Pierwsze storczyki Anu-Li
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anu-la!
Witam , pozwoliłam sobie odwiedzić Twój wątek, z czego jestem bardzo zadowolona.
Oglądam storczyki na wszystkich możliwych postach, niby te same kolory,liście a jednak tak różne. Twoje są bardzo urokliwe i pełne wdzięku i urody.
Ten walentynkowy został dany z miłości i już się odwdzięczył.
Czekam z niecierpliwością na więcej zdjęć.
P.S.Na forum uczę się codziennie czegoś nowego, nawet obsługa aparatu i robienia dobrych ujęć.Coraz lepiej to mi wychodzi.(hahaha)
Gorące pozdrowienia
Jagoda
Witam , pozwoliłam sobie odwiedzić Twój wątek, z czego jestem bardzo zadowolona.
Oglądam storczyki na wszystkich możliwych postach, niby te same kolory,liście a jednak tak różne. Twoje są bardzo urokliwe i pełne wdzięku i urody.
Ten walentynkowy został dany z miłości i już się odwdzięczył.
Czekam z niecierpliwością na więcej zdjęć.
P.S.Na forum uczę się codziennie czegoś nowego, nawet obsługa aparatu i robienia dobrych ujęć.Coraz lepiej to mi wychodzi.(hahaha)
Gorące pozdrowienia
Jagoda
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
Soniu tak też myślałam, że to raczej związane z nowym miejscem i warunkami, tym bardziej, że jak na razie roślinki wyglądają zdrowo i zaczęły wypuszczać nowe pąki kwiatowe.
Jagódko miło Cie gościć, ja też chodzę po różnych wątkach i się uczę, ze zdjęciami też jest różnie, cieszę się że córcia zjedzie na święta (forografia to jej pasja) może pstryknie fajne fotki moim podopiecznym, studiuje w Katowicach więc w domu nie jest częstym gościem
.
Storczykowa Ty to już możesz powiedzieć że jesteś ekspert przy nas raczkujących
Dewuka a niech się śmieją, lepsze to niż mieliby się złościć
Anu-La

Jagódko miło Cie gościć, ja też chodzę po różnych wątkach i się uczę, ze zdjęciami też jest różnie, cieszę się że córcia zjedzie na święta (forografia to jej pasja) może pstryknie fajne fotki moim podopiecznym, studiuje w Katowicach więc w domu nie jest częstym gościem

Dewuka a niech się śmieją, lepsze to niż mieliby się złościć

Anu-La
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
może za kilka lat będę ;P . bardzo bym chciała w przyszłości być hodowcą storczyków lub inną pracę związaną z tymi roślinami. one są bardzo ciekawe i fascynujące. mam ich mało, ale je uwielbiam ;Panu-la pisze:Soniu tak też myślałam, że to raczej związane z nowym miejscem i warunkami, tym bardziej, że jak na razie roślinki wyglądają zdrowo i zaczęły wypuszczać nowe pąki kwiatowe.![]()
Jagódko miło Cie gościć, ja też chodzę po różnych wątkach i się uczę, ze zdjęciami też jest różnie, cieszę się że córcia zjedzie na święta (forografia to jej pasja) może pstryknie fajne fotki moim podopiecznym, studiuje w Katowicach więc w domu nie jest częstym gościem.
Dewuka a niech się śmieją, lepsze to niż mieliby się złościć![]()
Anu-La
- anu-la
- 200p
Monisiu i Dorotko dziękuję
A teraz o problemach, za dobrze by było żeby się nie pojawiły. Dwa białe storczyki wyglądały podejrzanie od strony korzeni. Doniczki obrośnięte były od srodka mchem i u jednego nie widać było prawie wcale korzeni, postanowiłam go przesadzić. Okazało się, że prawie w ogóle nie miał zdrowych korzeni i w środku była zbita kula jakby uschniętego mchu albo włókna kokosowego

Z boku przy łodydze widać jakby mały pączek. Żadnych żywych intruzów nie zauważyłam, obcięlam suche pędy, posypałam węglem drzewnym, zmieniłam podłoże, nie podlewałam i pozostaje mi tylko czekac i obserwować. Z drugim chyba musze zrobić to samo chociaż przez doniczkę widać że korzenie ma zdrowsze.
Anu-La

A teraz o problemach, za dobrze by było żeby się nie pojawiły. Dwa białe storczyki wyglądały podejrzanie od strony korzeni. Doniczki obrośnięte były od srodka mchem i u jednego nie widać było prawie wcale korzeni, postanowiłam go przesadzić. Okazało się, że prawie w ogóle nie miał zdrowych korzeni i w środku była zbita kula jakby uschniętego mchu albo włókna kokosowego

Z boku przy łodydze widać jakby mały pączek. Żadnych żywych intruzów nie zauważyłam, obcięlam suche pędy, posypałam węglem drzewnym, zmieniłam podłoże, nie podlewałam i pozostaje mi tylko czekac i obserwować. Z drugim chyba musze zrobić to samo chociaż przez doniczkę widać że korzenie ma zdrowsze.
Anu-La
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anula, gratuluję odwagi i trzymam kciuki za rekonwalescentów.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- anu-la
- 200p
I drugi problem z nakrapianym, najpierw pojawiło się przebarwienie na liściu, kwiaty rozwijały się jakby nie do końca, dwa pączki odpadły, a liść robił sie coraz bardziej żółty. U nasady łodyga miala czarny kolor, a po potarciu wacikiem pozostawał czarny ślad.
Mimo takiego jak wydaje mi się złego stanu z boku na łodydze widać nowy pęd. Po wyjęciu z doniczki okazało się że wiekszość pędów jest sucha. Zrobiłam to co przy białym i czekam.

Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić ?
Anu-La

Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić ?
Anu-La
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32