Jednokolorowa rabatka

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Niezniszczalna roślinka, przynajmniej u mnie Gaillardia
http://www.about-garden.com/e/pl/858-gl ... ra-kobold/
Obrazek

wiosenna niezniszczalna , rosnąca nawet w szczelinach smagliczka, gdy kwitnie w wiekszej ilości to robi niezłe przedstawienie
tutaj dopiero rozkwita
Obrazek

podobnie czosnek u mnie rośnie w suchym miejscu i jest efektowny
Obrazek

polecam wysokiego irysa golden, ładnie prezentuje się i bez kłopotów rośnie
Obrazek

ja mam taką tojeść , jej zaleta jest długie kwitnienie i niewybredność, wszędzie ładnie kwitnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewko, może coś z tych żółci :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

bukszpan...................wiesiołek................... tojeść rozesłana........wilczomlecz pstry..........chaber główkowy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

bluszcz.....................macierzanka................dziurawiec Hidcota........szałwia.....................pełnik europejski
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Za zadarniającą roślinę uważam funkie , a one maja złote liście całe lub częściowo

polecam tę znaną roślinkę, ja czekam na jej zakwitnięcie co roku
Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O raju, patrzę z niedowierzaniem.
Dziewczeta, Wy to chyba macie pałacowe hektary! :shock:
TAKA ilość i rozmaitość kwitnących roślin ?
Nalewko- z tojeścią to mam okropne wspomnienia, rozrasta się rozłogami szybciej niż perz, brrrrr. Może ją jednak w doniczki wsadzić, jeśli masz wilgotną glebę ( ta dla niej niczym doping do rozmnażania).
Flowers, powiedz proszę, jak udaje Ci się zimować ten złocisty bluszcz ? Okrywasz pierzynką?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu, nigdy niczym nie przykrywałam tego bluszczu. Powędrował z mieszkania do ogrodu 'za karę'. W domu rósł bardzo mizernie, więc przesadziłam go do skrzynki i wystawiłam do ogrodu. Zapomniałam :wink: wnieść skrzynkę do domu przed zimą (zimą 2004/2005!!) i ze zdziwieniem wiosną zobaczyłam, że dzielnie sie trzyma :shock:.
Wtedy przesadziłam do gruntu i tak sobie pięknie rośnie od tego czasu. Identycznie postąpiłam z białozielonym i nie żałuję :D

Obrazek
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dzięki serdeczne, już zaczynam szukać smagliczki :) Bardzo dobry pomysł na wykończenie krawędzi rabatki.

Wiesiołka, dziurawca, złote oregano i szałwię już mam po drugiej stronie ścieżki, na rabatce ziołowej. I powojniki, jeśli w końcu poczują wiosnę i ruszą z wegetacją. Będą kolorystycznie korespondowały ze sobą po dwóch stronach :)

Tojeść jest taka ekspansywna? Mam ją w cieniu i półcieniu, ale dopiero od późnego lata 2007, jakoś nie była chętna do rozwoju przed zimą :D Ale za to dziś wyrwałam jakieś kilometry korzeni wiesiołka, ten to dopiero się panoszy. Doniczka, jak nic doniczka! Do donicy marsz!!!

Ooo, mam, jeszcze tawuła o złotych liściach i fioletowych kwiatach, malutka, mocno cięta i cała słoneczna :) I żadnych iglaków.

A może? Chociaż jeden, całkiem zielony, chociaż jakiś mikrus, żeby przełamać liściasty schemat nasadzeń.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Smagliczke na wykonczenie ( oczywiście brzegów ) już zakupiłam , filletowym akcentem kończącym będzie u mnie przetacznik pagórkowy . Wysiany został już jesienią , a teraz tylko przesadziłam na miejsca stałe .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Po weekendowych łowach udało mi się powiększyć białą kolekcję o: mak wschodni (mam nadzieję, że jest biały!), bodziszek alba, świecznicę, bożykwiat, 2 odmiany sasanki, zawilce, jaskier i tojad. I mam nadzieję, że w ten weekend uda mi sie wysiać jednoroczne (lewkonie, astry, cynie, lwie paszcze i groszek pachnący), a dalie wysadzam za 2 tygodnie :)
uff dużo pracy a pogoda taka sobie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kluska pisze:Po weekendowych łowach udało mi się powiększyć białą kolekcję o: mak wschodni (mam nadzieję, że jest biały!), bodziszek alba, świecznicę, bożykwiat, 2 odmiany sasanki, zawilce, jaskier i tojad.
No no niezwykła kolekcja się szykuje :wink: nie mogę się doczekać aż Ci zakwitną :D
Ja posadziłam w ostatnich dniach na mojej białej rabacie jaśminowca, irysa syberyjskiego i serduszkę, tylko... :?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

A już myślałam, że to tylko ja mam hopla na punkcie białych nasadzeń, a tu ... witajcie w klubie. Wprawdzie nie robię całych rabatek, tylko zakątki, bo dla mnie biel musi mieć mocne zielone tło. No i na razie tylko kolekcjonuję, a jak iglaki utworzą przytulne kąciki, to podosadzam im biel.
Zrobiłam też w ubiegłym roku zakątek liliowo/żółty. Dwa żółte Rh,dwa liliowe Rh, dwie miodowe azalie i jedna żółta, pomiędzy tym funkie i leśne paprocie, a resztę wolnej przestrzeni planuję zadarnić powojnikiem Baltik. Co z tego wyjdzie okaże się niebawem (pod warunkiem, że zdobędę powojnik), bo nasadzenia robiłam jesienią. Jak zakwitną podeślę fotkę. A to już tuż tuż. No i jeszcze się nie wyklarowała koncepcja - co później? Od połowy czerwca zostanie sama zieleń, przebarwienia funkii, aha i białe, a raczej kremowe liliowce od frontu.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha zapomniałam, Barbarko pomiędzy smagliczkę możesz powtykać miniaturowe szafirowe kosaćce - kwitną w tym samym czasie. Piękny błękit daje też dzwonek brzoskwiniolistny (wysoki) , ale trzeba uważać, bo bardzo się rozrasta i rozsiewa, a darń którą tworzy zagłusza inne rośliny.
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

ubik124 pisze:Białe kwiatki są prześliczne ?
Są chłodne, dają piękne kontrasty z zielenią łodyg, liści i tła.
Optycznie - oddalają rabatę, więc nadają się do kompozycji " poszerzających" w małych ogrodach :)
Najbardziej podkreślają inne kolory kwiatów, punktują je.
Dlatego dziewcza biel, jest taka uniwersalna :P .

Alba Meilland
Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ramach dalszych białych dosadzeń we wtorek dołączył do kolekcji Rh "Dora Amateis", a dzisiaj róża okrywowa biała - to wszystko co wiedział o niej producent i biała sundaville - piękna, na taras. Niestety fotki innym razem, bo coś nie chcą mi się wgrać - może baterie?
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto i fotki:
"Dora Amateis" - niestety po dzisiejszej nocy, zamiast kwiatów zwisają smętne szmatki
Obrazek

Sundaville
Obrazek
Spis treści.Wizytówka.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Ja również marzę o rabatce kwitnących na biało kwiatów ( może kiedyś ) jednak dla podkreślenia tej bieli dodałabym akcent ciemnoniebieski np. łubin lub ostróżkę.
Tymczasem założyłam rabatkę z: dzwonek irlandzki, gilia główkowa, mak fioletowy
Nastepna w kolejności żółtofioletowa : przegorzan niebieski, Kraspedia , smagliczka fioletowa albo z targu heliotrop.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”