Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Post »

ed04 dzięki za wizytę i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań... Konsekwencji mi nie brakuje więc, co dzieje się w ogródku aktualnie:

Obrazek

Tutaj na razie to co na zielono i iryski, czy też kosaćce

Obrazek

Z bieżących kwitnień nie sposób wszystkiego pokazać, ale niech będzie i to trochę

Obrazek

Azalia już na swoim miejscu, zobaczymy czy jej ta wschodnio -południowa wystawa posłuży

Obrazek

No i jak bym mógł się obejść bez nowego bukietu w domu :heja

Obrazek

Teraz już non stop coś świeżego w wazonie się znajdzie, bo liliowce zaczynają już swój pokaz.
Na inne cebulowe te późniejsze jeszcze trzeba będzie trochę poczekać, ale jak pogoda dopisze to wszystko będzie dużo wcześniej wykwitało niż to miało miejsce w poprzednich latach. Mam na myśli Ismeny, Mieczyki abisyńskie, czyli 'Acidantery', 'Tygrysówki pawie' i jeszcze coś tam się znajdzie... :D

No i niech nikomu nie przyjdzie do głowy podejrzewać mnie o robienie zdjęć po kryjomu u sąsiadów w ogródkach... ;:306

Tak tylko sobie pomyślałem...Obrazek
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Super kwitnienia :D
Coś mi się wydaje, że w tym roku znowu nie zobaczę jak kwitną moje kosaćce i czy odmiany się zgadzają :wink: A skoro pokazujesz je na zdjęciach to jak ja do siebie za tydzień pojadę to może już część przekwitnąć :wink:

Ale mam też uwagę :wink: Miskant - nie miszkant :wink: ale też an zdjęciu to nie wygląda na miskanta tylko na jakiegoś bambusa - może jakaś Fargesia? Bambusów trochę jest i nie znam się na ich gatunkach i odmianach ale jestem prawie pewny, że to bambus a nie miskant :wink:
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

No właśnie Miskant - nie miszkant, można 'zgłupnąć. Przyznaje rację to trawa i najbliżej jej do 'Fargesji rdzawej 'Bamboo' inaczej bambus kępowy i on nie zasycha na zimę nie gubi liści i odbija nowymi przyrostami z węzłów liściowych. Można go przycinać, formować (ja tak robię) i on 'wiecznie żywy'. Tu ten mój trochę bliżej. Rośnie w donicy, żeby można było w razie potrzeby go przestawić. Nie do zdarcia.

Obrazek

No, a Miskant to nie bambus? Ten mój 'Gigantus', co roku produkuje patyki bambusowe przeszło 2 metry, ale odbija na wiosnę z kłączy

Obrazek

Na ten czas przeszło metrowy, już skrępowany, żeby nie fikał na boki, a obok jesień 2017.

Tak mi się skojarzyło, czy wiecie jak miał na imię Wojski z naszej narodowej epopei? No właśnie, nic innego nie znajdziecie, jak tylko 'Na ten czas Wojski - więc z tego wynika że miał na imię 'Natenczas'... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

"No i niech nikomu nie przyjdzie do głowy podejrzewać mnie o robienie zdjęć po kryjomu u sąsiadów w ogródkach" ...

Hehe a skąd taki pomysł :;230 chociaż człowiek sobie myśli gdzie Ty to wszystko mieścisz na tym małym ogródku ;:215
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

No właśnie Marto, może coś takiego przyjść do głowy... :D Ani się waż... ;:306

Nie ważki problem to i nieważne... :) bieżący raport z tego co się dzieje. Taki sobie miks wszystkiego po trochu:

Obrazek

W skrzynkach balkonowych już coraz bardziej bogato:

Obrazek

Migdałek przesadzony na nowe miejsce, bo w ogrodzie już mu ciasno było. Swoją drogą jak nie kwitnie to taki smętek, ale o dziwo zdrowy nie zasycha, może to efekt wczesnowiosennego pryskania Siarkolem po 'wsiech'... :D

Obrazek

Popatrzcie jaką siłę przebicia ma kosaciec

Obrazek

Juka przesadzona 3 lata temu i widocznie zawieruszyły się kawałki kłącza, a w tym roku sobie z dwóch stron zakwitł kosaciec. Miła niespodzianka taka walka Dawida z Goliatem... :D

I nowy bukiecik w domu:

Obrazek

...i takie dwa w jednym:

Obrazek

...i na koniec takie delikatne, zarazem urokliwe kwitnienie winorośli:

Obrazek

Oj będzie co pojeść, bo bogato wszystkie kwitną... ;:215
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Zacznę od różności z ogrodu, bo co rusz coś nowego wykwita:

Obrazek

i na balkonie coraz pełniejsze kwitnienie:

Obrazek

Trochę zbliżeń:

Obrazek

Obrazek

Kosaćce i iryski nadal w formie, także Karolu na pewno zdążysz do swoich:

Obrazek

No i nasza 'Brama do nieba' , piszę nasza, bo sąsiadka kupiła i posadziła i 3 sezony wstecz chciała ją wywalić, bo zakwitła nie tak jak się spodziewała. Po przyjrzeniu się zauważyłem, że wybiła dziczka z podkładki, więc ją wyciąłem i już w następnych sezonach kwitnie zabójczo. Na razie taki mizerny początek, ale zachwyci w pełni kwitnienia na 100%. Powtarza kwitnienie pod jesień:

Obrazek

No i nasza ,bo na mnie spada cięcie i formowanie i walka z mszycami... ;:192 ;:163
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam Napastnice. Masz dużo pięknych kwiatów, które dobrze mi się kojarzą. No. I Iryski które udało mi się widzieć na żywo ;:63
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju,rzeczywiście dużo zmieściłeś w swoim ogródeczku,pięknie to pokazujesz,ale ja bym chciała zobaczyć go w całości ;:204 Bukiet ;:oj Dlaczego ja jeszcze nie zrobiłam bukietu? ;:131 Chyba poczekam jeszcze chwilkę na piwonie,albo z rumianków zrobię ;:108
Winogron i u mnie piękny w tym roku.Mam kilka odmian i również nadmiar przerabiam na soki.
Nie mogę dopatrzeć ze zdjęć,milin rośnie przy murze czy podporze jakiejś? Czerwony?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Mirka, dzięki za wizytę , chciałbym spełnić Twoje życzenie i pokazać ogród w całości, ale to się nie da .To taka wąska kicha i jedno zasłania drugie. Taka próbka, wejście i rzut oka na prawą stronę ogrodu

Obrazek

Chciałbym zamienić się w 'DRONA' i porobić kilka ujęć z lotu ptaka, ale już skrzydła nie te i wzrok nie sokoli - znaczy się, że obiektywy trochę przykurzone ;:306

Co do Milina jak stawiałem folię to był mały krzak, a po 6-ciu sezonach muszę go ostro przycinać, żeby nie nie konkurował z winoroślą obok.
Milin pomarańczowy i w ubiegłym sezonie doczekałem się nasienników w formie strąków (sporo ich było) i moje zdziwienie kiedy zaczęły się otwierać, a tam masa drobniuteńkich nasionek, a ja naiwnie sądziłem, że będzie parę fasolek :D

Obrazek

Obrazek

Ciekawa sprawa z tą folią szósty sezon wytrzymuje i mrozy i wiatry bez zdejmowania jej na zimę. A w folii też coraz więcej widać

Obrazek

No i parę nowo-kwitnących

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kosaćce jeszcze inne od tych dotąd pokazywanych, trochę później wykwitają :D

Juki już też szykują się do zakwitnięcia

Obrazek

Muszę wyjaśnić, że nie wszystkie pokazywane kwiaty rosną w ogrodzie. Ja, głodny każdego skrawka ziemi anektuję bez skrupułów każdą wolną przestrzeń z tak zwanych części wspólnych obejścia i "mój ogród" powiększony jest o ładnych parę metrów. Sąsiedzi nie mają nic przeciwko, bo jest kolorowo i czysto... :)

Bukszpan i forsycja były u fryzjera i już przyzwoicie się prezentują:

Obrazek

No i na koniec ulubione naparstnice Marty (każdy ma swoje ulubienice) ;:170

Obrazek

No dobra, dobra już nie przynudzam, odsapniecie ode mnie przez tydzień bo wyjeżdżam.. i nic nie słyszę .. a gdzie bon voyage :;230
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Wcale się nie dziwię, że sąsiedzi nie mają nic przeciwko, że przejąłeś kilka metrów wspólnej przestrzeni skoro utrzymujesz tam czystość i jest ładnie :)
Rzeczywiście zdążyłem na kwitnienie moich kosaćców syberyjskich - trafiłem właściwie idealnie na ich kwitnienie w pełni :D
Niby masz taki mały ogródek a nawet tak ekspansywne rośliny jak milin znalazły w nim swoje miejsce :wink:
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po kilku dniach od mojej wizyty jeszcze więcej się dzieje. Pięknie u Was w ogrodzie. ;:63
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

No i już jestem, wszystko kwitnie na potęgę, więc może zacznę od róż, bo to ich teraz pole do popisu.
Takie rodzaje mam, choć nie wszystkie jeszcze zakwitły:

Obrazek

Obrazek

A to moja faworytka wielkokwiatowa, pachnie jak powinna pachnieć każda róża - tak różanie :D

Obrazek

Z ogrodu jeszcze piwonie białe, szkoda tylko, że w tym upale tak szybko przekwitają

Obrazek

W ogóle wszystko rwie się do kwitnienia, nawet oleandry nie pozostają w tyle (koniec maja to dla mnie anomalia)

Obrazek

No i na balkonie w skrzynkach już też 'cuda na patyku': :uszy

Obrazek

[url=https://www.foto%20sik.pl/zdjecie/9c5f539d798120b7]Obrazek[/url]

Pelargonie też już pięknie kwitną:

Obrazek

I na koniec moja 'Rajska brama'

Obrazek

Jeszcze jej trochę brakuje do pełni kwitnienia, ale też szybko się obsypuje i może nie doczekam się tak spektakularnego kwitnienia jakie mam w pamięci z ubiegłego sezonu. Upały też jej nie służą więc jak się nie ma co się lubi... :roll:
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko Ci pięknie kwitnie. Ten kolor róży wielkokwiatowej bardzo mi się podoba ;:167 piwonie też uwielbiam tylko faktycznie te upały jej nie służą ;:223
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Fotosik odżył, to można znowu poszaleć, więc po kolei
Dwie skrzynki, a ile uciechy dla oka:

Obrazek

Zobaczcie co się dzieje z różami:

Obrazek

W ciągu jednego dnia takiej progresji kwitnięcia dawno nie wdziałem. ;:oj Trochę szkoda, bo za szybko ucieka cały urok tego zjawiska.

Wszystko rwie się do kwitnięcia i Akant i Malwy i Datury obsypane pąkami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I coś na 'ząb'

Obrazek

Jeżyny kwitną, maliny już pierwsze dojrzewają (brak zdjęcia, bo zjadłem 'na pniu' - maliny oczywiście ;:306 )

Obrazek

Juki też już prawie

Obrazek

I to coś na co już ostrzę sobie zęby :D

Obrazek

I na koniec tradycyjnie, aż nie przekwitnie 'Róża pienna' (szkoda, że nie czujecie tej aury wokół)

Obrazek

...I na koniec - Żona do męża - wiesz czego chcę kochanie ? - Wszystkiego - to po pierwsze... :;230
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nooo u mnie Twój Akant już zaczął kwitnąć ;:138
Lubie Malwy - jakie skojarzenie z dzieciństwem ;:1
Coś na ząb u mnie objadają szpaki takie małe na dwóch nogach :;230 najgorszy jest ten szpak najmniejszy, bo ten to nawet niedojrzałe zje ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”