Tulipany

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Botaniczne na stepach środkowej Azji rosną od wieków bez przesadzania i też im dobrze. ;:113

Ja uprawiam hodowlane mieszańce. Te wymagają innych warunków. ;:14
Mietek.
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mietku, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. W tej chwili zostawię je do jesieni w tym miejscu w którym rosną (bo za późno na zmiany) ale potem wykopię i przeniosę w inne miejsce, tak jak radzisz. Być może, do tej pory kwitły pięknie, bo są posadzone w rzędzie i miały dość miejsca, ale teraz czas na zmiany.
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany

Post »

Evva pisze:W tej chwili zostawię je do jesieni w tym miejscu w którym rosną (bo za późno na zmiany) ale potem wykopię i przeniosę w inne miejsce, tak jak radzisz.
Tulipany wykopuje się pod koniec czerwca, gdy zasychają liście. Jesienią jest pora sadzenia tulipanów a nie ich wykopywania! Wypuszczają już korzenie i można by je uszkodzić.
szpotak pisze:u mnie już kwitną tulipany botaniczne fotka z dzisiejszego dnia
Ładne kwiatki, tyle że to nie tulipany botaniczne ... To są irysy :lol:
szpotak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2007, o 20:10

Post »

Dzięki za oświecenie, jeszcze jestem cienki z rozpoznawania roślin.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Poczekaj jeszcze trochę. Może wyjdą. Jeśli nie - to wykop jedną cebulę i pokażesz nam na forum . Możesz wykopać gdyż można je ponownie wsadzić. U mnie nawet wyrosły i zakwitły takie, które gdzieś się zawieruszyły przy sadzeniu i leżały na wierzchu całą zimę . Oczywiście wiosną poszły do ziemi. Natomiast w żadnym przypadku nie wyrzucaj tych cebul. Można jeszcze na przyszły rok poeksperymentować i posadzić z jednej partii cebule w dobrym i złym miejscu i zobaczyć jaka będzie różnica. Ja myślę, że przyczyna tkwi jednak w cebulach, gdyż naogół w pierwszym roku po posadzeniu wszystko się udaje dopiero póżniej roślina odczuwa jakość gleby, brak nawozów czy brak wody. Mówię oczywiście o cebulowych.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Przepraszam! :oops: Zawiesił mi sie komputer i tekst, który pisałam wcześniej pokazal się teraz. Po wyczerpujących wypowiedziach innych jest już nieaktualny. :cry:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Maryś, ale Ty masz wiedzę i doświadczenie dziewczyno!
Podziwiam, naprawdę podziwiam, Marysiu. :P
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A moje nowe tulipany sadzone na początku lutego drzemią pod ziemią...inne, nie przesadzane od lat w zdziczałym zakątku ogrodu powyłaziły z ziemi. Wczoraj rozgrzebałam delikatnie ziemię,żeby zobaczyć czy są, czy coś się dzieje...dokopałam się do jednego..ma malutki kiełek...Może posadziłam je zbyt głęboko? Nie mam doświadczenia z tulipanami, a sadziłam na głębokość ok. 10 cm...cebule były dość duże.Mają jeszcze czas?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Ariel ,zobacz jak wyglądają moje tulipany botaniczne.

Ja ,tak jak Marysia stawiałabym na nie!!! :lol: Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

To raczej te tulipany :) Już mają pąki, nawet kilka :)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

judyta pisze:A moje nowe tulipany sadzone na początku lutego drzemią pod ziemią...inne, nie przesadzane od lat w zdziczałym zakątku ogrodu powyłaziły z ziemi. Wczoraj rozgrzebałam delikatnie ziemię,żeby zobaczyć czy są, czy coś się dzieje...dokopałam się do jednego..ma malutki kiełek...Może posadziłam je zbyt głęboko? Nie mam doświadczenia z tulipanami, a sadziłam na głębokość ok. 10 cm...cebule były dość duże.Mają jeszcze czas?
Oczywiście, że mają jeszcze czas. Dla tych co są już nad ziemią minęlo cztery miesiące od sadzenia. Twoje nie mogły nadrobić strat w ciągu miesiąca. Głebokość sadzenia prawidłowa. Jestem przekonany, że zakwitną w połowie maja.
Mietek.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Pokazuję swoje botaniczne już z pąkami. Dzisiaj robiłam na działce. Pisząc o tulipanach myslałam właśnie o tych. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Magdalena Doroszew

Post »

witaj Mietku,
Moje wprawdzie już zaczynają kwitnąć (dzisiaj pomimo sypiącego śniegu, następna odmiana rozchyliła główki), ale za to są roślinami jednorocznymi - dzięki naszym ogrodowym "przyjaciłom" . Uwielbiam jak kwitną, jednak co roku muszę kupować nowe i żeby było pięknie musiałabym chyba dać pod zastaw dom. Te pomarańczowe się jakoś uchowały, ale w jesieni posadziłam same białe - różne odmiany. Ubiegłej wiosny jedna rabata była cała w bieli, aż dech zapierało!
Awatar użytkownika
ewabeata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2007, o 00:37
Kontakt:

Post »

Tulipa Plaisir - piękne liście! dziś zobaczyłam te roślinki w ogródku przedszkola mojej córki i pomyślałam sobie - a co to za cudo??? no i proszę mam odpowiedź - że to tulipany nie przyszło mi do głowy ;-)
ale za to ten obok na avatarze - to z mojego ogródka :-)
pozdrawiam fanów tulipanów, eb
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

eMZet
No i byłam w pierwszej części Twojego ogrodu. Jestem zachwycona.
Jest tam przepiękna odmiana tulipanów, którą nazywam szronik. Masz ją w kilku kolorach.Nie wypada mi zdejmować ich z Twojej strony , więc wstawiam swojego, żeby było wiadomo o co mi chodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”