Fatsja - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Fatsja ma szkodnika!

Post »

Moja fatsja od roku nie wypuściła ani pół listka.Dziś wygrzebałam ją z donicy chcąc obejrzec korzeń.Jak się okazało-w ziemi mieszkają stonogi!Było ich naprawdę sporo!Natychmiast jak najbardziej otrzepałam korzeń z ziemi,całą bryłę korzeniową oraz liście spsikałam karate,po czym wsadziłam do nowej ziemi.
Pomóżcie,bo nie wiem,czy dobrze zrobiłam i co jeszcze mogę zrobic,by uratowac roślinę(bardzo ją lubię) i zniszczyc szkodnika!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem i raczej wątpię by karate sobie z tymi robakami poradziło proponuję wycieczkę do ogrodniczego i zakup bardziej agresywnej chemii np. Sumi - Alpha 050 EC dobrać z wodą według instrukcji na opakowaniu i podlać roślinę po przeschnięciu ziemi (jak będzie czas kolejnego podlewania) :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

O dziękuję Ci Przemo ;:180 .Zaraz lecę do ogrodniczego.Skąd te paskudy wzięły mi się w domu?????????
A mogę na wszelki wypadek podlac rośliny stojące w pobliżu fatsji?Bo jak te paskudy przelazły do innych doniczek?
Pozdrawiam,Kinga.
x-C-j
---

Post »

Jeśli nie widzisz ich czasami chociażby na powierzchni ziemi i rośliny rosną bez żadnych problemów wydaje mi się że nie ma sensu a nawet jezeli sie uprzesz i byś chciała to przynajmniej dwa razy słabszą dawką, czasami można przez takie coś zaszkodzić roślinie niż jej pomóc. :D
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Ok,dzięki.Zastosuję słabszą dawkę.Tych w fatsji też nie widziałam dopóki nie wyjęłam kwiatka z doniczki :(
Pozdrawiam,Kinga.
argennia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2009, o 13:57

Post »

Mam podobny problem jak Kasia123, zaczęły się pojawiać brązowe plamy na liściach, a kilka listków się pomarszczyło, wyschło i odpadło... W pokoju powietrze na pewno nie jest zbyt suche, bo mam bardzo duże akwarium, więc może zbyt mocno podlewałam ( bo niby fatsja potrzebuje dużo wody - podlewam raz w tygodniu ) Może na razie nie podlewać, jak myślicie ? Niedawno użyłam odżywki do zielonych roślin doniczkowych, może jej zaszkodziła ?
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2009, o 12:37

Czarne końcówki liści - FATSJA

Post »

Mam pytanko; u mojej ulubienicy zaczęły się pojawiać czarne końcówki liści odkąd zaczęłam stosować Biohumus. Cała roślina jest piękna i zdrowa, tylko te czarne końcówki!
Czy to możliwe, by było to przenawożenie?

Wcześniej (przez rozpoczęciem stosowania Biohumusa) nic takiego nie miało miejsca.
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

argennia - zdjęcia.

polly biohumus to nawóz organiczny nie przenawozisz nim (chyba że masz taki w którym są składniki mineralne wtedy nie jest typowym organicznym, poczytaj co jest napisane na opakowaniu) , nie sądzę by miał negatywny wpływ na roślinę, musi być inna przyczyna. :wink:

Prawidłowym dla niej podłożem była by mieszanka torfu odkwaszonego z ziemią kompostową, piaskiem i perlitem w proporcjach 2:2:1:1. :wink:
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2009, o 12:37

Post »

Czarodziej_ pisze: polly biohumus to nawóz organiczny nie przenawozisz nim (chyba że masz taki w którym są składniki mineralne wtedy nie jest typowym organicznym, poczytaj co jest napisane na opakowaniu) , nie sądzę by miał negatywny wpływ na roślinę, musi być inna przyczyna. :wink:
Tak Tak Czarodziejku, wiem, ale ten Biohumus ma jakieś azoty i inne klasyki w środku zatem podejrzewam, że to może być on.
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Więc to nie biohumus i jeśli dałaś za dużą dawkę pewnie lekko przedawkowałaś, podlewaj czystą wodą teraz z miesiąc co najmniej. :wink:
mgrabowska55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2011, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fatsja japońska

Post »

Proszę o pomoc . Mam fatsję już około 2,5 roku . Do tej pory nie miałam problemów . Obecnie zaczynają opadać liście . Stoi cały czas w tym samym miejscu i nie zmieniałam zasad podlewania. Liście , żółkną i opadają . Co to może być za przyczyna? Jeśli ktoś wie proszę o podpowiedź co robić. Maryla. :D
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Zobacz czy pod spodem liści nie ma robaczków czyli przędziorków, moją tak wykończyły :cry:
mgrabowska55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2011, o 08:53

Post »

Niestety pod liśćmi nic nie widać.
anKa7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2012, o 19:59

fatsja problem/pielegnacja

Post »

Witam,
prosze o pomoc w zdiagnozowaniu problemu - od pewnego czasu roślinka (fatsja japonica) marnieje, liście stają się pomarszczone, lekko jaśnieją i opadają (kwiat został kupiony kilka tygodni temu) - szczegóły poniżej

http://imageshack.us/a/img706/9959/dsc02205mv.jpg

z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
axeld
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2014, o 22:25

Fatsja - ile podlewać

Post »

Witam!

Proszę o pomoc, jestem bardzo niedoświadczonym hodowcą.

Oto moja Fatsja kupiona w kwiaciarni:

Obrazek
* dla porównania skali umieściłem obok doniczki rolkę papieru toaletowego

Sprzedawczyni kazała przesadzić, dała ziemię i doniczkę. Przesadziłem, w doniczce są dziurki.
Roślina zaczyna wypuszczać nowe listki - 5 sztuk, z każdego wierzchołka.

Proszę mi powiedzieć jak często mam ją podlewać i jaką ilością wody - w mililitrach - tak mniej więcej, żeby nie zasuszyć jej i nie podlewać za mocno.

pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę.
adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”