 do 4 łyżek kakao wiatraczek
szczypta soli
cukier (szklanka po małej nutella)
cała margaryna Kasia lub masło (będzie bardziej chrupiące ciasto) jednak do masy dodać najpierw 3/4 margaryny czy masła i ewentualnie dodawać po troszkę
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na dwie części i do zamrażarki ( kulki równe i w osobnych woreczkach)
Czas na ser ( a ciasto się chłodzi) w zamrażarce bo im twardsze tym lepiej się trze na tarce)
4 x ser półtłusty Klimek z Lidla(najlepszy) tak by był 1 kg ( przez prasę) można nie trzeba
5 jajek( oddzielamy żółtko od białka) i białko ubijamy w osobnej misce
jeden waniliowy lub śmietankowy budyń
3/4 szklanki(mała nutelli)
prażone migdały te blanszowanie ,nie spalić)
Więc tak....
ser przez praskę do tego cukier i budyń(proszek) i 5 żółtek ( wymieszać )+ migdały oraz dodajemy ubite białko.
Wyjmujemy dwie kulki ciasta z zamrażarki
Na blachę (nie tą wielką a wyższą trochę i dłuższą) kładziemy papier do pieczenia i trzemy na tarce ciasto (spadają wiórki średnie nie malutkie )
Na starte ciasto wykładamy masę serową ,równo na całej powierzchni ,potem ścieramy drugą kulkę i równo(jak się da) zasypujemy ser .
Piekarnik na 160 stopni max 170 i godzina ,ale po 45 min sprawdzić nie używam termoobiegu
Smacznego

Składniki:
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka tortowa 400 g ( przez sitko)
jedno całe jajko
3 do 4 łyżek kakao wiatraczek
szczypta soli
cukier (szklanka po małej nutella)
cała margaryna Kasia lub masło (będzie bardziej chrupiące ciasto) jednak do masy dodać najpierw 3/4 margaryny czy masła i ewentualnie dodawać po troszkę
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na dwie części i do zamrażarki ( kulki równe i w osobnych woreczkach)
Czas na ser ( a ciasto się chłodzi) w zamrażarce bo im twardsze tym lepiej się trze na tarce)
4 x ser półtłusty Klimek z Lidla(najlepszy) tak by był 1 kg ( przez prasę) można nie trzeba
5 jajek( oddzielamy żółtko od białka) i białko ubijamy w osobnej misce
jeden waniliowy lub śmietankowy budyń
3/4 szklanki(mała nutelli)
prażone migdały te blanszowanie ,nie spalić)
Więc tak....

Wyjmujemy dwie kulki ciasta z zamrażarki
Na blachę (nie tą wielką a wyższą trochę i dłuższą) kładziemy papier do pieczenia i trzemy na tarce ciasto (spadają wiórki średnie nie malutkie )
Na starte ciasto wykładamy masę serową ,równo na całej powierzchni ,potem ścieramy drugą kulkę i równo(jak się da) zasypujemy ser .
Piekarnik na 160 stopni max 170 i godzina ,ale po 45 min sprawdzić nie używam termoobiegu
Smacznego

- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: W kuchni z Sebą
O super dziękuję Romku chętnie wypróbuję
A ja polecam Wam taki kwiat drożdżowy..
Ja smaruję go dżemem jabłkowym moja rodzina go uwielbia.
http://www.podlasie24.pl/kulinaria/na-d ... 24161.html
Może macie jakieś fajne przepisy na przystawki, bo komunia niedługo?

A ja polecam Wam taki kwiat drożdżowy..
Ja smaruję go dżemem jabłkowym moja rodzina go uwielbia.
http://www.podlasie24.pl/kulinaria/na-d ... 24161.html
Może macie jakieś fajne przepisy na przystawki, bo komunia niedługo?
- wiridiana
- 500p
- Posty: 529
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wołomin
Re: W kuchni z Sebą
wanda7 pisze:Seba, a może jakiś przepis na proste ale pyszne ciasto dla leniwych? No wiesz, dodać wszystkie składniki, wymieszać mikserem i piec.
Z ciasta dla leniwych to szarlotka sypana, ale nie teraz na nią sezon.
Szklanka mąki, szklanka kaszy manny, szklanka cukru pudru i mieszamy plus łyżeczka proszku do pieczenia.
Potem sypiemy na blachę szklankę mieszanki i rozkładamy połowę startych jabłek (np wzbogaconych z skórkę do pieczenia i cynamon), na to kolejna szklanka mieszanki i jabłka i na koniec ostatnia szklanka. Na wierzch margaryna porozkładana i do piekarnika na 175C na 40-45 min (póki góra nie będzie zrumieniona).
Proste szybkie i bez zakalca.