Ostatnie wakacje
Re: Ostatnie wakacje
Kasiu nie strasz go pierwszą sesją bo zrezygnuje ze studiów i rolnikiem zostanie
.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BobejGS dziękuję za zaproszenie
Nie wiem czy to poparzenie obornikiem, bo nie kładłem go pod dynie
jakoś nie miałem czasu
Może to od braku wody i składników odżywczych w ziemi?

- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Seba ale piękne arbuzy wyrosły Ci. Mi ani moim rodzicom nigdy nie udało się wyhodować arbuza. Na pewno coś źle robiliśmy.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
No i trafiłam do Ciebie
jeszcze za wcześnie na siewki, ale zapewne u Ciebie znowu będzie miło popatrzeć , siejesz petunie w tym roku?? 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
--julian-- Serdecznie zapraszam wszystkich.
Może ta dynia to faktycznie z braku jedzonka bladła i zjadała sama siebie.

-
Zjadła sama siebie
najlepsze
Czy to ty wyhodowałeś w 2016r. dynię o wadze 417,5kg? To temat trochę
w tym wątku 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak wiem, że się troszke u Seby zapędziiśmy.
Także z pytaniami do mnie i moich upraw itp zapraszam do mojego wątku. 
Seba w tym roku też ma super nasionka dyń i jak tylko porządnie wykorzysta swoje ostatnie wakacje, to może naprawde osiągnąć swietny wynik.
Zresztą jak się patrzy na zdjęcia arbuzów na taczce, to z nasionkami arbuzów gigantów, może osiągnąć świetny wynik.

Seba w tym roku też ma super nasionka dyń i jak tylko porządnie wykorzysta swoje ostatnie wakacje, to może naprawde osiągnąć swietny wynik.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ach te wysiewy !
Do ziemi powędrowały 22 odmiany papryk Teraz leżakują na ciepłym piecu, za kilka dni przeniosę je do chłodniejszego i zarazem widniejszego pomieszczenia. Są to głównie ostre odmiany, z tym, że dwie słodkie będą stanowiły większość. Listę zapodam w innym poście . Jutro wysiewam kobeę i kilka petunii ogrodowych .
Aga witaj
Mam taką nadzieję Niestety czasem stres jest silniejszy i nie umiem nad nim panować .
Marek witaj
Wstawię zdjęcie zbioru końcowego papryk . Było ich naprawdę dużo ,tak plennych nigdy wcześniej nie miałem . Cóż z tego, że plenne jak nie zdążyły w większości dojrzeć. A zaznaczę, że wysiewałem w lutym i rozsada była zacna . Nigdy wcześniej tak pięknej nie miałem . Z resztą - sam widziałeś . Miałem dzisiaj przeciąć tykwę i sprawdzić czy nasiona są dojrzałe, ale zabrakło czasu . W prawdzie już wyschły, ale jedna trochę się zapadła.
Kapusta gigant urosła spora, ale ta odmiana nie jest zwięzła i mało waży. Reszta jak widać powyżej dosłownie wybuchła gdy zaczęły padac ciągłe deszcze po suchym okresie .
Jarmuże zdobią ogród przed domem, wsadziłem je do donic. Choć teraz już nie wyglądają za ciekawie
Nie robię soków, choć paluję zakupić wyciskarkę do soków .
Z tunelami jestem dosłownie w lesie. Jeden jest do wyburzenia, a drugi musi mieć zmienioną folię ( ten mniejszy ) . Piec odpalam w kwietniu, choć to jeszcze nie do końca ustalone
Będzie to zależało w głównej mierze od pogody .
O planach tunelowych i ogrzewaniu napiszę w innym poście .
Asia witaj
Początek musi być z przytupem
Aktualnie uczę sie trochę z repetytorium, trochę z podręczników.
Piotruś witaj Stresuję się ustnym polskim ,bo mogę dostać jakiś dziwny temat
Reszta jakoś mnie nie martwi, nie będzie źle
Justyna hej Dzięki
Mati witaj Plany mam takie - iść do pracy, spełniać swoje ogrodowe marzenia
Studia - geodezja prawdopodobnie.
Anida witaj Dziękuje i zapraszam
dalisbea witaj Dziękuje i zapraszam
Marlena witaj
Myślisz, że to był dobry pomysł ? Zobaczymy, pożyjemy .
Stres towarzyszy mi już od dawna, a niektórzy nauczyciele go potęgują . Wcale to nie pomaga, kiedy nas straszą, że nie zdamy ...
Dzięki
Aneta witaj Po wakacjach prawdopodobnie geodezja, choć nie mam jeszcze 100% pewności .
Grażynko witaj
Karol witaj i zapraszam
Błażej witaj To Ty wskrzesiłeś ten wątek i chwała Ci za to
Wątek żeby był ciekawy musi mieć choć trochę zdjęć. A że ja lubię wstawiać w ilościach hurtowych to będzie to trudne
Poprzedni sezon był tragiczny pod względem gigantów. Jedynie na uwagę zasłużyła marchewka ( miałem pierwszy raz ) i może trochę kapusta. Reszta to jakieś nieporozumienie
Do uprawy jak dobrze pamiętam doszedł z nowości seler, zobaczymy jak się spisze.
A no tak, trzeba go już wysiać . Ja to mam sklerozę
Warzywniak dopiero ruszy w kwietniu, co rok o tej samej porze.
Ania witaj O tak, grzybów było wszędzie mnóstwo. W sąsiedniej miejscowości skupowali po ponad dwie tony grzybów dziennie . Można powiedzieć aż pieniądze się skończyły
I tak codziennie przez wrzesień i październik .
Mariusz witaj Dzięki ! Długie wakacje bardzo mnie cieszą, można tyle zrobić przez ten czas ...
Maryna witaj Dziękuję
Duende witaj Oj dobra, dobra, już tak mi nie słodź bo się zarumienię
Wystarczy wierzyć we własne siły i możliwości a na pewno się uda . I to nie jest tak, że do takich osiągnięć doszedłem przez jeden sezon . Lata nauki
Maja witaj Będę wstawiał zdjęcia, ale rzadziej Po prostu tylu ich nie mam . Starczy jeszcze na 3-4 razy
Dzięki
--julian-- witaj Jak najbardziej, będę miał arbuzy ! Arbuzy uprawiam zupełnie ekologicznie, bez sztucznych dodatków
Wg. mnie dwie odmiany w zupełności wystarczają. Nic poza nimi nie trzeba uprawiać, są to Złoto Wolicy i Bingo .
Ta pierwsza ma żółtą skórkę, czerwony miąższ i jest najwcześniejsza. Druga zaś to odmiana późna, o czerwonym miąższu i mniejszą ilością soku. Gruba skórka pozwala na długie przechowywanie . Nawet do października - na spokojnie .
Pytaj, pytaj, w miarę możliwości doradzę i pomogę
Ula witaj Dzięki bardzo
aniap56 witaj Zapraszam do lektury
Ania witaj Rydzów było mnóstwo, ale większość robaczywych . W koszyku już przebrane
Do ziemi powędrowały 22 odmiany papryk Teraz leżakują na ciepłym piecu, za kilka dni przeniosę je do chłodniejszego i zarazem widniejszego pomieszczenia. Są to głównie ostre odmiany, z tym, że dwie słodkie będą stanowiły większość. Listę zapodam w innym poście . Jutro wysiewam kobeę i kilka petunii ogrodowych .
Aga witaj

Marek witaj

Kapusta gigant urosła spora, ale ta odmiana nie jest zwięzła i mało waży. Reszta jak widać powyżej dosłownie wybuchła gdy zaczęły padac ciągłe deszcze po suchym okresie .
Jarmuże zdobią ogród przed domem, wsadziłem je do donic. Choć teraz już nie wyglądają za ciekawie

Z tunelami jestem dosłownie w lesie. Jeden jest do wyburzenia, a drugi musi mieć zmienioną folię ( ten mniejszy ) . Piec odpalam w kwietniu, choć to jeszcze nie do końca ustalone

O planach tunelowych i ogrzewaniu napiszę w innym poście .
Asia witaj

Aktualnie uczę sie trochę z repetytorium, trochę z podręczników.
Piotruś witaj Stresuję się ustnym polskim ,bo mogę dostać jakiś dziwny temat
Reszta jakoś mnie nie martwi, nie będzie źle
Justyna hej Dzięki
Mati witaj Plany mam takie - iść do pracy, spełniać swoje ogrodowe marzenia

Studia - geodezja prawdopodobnie.
Anida witaj Dziękuje i zapraszam
dalisbea witaj Dziękuje i zapraszam
Marlena witaj

Stres towarzyszy mi już od dawna, a niektórzy nauczyciele go potęgują . Wcale to nie pomaga, kiedy nas straszą, że nie zdamy ...
Dzięki
Aneta witaj Po wakacjach prawdopodobnie geodezja, choć nie mam jeszcze 100% pewności .
Grażynko witaj
Karol witaj i zapraszam
Błażej witaj To Ty wskrzesiłeś ten wątek i chwała Ci za to
Wątek żeby był ciekawy musi mieć choć trochę zdjęć. A że ja lubię wstawiać w ilościach hurtowych to będzie to trudne

Poprzedni sezon był tragiczny pod względem gigantów. Jedynie na uwagę zasłużyła marchewka ( miałem pierwszy raz ) i może trochę kapusta. Reszta to jakieś nieporozumienie

A no tak, trzeba go już wysiać . Ja to mam sklerozę
Warzywniak dopiero ruszy w kwietniu, co rok o tej samej porze.
Ania witaj O tak, grzybów było wszędzie mnóstwo. W sąsiedniej miejscowości skupowali po ponad dwie tony grzybów dziennie . Można powiedzieć aż pieniądze się skończyły

Mariusz witaj Dzięki ! Długie wakacje bardzo mnie cieszą, można tyle zrobić przez ten czas ...
Maryna witaj Dziękuję
Duende witaj Oj dobra, dobra, już tak mi nie słodź bo się zarumienię

Maja witaj Będę wstawiał zdjęcia, ale rzadziej Po prostu tylu ich nie mam . Starczy jeszcze na 3-4 razy
Dzięki
--julian-- witaj Jak najbardziej, będę miał arbuzy ! Arbuzy uprawiam zupełnie ekologicznie, bez sztucznych dodatków
Wg. mnie dwie odmiany w zupełności wystarczają. Nic poza nimi nie trzeba uprawiać, są to Złoto Wolicy i Bingo .
Ta pierwsza ma żółtą skórkę, czerwony miąższ i jest najwcześniejsza. Druga zaś to odmiana późna, o czerwonym miąższu i mniejszą ilością soku. Gruba skórka pozwala na długie przechowywanie . Nawet do października - na spokojnie .
Pytaj, pytaj, w miarę możliwości doradzę i pomogę
Ula witaj Dzięki bardzo
aniap56 witaj Zapraszam do lektury
Ania witaj Rydzów było mnóstwo, ale większość robaczywych . W koszyku już przebrane
-
To w takim razie zapytam
Czy miałeś odmianę arbuza Crimson Sweet i Sugar Baby? Na razie mam nasiona tych odmian
.Jeśli miałeś, to jakie były wrażenia (smakowe,czy są trudne w uprawie,jak duże rosną i ile ich jest na krzak)
Mam jeszcze trochę czasu do studiów,ale też zastanawiam się nad Geodezją lub nad Architekturą Krajobrazu
Pozdrawiam i dobranoc

Czy miałeś odmianę arbuza Crimson Sweet i Sugar Baby? Na razie mam nasiona tych odmian

Pozdrawiam i dobranoc

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Wiola witaj
U Ciebie takie urodzajne gleby to i papryka urośnie jak należy
Będziesz miała ostre czy słodkie ?
Najważniejsze, to żeby oberwać pierwszy kwiat na rozwidleniu, dzięki temu zabiegowi zbiory będą znacznie obfitsze
Po liceum studia na kierunku
Błażej oczywiście, że możecie pisać, ale nie wiem jak na to moderacja ?
No widzisz, ja mam rękę do arbuzów a Ty do dyń
Choć przyznam, że Carolina Cross wcale mi nie urosła w zeszłym roku . To była totalna porażka .
Czy będzie mógł mnie tata zawieźć
i czy będę miał coś do zabrania .
Z chęcią spotkam się z hodowcami gigantów
Julian gdzie może coś z ziemią jest nie tak ?
Grażyna W witaj
To był ostatni zbiór arbuzów, pod koniec sierpnia. Wcześniej zebrałem drugie tyle
Oczywiście, kategoria A przyznana
Kasiu witaj
Zapodam niebawem zdjęcie ze zbioru papryk . Można powiedzieć - rozmnożyły się szalenie
Dobrze słyszeć, że matura nie jest tak straszna ! Bo mnie na samą myśl o ustnej ściska w żołądku
Piotruś mieszkasz w najlepszym województwie do uprawy arbuzów. Pewnie brakowało im papu
Lenka witaj
Sieję tylko kilka ogrodowych, jakoś przeszła mi na te zwykłe. Mają sterczące łodygi, nie podobają mi się.
Kupię sadzonki u lokalnego sprzedawcy
Błażej z tego wszystkiego ... pakowania nasion po pół dnia ... nie przyglądałem sie dokładnie nasionom. Wiem, że sporo jest dyniek do wysiania . Jutro pomyślę i zdecyduję
A tak w ogóle to jeszcze raz dzięki !
Carolina Cross jest jakaś marudna, nie chce rosnąć.
Julian o, to Ty jesteś trochę młodszy ode mnie
Miałem Sugar Baby, ale ze trzy lata temu. To były nasiona z Włoch o ile dobrze pamiętam .
Jak to arbuz, potrzebuje ciepła i papu
W razie problemu doradzę .
Uff, to zaraz zdjęcia
Stary tunel planuję wyburzyć , postawić nowy o 1/3 mniejszy . Nie potrzebuję aż takiego, lepiej warzywa rosną w gruncie.
Na miejscu po starym powstanie nowy, a z pozostałej części podwyższone grządki . Postaram się to rozrysować i wyślę skan tu do wątku . Mały tunel wymaga wymiany folii, malowania konstrukcji i jakiegoś dobrego ogrzewania. Stara koza jest już dziurawa i nie za bardzo widzi mi się ogrzewanie nią kolejny sezon.
Tak sobie patrzę na ceny małych piecyków ... są strasznie drogie . A musi być z cegłami szamotowymi, obowiązkowo .
Opalany drewnem, w zimne noce niedużą ilością węgla .
Czy wydolę finansowo ?
Jeszcze system do podlewania miałem w planach .
Będzie ciężko, biorąc pod uwagę to, że jeszcze czeka mnie kupno nasion w agrocentrum , ziemi ...
Papryka - zbiór pod koniec września .

Tykwa, arbuzowisko, dynia, arbuz bingo , warzywa ( koniec sierpnia )

Zerknąłem na moje ręce, jaki ja byłem opalony !
Końcówka lata w ogrodzie

CDN ...
Lista papryk na ten sezon ( może się trochę wydłużyć)
Biquinho Yellow,
Kapija,
długa NN słodka ( Amanita),
Habanero Chocolate,
Ornela,
Koktajlowa czerwona ( Amanita),
Chili długie NN (Amanita),
Fatali White,
Fatali Jigsaw,
Condors Beak,
Ubatuba Camuchi,
7 Pot Lucy,
Pasilla Bajio,
Sierrano T,
Violet Sparkle,
Red Basket,
Czech Black,
Habanero Gold,
Chervena Churshka,
Habanero Green,
Możliwe są oczywiście błędy w nazwach, tego nie wykluczam . Tak było napisane na dilerkach.
Leżakują w kotłowni, tam im dobrze. Gorzej będzie z odmianami pomidorów, mam ponad 100
Dobranoc
PS. Jutro napiszę co planuje robić po studiach.

Najważniejsze, to żeby oberwać pierwszy kwiat na rozwidleniu, dzięki temu zabiegowi zbiory będą znacznie obfitsze
Po liceum studia na kierunku
Błażej oczywiście, że możecie pisać, ale nie wiem jak na to moderacja ?
No widzisz, ja mam rękę do arbuzów a Ty do dyń
Choć przyznam, że Carolina Cross wcale mi nie urosła w zeszłym roku . To była totalna porażka .
To zależy od dwóch rzeczy :BobejGS pisze: A Ty Seba, też żebyś się na jakimś konkursie w tym roku pojawił.
Czy będzie mógł mnie tata zawieźć

Z chęcią spotkam się z hodowcami gigantów

Julian gdzie może coś z ziemią jest nie tak ?
Grażyna W witaj

Oczywiście, kategoria A przyznana

Kasiu witaj

Dobrze słyszeć, że matura nie jest tak straszna ! Bo mnie na samą myśl o ustnej ściska w żołądku
Z chęciąjagusia111 pisze:Kasiu nie strasz go pierwszą sesją bo zrezygnuje ze studiów i rolnikiem zostanie.
Piotruś mieszkasz w najlepszym województwie do uprawy arbuzów. Pewnie brakowało im papu
Lenka witaj

Kupię sadzonki u lokalnego sprzedawcy
Błażej z tego wszystkiego ... pakowania nasion po pół dnia ... nie przyglądałem sie dokładnie nasionom. Wiem, że sporo jest dyniek do wysiania . Jutro pomyślę i zdecyduję

Carolina Cross jest jakaś marudna, nie chce rosnąć.
Julian o, to Ty jesteś trochę młodszy ode mnie

Miałem Sugar Baby, ale ze trzy lata temu. To były nasiona z Włoch o ile dobrze pamiętam .
Jak to arbuz, potrzebuje ciepła i papu

Uff, to zaraz zdjęcia
Stary tunel planuję wyburzyć , postawić nowy o 1/3 mniejszy . Nie potrzebuję aż takiego, lepiej warzywa rosną w gruncie.
Na miejscu po starym powstanie nowy, a z pozostałej części podwyższone grządki . Postaram się to rozrysować i wyślę skan tu do wątku . Mały tunel wymaga wymiany folii, malowania konstrukcji i jakiegoś dobrego ogrzewania. Stara koza jest już dziurawa i nie za bardzo widzi mi się ogrzewanie nią kolejny sezon.
Tak sobie patrzę na ceny małych piecyków ... są strasznie drogie . A musi być z cegłami szamotowymi, obowiązkowo .
Opalany drewnem, w zimne noce niedużą ilością węgla .
Czy wydolę finansowo ?

Będzie ciężko, biorąc pod uwagę to, że jeszcze czeka mnie kupno nasion w agrocentrum , ziemi ...
Papryka - zbiór pod koniec września .

Tykwa, arbuzowisko, dynia, arbuz bingo , warzywa ( koniec sierpnia )

Zerknąłem na moje ręce, jaki ja byłem opalony !

Końcówka lata w ogrodzie

CDN ...
Lista papryk na ten sezon ( może się trochę wydłużyć)
Biquinho Yellow,
Kapija,
długa NN słodka ( Amanita),
Habanero Chocolate,
Ornela,
Koktajlowa czerwona ( Amanita),
Chili długie NN (Amanita),
Fatali White,
Fatali Jigsaw,
Condors Beak,
Ubatuba Camuchi,
7 Pot Lucy,
Pasilla Bajio,
Sierrano T,
Violet Sparkle,
Red Basket,
Czech Black,
Habanero Gold,
Chervena Churshka,
Habanero Green,
Możliwe są oczywiście błędy w nazwach, tego nie wykluczam . Tak było napisane na dilerkach.
Leżakują w kotłowni, tam im dobrze. Gorzej będzie z odmianami pomidorów, mam ponad 100
Dobranoc

PS. Jutro napiszę co planuje robić po studiach.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zbiór arbuzów powala i na sam widok ślinka cieknie.
Pomidorów też miałeś sporo i pewno do dzisiaj zajadacie przeciery.
U mnie już papryczki z dwoma listkami na parapetach rosną, ale tylko słodkie.
Tych z piekła rodem nie jadam.
Ogród wyglądał kolorowo jak na tą porę roku, brawo za twórcze nasadzenia.
Plany jak widzę masz wielkie, będzie się działo......

Pomidorów też miałeś sporo i pewno do dzisiaj zajadacie przeciery.
U mnie już papryczki z dwoma listkami na parapetach rosną, ale tylko słodkie.
Tych z piekła rodem nie jadam.

Ogród wyglądał kolorowo jak na tą porę roku, brawo za twórcze nasadzenia.
Plany jak widzę masz wielkie, będzie się działo......

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Więcej kaczek poproszę! I gąsek!
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
-
Ale miałeś wypielęgnowany warzywnik w zeszłym roku
zero zielska. Papryk to miałeś chyba całe pole
Ale ładne kapusty ozdobne Ci porosły
... mi zeżarły robale
i jakieś takie miniaturki wyrosły
No trochę młodszy jestem
Może jest coś z tą ziemią u mnie, że dynie coś nie rosną, albo po prostu nie mam do nich ręki
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Seba plony super
plany na ten sezon też ambitne
tak sobie myślę, że na żywo Twój ogród musi robić wrażenie, bo na zdjęciach wygląda super
uuu plany już po studiach masz no, no czekam z niecierpliwością co tam wymyśliłeś 

- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Zjawiskowe zdjęcia, a te zbiory w skrzynkach - super.
Czy to kwiaty rozchodnika, na tym zdjęciu którymś tam?
Jakże żałuję, że nie mam ani jednego nasionka arbuza. Odkąd wyczytałam, że to taka bezproblemowa uprawa, straszliwie KCEM spróbować. ;)
Czy to kwiaty rozchodnika, na tym zdjęciu którymś tam?
Jakże żałuję, że nie mam ani jednego nasionka arbuza. Odkąd wyczytałam, że to taka bezproblemowa uprawa, straszliwie KCEM spróbować. ;)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.