Mammillarie urocze, one są dobre na wszystko.
hen_s pisze:Śliczne, dorodne mammillarie.
aga_zgaga pisze:Piękne mammillarie, one są urocze z tymi owocami.
Dziękujębarbra13 pisze:Mammillarie urocze, one są dobre na wszystko.
Henryku naprawdę wspaniały staż i wielka przygodahen_s pisze:Jak patrzę na Twoje wysiewy to mi szkoda, że już sam nie sieję. Ale wszystko się kiedyś kończy - moja przygoda z siewem trwała przeszło 30 lat
Aga, już niedługo, już prawie wiosnaaga_zgaga pisze:Wysiewów też zazdroszczę, bo się nie mogę doczekać swoich
Mam kilka innych rodzajów, postaram się częściej je pokazywać, najwięcej Thelocactus i Coryphantha, a to mój pierwszy nabytek w tym sezoniehen_s pisze:No i jeszcze pyrrokaktusy. Urozmaicasz kolekcję!
Podobno z niego trudna sztuka (z tego horizonthaloniusa)hen_s pisze:Podobno pierwsze śliwki to robaczywki...
Żartuję.
Piękna, doskonale rokująca roślina.
Nie zrezygnujęhen_s pisze:Ale mam nadzieję że z gymnokalicji jako trzonu kolekcji nie zrezygnujesz.![]()
Dzięki, to tylko takie mikro wysiewyeszeweria18 pisze:Cóż za zaangażowanie w wysiew, godne podziwu..
- gdy nasiona wykiełkują w zadowalającej ilości, to chyba największa radość - osiągnięcie w początkowej fazie opieki nad przyszłymi roślinami.Aileen pisze:A to moi nowi podopieczniWysiałam na początku stycznia trochę nasion Pyrrhocactus. Te bardzo ładnie skiełkowały:
- wspomagane światłem wydłużającym dzień dodatkowo "zmusza" roślinki do poprawnego wzrostu. To są profesjonalne lampy: żarówki, świetlówki ?Aileen pisze:Siewki stoją pod takimi lampami - do drewnianej ramy, przymocowanej do starego stolika są przykręcone lampy. Nie zajmuje to dużo miejsca.
Dziękuję i namawiam do uprawy gymnoli ("trzeba iść za głosem serca"agula65 pisze:Fantastyczne zdjęcia i przede wszystkim gymnocalycium,w których się zadurzyłam chyba
Dzięki Zuza, mimo, że zmieniamy profil kolekcji, to jakiś sentyment zawsze zostaje do tych pierwszych, uprawianych na początku przygody z kaktusami, przynajmniej ja tak mamemerald pisze:Miło obejrzeć zadbane, dorodne gymnoki i powspominać stare czasy
honorka22 pisze:Od jakiegoś czasu jestem tu stałym bywalcem...
Hej, miło powitać sympatyka gymno, i to sąsiadkę (dzieli nas tylko jakieś 50 km), dziękuję za odwiedziny i miłe słowa, niedługo zaczynamy sezon, świetnie, że jesteś, teraz to się będzie działohonorka22 pisze:Masz śliczne rośliny, w tym oczywiście Gymnocalycium
To prawda, ten pierwszy etap czyli kiełkowanie już za nami, teraz będę dokarmiać i chronić. Jak na razie Pyrrhocactus wykazuje dużą chęć do życia, trzyma się dzielnieAkwelan_2009 pisze:gdy nasiona wykiełkują w zadowalającej ilości, to chyba największa radość
To profesjonalne oświetlenie, lampy LED, używane do doświetlania roślin uprawianych pod osłonami. Jestem ciekawa jakie rozmiary osiągną te siewki do jesieni (zakładam wariant optymistyczny, że przeżyją).Akwelan_2009 pisze:To są profesjonalne lampy: żarówki, świetlówki ?