Ostatnie wakacje

Zdjęcia naszych ogrodów.
jagusia111

Re: Ostatnie wakacje

Post »

Kasiu nie strasz go pierwszą sesją bo zrezygnuje ze studiów i rolnikiem zostanie :wink: .
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BobejGS dziękuję za zaproszenie ;:180 Nie wiem czy to poparzenie obornikiem, bo nie kładłem go pod dynie :D jakoś nie miałem czasu :wink: Może to od braku wody i składników odżywczych w ziemi?
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Seba ale piękne arbuzy wyrosły Ci. Mi ani moim rodzicom nigdy nie udało się wyhodować arbuza. Na pewno coś źle robiliśmy.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

No i trafiłam do Ciebie :D jeszcze za wcześnie na siewki, ale zapewne u Ciebie znowu będzie miło popatrzeć , siejesz petunie w tym roku?? ;:138
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

--julian-- Serdecznie zapraszam wszystkich. :) Może ta dynia to faktycznie z braku jedzonka bladła i zjadała sama siebie.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zjadła sama siebie ;:306 :;230 najlepsze ;:333 Czy to ty wyhodowałeś w 2016r. dynię o wadze 417,5kg? To temat trochę ;:178 w tym wątku ;:131
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tak wiem, że się troszke u Seby zapędziiśmy. :wink: Także z pytaniami do mnie i moich upraw itp zapraszam do mojego wątku. :)

Seba w tym roku też ma super nasionka dyń i jak tylko porządnie wykorzysta swoje ostatnie wakacje, to może naprawde osiągnąć swietny wynik. :) Zresztą jak się patrzy na zdjęcia arbuzów na taczce, to z nasionkami arbuzów gigantów, może osiągnąć świetny wynik.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ach te wysiewy !
Do ziemi powędrowały 22 odmiany papryk Teraz leżakują na ciepłym piecu, za kilka dni przeniosę je do chłodniejszego i zarazem widniejszego pomieszczenia. Są to głównie ostre odmiany, z tym, że dwie słodkie będą stanowiły większość. Listę zapodam w innym poście . Jutro wysiewam kobeę i kilka petunii ogrodowych .

Aga witaj :wit Mam taką nadzieję Niestety czasem stres jest silniejszy i nie umiem nad nim panować .

Marek witaj :wit Wstawię zdjęcie zbioru końcowego papryk . Było ich naprawdę dużo ,tak plennych nigdy wcześniej nie miałem . Cóż z tego, że plenne jak nie zdążyły w większości dojrzeć. A zaznaczę, że wysiewałem w lutym i rozsada była zacna . Nigdy wcześniej tak pięknej nie miałem . Z resztą - sam widziałeś . Miałem dzisiaj przeciąć tykwę i sprawdzić czy nasiona są dojrzałe, ale zabrakło czasu . W prawdzie już wyschły, ale jedna trochę się zapadła.
Kapusta gigant urosła spora, ale ta odmiana nie jest zwięzła i mało waży. Reszta jak widać powyżej dosłownie wybuchła gdy zaczęły padac ciągłe deszcze po suchym okresie .
Jarmuże zdobią ogród przed domem, wsadziłem je do donic. Choć teraz już nie wyglądają za ciekawie :wink: Nie robię soków, choć paluję zakupić wyciskarkę do soków .
Z tunelami jestem dosłownie w lesie. Jeden jest do wyburzenia, a drugi musi mieć zmienioną folię ( ten mniejszy ) . Piec odpalam w kwietniu, choć to jeszcze nie do końca ustalone :wink: Będzie to zależało w głównej mierze od pogody .
O planach tunelowych i ogrzewaniu napiszę w innym poście .

Asia witaj :wit Początek musi być z przytupem
Aktualnie uczę sie trochę z repetytorium, trochę z podręczników.

Piotruś witaj Stresuję się ustnym polskim ,bo mogę dostać jakiś dziwny temat
Reszta jakoś mnie nie martwi, nie będzie źle
Justyna hej Dzięki
Mati witaj Plany mam takie - iść do pracy, spełniać swoje ogrodowe marzenia :wink:
Studia - geodezja prawdopodobnie.

Anida witaj Dziękuje i zapraszam

dalisbea witaj Dziękuje i zapraszam
Marlena witaj :wit Myślisz, że to był dobry pomysł ? Zobaczymy, pożyjemy .
Stres towarzyszy mi już od dawna, a niektórzy nauczyciele go potęgują . Wcale to nie pomaga, kiedy nas straszą, że nie zdamy ...
Dzięki

Aneta witaj Po wakacjach prawdopodobnie geodezja, choć nie mam jeszcze 100% pewności .

Grażynko witaj

Karol witaj i zapraszam

Błażej witaj To Ty wskrzesiłeś ten wątek i chwała Ci za to
Wątek żeby był ciekawy musi mieć choć trochę zdjęć. A że ja lubię wstawiać w ilościach hurtowych to będzie to trudne :lol:
Poprzedni sezon był tragiczny pod względem gigantów. Jedynie na uwagę zasłużyła marchewka ( miałem pierwszy raz ) i może trochę kapusta. Reszta to jakieś nieporozumienie :wink: Do uprawy jak dobrze pamiętam doszedł z nowości seler, zobaczymy jak się spisze.
A no tak, trzeba go już wysiać . Ja to mam sklerozę
Warzywniak dopiero ruszy w kwietniu, co rok o tej samej porze.

Ania witaj O tak, grzybów było wszędzie mnóstwo. W sąsiedniej miejscowości skupowali po ponad dwie tony grzybów dziennie . Można powiedzieć aż pieniądze się skończyły ;:oj I tak codziennie przez wrzesień i październik .

Mariusz witaj Dzięki ! Długie wakacje bardzo mnie cieszą, można tyle zrobić przez ten czas ...

Maryna witaj Dziękuję

Duende witaj Oj dobra, dobra, już tak mi nie słodź bo się zarumienię ;:306 Wystarczy wierzyć we własne siły i możliwości a na pewno się uda . I to nie jest tak, że do takich osiągnięć doszedłem przez jeden sezon . Lata nauki

Maja witaj Będę wstawiał zdjęcia, ale rzadziej Po prostu tylu ich nie mam . Starczy jeszcze na 3-4 razy
Dzięki

--julian-- witaj Jak najbardziej, będę miał arbuzy ! Arbuzy uprawiam zupełnie ekologicznie, bez sztucznych dodatków
Wg. mnie dwie odmiany w zupełności wystarczają. Nic poza nimi nie trzeba uprawiać, są to Złoto Wolicy i Bingo .
Ta pierwsza ma żółtą skórkę, czerwony miąższ i jest najwcześniejsza. Druga zaś to odmiana późna, o czerwonym miąższu i mniejszą ilością soku. Gruba skórka pozwala na długie przechowywanie . Nawet do października - na spokojnie .
Pytaj, pytaj, w miarę możliwości doradzę i pomogę

Ula witaj Dzięki bardzo
aniap56 witaj Zapraszam do lektury

Ania witaj Rydzów było mnóstwo, ale większość robaczywych . W koszyku już przebrane
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To w takim razie zapytam :D
Czy miałeś odmianę arbuza Crimson Sweet i Sugar Baby? Na razie mam nasiona tych odmian :heja .Jeśli miałeś, to jakie były wrażenia (smakowe,czy są trudne w uprawie,jak duże rosną i ile ich jest na krzak) ;:173 Mam jeszcze trochę czasu do studiów,ale też zastanawiam się nad Geodezją lub nad Architekturą Krajobrazu ;:224 ;:131
Pozdrawiam i dobranoc ;:19 ;:41
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Wiola witaj :wit U Ciebie takie urodzajne gleby to i papryka urośnie jak należy ;:173 Będziesz miała ostre czy słodkie ?
Najważniejsze, to żeby oberwać pierwszy kwiat na rozwidleniu, dzięki temu zabiegowi zbiory będą znacznie obfitsze
Po liceum studia na kierunku

Błażej oczywiście, że możecie pisać, ale nie wiem jak na to moderacja ?
No widzisz, ja mam rękę do arbuzów a Ty do dyń
Choć przyznam, że Carolina Cross wcale mi nie urosła w zeszłym roku . To była totalna porażka .
BobejGS pisze: A Ty Seba, też żebyś się na jakimś konkursie w tym roku pojawił.
To zależy od dwóch rzeczy :
Czy będzie mógł mnie tata zawieźć :wink: i czy będę miał coś do zabrania .
Z chęcią spotkam się z hodowcami gigantów :D

Julian gdzie może coś z ziemią jest nie tak ?

Grażyna W witaj :wit To był ostatni zbiór arbuzów, pod koniec sierpnia. Wcześniej zebrałem drugie tyle :D
Oczywiście, kategoria A przyznana ;:173

Kasiu witaj :wit Zapodam niebawem zdjęcie ze zbioru papryk . Można powiedzieć - rozmnożyły się szalenie ;:173
Dobrze słyszeć, że matura nie jest tak straszna ! Bo mnie na samą myśl o ustnej ściska w żołądku
jagusia111 pisze:Kasiu nie strasz go pierwszą sesją bo zrezygnuje ze studiów i rolnikiem zostanie :wink: .
Z chęcią

Piotruś mieszkasz w najlepszym województwie do uprawy arbuzów. Pewnie brakowało im papu

Lenka witaj :wit Sieję tylko kilka ogrodowych, jakoś przeszła mi na te zwykłe. Mają sterczące łodygi, nie podobają mi się.
Kupię sadzonki u lokalnego sprzedawcy

Błażej z tego wszystkiego ... pakowania nasion po pół dnia ... nie przyglądałem sie dokładnie nasionom. Wiem, że sporo jest dyniek do wysiania . Jutro pomyślę i zdecyduję :) A tak w ogóle to jeszcze raz dzięki !
Carolina Cross jest jakaś marudna, nie chce rosnąć.

Julian o, to Ty jesteś trochę młodszy ode mnie :wink:
Miałem Sugar Baby, ale ze trzy lata temu. To były nasiona z Włoch o ile dobrze pamiętam .
Jak to arbuz, potrzebuje ciepła i papu :wink: W razie problemu doradzę .

Uff, to zaraz zdjęcia

Stary tunel planuję wyburzyć , postawić nowy o 1/3 mniejszy . Nie potrzebuję aż takiego, lepiej warzywa rosną w gruncie.
Na miejscu po starym powstanie nowy, a z pozostałej części podwyższone grządki . Postaram się to rozrysować i wyślę skan tu do wątku . Mały tunel wymaga wymiany folii, malowania konstrukcji i jakiegoś dobrego ogrzewania. Stara koza jest już dziurawa i nie za bardzo widzi mi się ogrzewanie nią kolejny sezon.
Tak sobie patrzę na ceny małych piecyków ... są strasznie drogie . A musi być z cegłami szamotowymi, obowiązkowo .
Opalany drewnem, w zimne noce niedużą ilością węgla .

Czy wydolę finansowo ? :wink: Jeszcze system do podlewania miałem w planach .
Będzie ciężko, biorąc pod uwagę to, że jeszcze czeka mnie kupno nasion w agrocentrum , ziemi ...

Papryka - zbiór pod koniec września .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tykwa, arbuzowisko, dynia, arbuz bingo , warzywa ( koniec sierpnia )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zerknąłem na moje ręce, jaki ja byłem opalony ! ;:oj

Końcówka lata w ogrodzie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN ...

Lista papryk na ten sezon ( może się trochę wydłużyć)
Biquinho Yellow,
Kapija,
długa NN słodka ( Amanita),
Habanero Chocolate,
Ornela,
Koktajlowa czerwona ( Amanita),
Chili długie NN (Amanita),
Fatali White,
Fatali Jigsaw,
Condors Beak,
Ubatuba Camuchi,
7 Pot Lucy,
Pasilla Bajio,
Sierrano T,
Violet Sparkle,
Red Basket,
Czech Black,
Habanero Gold,
Chervena Churshka,
Habanero Green,

Możliwe są oczywiście błędy w nazwach, tego nie wykluczam . Tak było napisane na dilerkach.

Leżakują w kotłowni, tam im dobrze. Gorzej będzie z odmianami pomidorów, mam ponad 100

Dobranoc ;:19

PS. Jutro napiszę co planuje robić po studiach.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zbiór arbuzów powala i na sam widok ślinka cieknie. ;:215
Pomidorów też miałeś sporo i pewno do dzisiaj zajadacie przeciery.
U mnie już papryczki z dwoma listkami na parapetach rosną, ale tylko słodkie.
Tych z piekła rodem nie jadam. :;230
Ogród wyglądał kolorowo jak na tą porę roku, brawo za twórcze nasadzenia.
Plany jak widzę masz wielkie, będzie się działo...... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Więcej kaczek poproszę! I gąsek! ;:167 ;:167 ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale miałeś wypielęgnowany warzywnik w zeszłym roku ;:180 zero zielska. Papryk to miałeś chyba całe pole ;:oj Ale ładne kapusty ozdobne Ci porosły ;:333 ... mi zeżarły robale :twisted: i jakieś takie miniaturki wyrosły 8-) No trochę młodszy jestem :D Może jest coś z tą ziemią u mnie, że dynie coś nie rosną, albo po prostu nie mam do nich ręki ;:218
Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Seba plony super ;:333 plany na ten sezon też ambitne :) tak sobie myślę, że na żywo Twój ogród musi robić wrażenie, bo na zdjęciach wygląda super ;:333 uuu plany już po studiach masz no, no czekam z niecierpliwością co tam wymyśliłeś :)
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Zjawiskowe zdjęcia, a te zbiory w skrzynkach - super.
Czy to kwiaty rozchodnika, na tym zdjęciu którymś tam?

Jakże żałuję, że nie mam ani jednego nasionka arbuza. Odkąd wyczytałam, że to taka bezproblemowa uprawa, straszliwie KCEM spróbować. ;)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”