Ja uprawiam hodowlane mieszańce. Te wymagają innych warunków.

Tulipany wykopuje się pod koniec czerwca, gdy zasychają liście. Jesienią jest pora sadzenia tulipanów a nie ich wykopywania! Wypuszczają już korzenie i można by je uszkodzić.Evva pisze:W tej chwili zostawię je do jesieni w tym miejscu w którym rosną (bo za późno na zmiany) ale potem wykopię i przeniosę w inne miejsce, tak jak radzisz.
Ładne kwiatki, tyle że to nie tulipany botaniczne ... To są irysyszpotak pisze:u mnie już kwitną tulipany botaniczne fotka z dzisiejszego dnia
Oczywiście, że mają jeszcze czas. Dla tych co są już nad ziemią minęlo cztery miesiące od sadzenia. Twoje nie mogły nadrobić strat w ciągu miesiąca. Głebokość sadzenia prawidłowa. Jestem przekonany, że zakwitną w połowie maja.judyta pisze:A moje nowe tulipany sadzone na początku lutego drzemią pod ziemią...inne, nie przesadzane od lat w zdziczałym zakątku ogrodu powyłaziły z ziemi. Wczoraj rozgrzebałam delikatnie ziemię,żeby zobaczyć czy są, czy coś się dzieje...dokopałam się do jednego..ma malutki kiełek...Może posadziłam je zbyt głęboko? Nie mam doświadczenia z tulipanami, a sadziłam na głębokość ok. 10 cm...cebule były dość duże.Mają jeszcze czas?