Sadzonkowanie w czym,sposoby,metody,termin,zimowanie
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
Jak przetrzymać sadzonki przez święta?
W piątek przyjechały do mnie tujki Brabant (razem 75 sztuk). Popakowane są po 4, obwiązane sznurkiem i do tego korzenie mają obwiązane mokrą szmatką.
Do tej pory zdążyłam wysadzić 30 sztuk, resztę jutro. Jak mam je przechowywać do jutra?? Mam je wsadzić do wody?? Proszę o jak najszybszą odpowiedź żeby mi nie umarły do jutra..
Do tej pory zdążyłam wysadzić 30 sztuk, resztę jutro. Jak mam je przechowywać do jutra?? Mam je wsadzić do wody?? Proszę o jak najszybszą odpowiedź żeby mi nie umarły do jutra..
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Proszę o pomoc jak najszybciej!!!!!!
Wystarczy że będą miały bryłę korzeniową dobrze zwilżoną i okrytą - można nawet jakąś folią zakryć żeby woda nie odparowała za szybko. Nie wiem o której będziesz sadzić- jeśli rano to w ogóle się nie przejmuj, na pewno nie umrą przez noc. Jeśli później - to tylko ochroń przed słońcem żeby nie obeschły.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jak by Cię coś takiego znów spotkało, to po prostu dołuje się rośliny w wilgotnej glebie 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Do wody lepiej nie dawać korzeni, szybko następuje proces gnilny, obumierają drobne korzonki włośnikowe i roślina się nie przyjmie.Jak tu piszą najlepiej zadołować, przysypać wilgotną ziemią, a później podlać w trakcie sadzenia (gdy dołek do połowy zasypany) i po posadzeniu.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Re: Jak przetrzymać sadzonki przez święta?
Przy wielu krzewach jest instrukcja obsługi i tam piszą lub jest rysunek, żeby przed posadzeniem namoczyć korzenie. Ja tak robię i wydaje mi się, że kilka godzin (zwykle 2-3) nie powinno zaszkodzić. Nie wiem jak u iglaków ale przy wielu krzewach zalecają moczyć korzenie w rozcieńczonym preparacie grzybobójczym
Re: Sadzonkowanie w trocinach? Sprawdź!
Powiem tak, że mój znajomy ukorzenia w trocinach krzewy już od kilku lat. Trociny najlepiej jak są lekko przegnite nie mogą być prosto z pod piły. Do tego ukorzeniacz najlepiej AB do zdrewniałych i wsadza to w szklarnie. Sadzonki po 4 tygodniach są pięknie ukorzenione. Sam w tym roku zacząłem tak ukorzeniać. Jak wyjdzie to zobaczymy. Jak chcecie to mogę porobić parę fotek i wam wysłać .
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
Czyli trociny lepiej się sprawdzają niż ziemia ogrodowa wymieszana z torfem? Czy obie metody skuteczne?
Pozdrawiam, Rafał
Pozdrawiam, Rafał
Znczy się tak trociny muszą być lekko przegnite ( przekompostowane ) dopiero wtedy mają swoje najlepsze właściwości. Jeżeli chodzi o torf to ja ukorzeniałem torf + piasek (gruboziarnisty) w stosunku 1:1
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy już czas na sadzonkowanie?
Mam pytanie odnośnie sadzonkowania. Znalazłam pewną ślicznie teraz kwitnąc roślinę (jest to krzew). Chciałabym sobie rozmnożyć ją przez sadzonkę. Kiedy jest najlepszy termin ucięcia takiego patyczka? Znalazłam informacje, że już w grudniu, ale też wyczytałam, że wczesna wiosna.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lip 2012, o 14:44
Sadzonki
Witam. Mam zamiar kupić gotowe sadzonki iglaków. Będą one wykopane z ziemi i nie wiem czy będę mógł je wsadzić w doniczki ? Czy może wprost do gruntu? Dzięki
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Re: Sadzonki
Do gruntu duże ryzyko, lepiej w doniczki lub inne pojemniki ale to nie jest dobry okres na zakup roślin z tzw. "GOŁYM KORZENIEM" 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 10p - Początkujący
A dlaczego nie teraz?To sadzonki jednoroczne z w pelni rozwinietym korzeniem.
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Ale jeśli będzie to przesyłka kurierska to może do ciebie dotrzeć częściowo zasuszona bo jest ciepło.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Bo iglaki kopie się po 15 sierpnia.To jak 11 przykazanie w pacierzu 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 10p - Początkujący
To nie bedzie duza ilość.:)To poczekam do połowy sierpnia,i jak zapewnią mi zabezpieczenie sadzonek podzczas transportu to zamówie?:)