Więdnące liście papryki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Bernal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2008, o 10:29

Post »

Sklerocja mogą zostć przeniesione zupełnie przypadkowo-np. pod butem. Są one niewielkie-(kilka milimetrów). Wyglądają jak nasiona:z zewnątrz czarne, wewnątrz kremowo-białe, i twarde. Być może się mylę ale zdjęcia pędów zupełnie mi pasują do tej choroby grzybowej tzn. zgnilizny twardzikowej. Choroba występuje również na pomidorze, sałacie.
Proponuję abyś rozerwał zgnitą część i zobaczył co jest w środku. I włóż do foliowej torebki te chore części roślin- zobaczymy co po okkresie ok tygodnia wyrośnie.
Pozdrawiam!
Bernal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2008, o 10:29

Post »

Dodatkowo napiszę, że jeśli jest to zgnilizna twardzikowa - to nie ma powodów do paniki -to choroba pojedynczych roślin-oczywiście jeśli nie dopuścimy do rozsypania się sklerocjów.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bernal pisze:...Proponuję abyś rozerwał zgnitą część i zobaczył co jest w środku. ...
Pędy poza tym jednym przypadkiem już nie "gniją". Będę uważał. A jaki oprysk profilaktyczny proponujesz na zgniliznę twardzikową?
Po podlaniu nawozem mineralnym potasowym z dodatkiem mikroelementów do zasilania dolistnego "POTAS ROL" więdnięcie liści minimalnie zanika - podlałem 28 lipca.
Pozdrawiam Andrzej.
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

U mnie też się pojawiła na jednym krzaku owa zgnilizna.
Z tego co czytam, to profilaktycznie możesz stosować naturlany Grevit 200sl lub preparaty miedziowe (Miedzian Wx, itp), lub te na chlorotalonilu np. Bravo 500sc. Ja jednak chyba się wyborę po Topsin m 500sc.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jak pisałem zrobiłem oprysk Topsinem, Brawo i podlałem je preparatem Previcur.
Pozdrawiam Andrzej.
Kosiarz
200p
200p

Post »

Erazm pisze:Ja jak pisałem zrobiłem oprysk Topsinem, Brawo i podlałem je preparatem Previcur.
Czyli teoretycznie problem nie powinien wystąpić na dużą skalę, ale pojedyncze przypadki mogą się zdarzyć. Zresztą u mnie jest podobnie - podlana była 2x Previcur energy 840sl, pryskana Amistarem i Ridomilem gold, a nieraz miedzianem i też - tak jak pisałem, kilka dni temu znalazłem patologiczny krzak. (mam u siebie odmiany oleńka, robertina i california w.)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak często podlewasz paprykę w tunelu i ile wody?
Zastanawiam się czy nie za często je podlewam - codziennie w zależności od temperatury od 0,5 do 1 litra wody.
Pozdrawiam Andrzej.
Kosiarz
200p
200p

Post »

Erazm pisze:A jak często podlewasz paprykę w tunelu i ile wody?
Zastanawiam się czy nie za często je podlewam - codziennie w zależności od temperatury od 0,5 do 1 litra wody.
Przy obecnej pogodzie, kiedy wręcz żar leje sie z nieba, to podlewam ją codziennie lub co drugi dzień, na jedną roślinę przypada ok 1,5l wody. W lepszych warunkach radzi sobie sama. Ale... nie napisałem o jednej ważnej rzeczy - ja mam paprykę w gruncie - "szczere pole", obecnie nie mam tunelu. Ale jak kiedyś miałem tunel, to jej tak często nie podlewałem, choć wiele zależało to też od pogody, bo nieraz ją podlewałem co dziennie - ilością wody podobną do twojej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już jest u mnie z papryką wszystko w porządku. Pomogło podlanie 28 lipca nawozem mineralnym potasowym z dodatkiem mikroelementów do zasilania dolistnego "POTAS ROL" albo wczorajsze podlanie papryki. Pod każdą dałem po dwa litry wody z dodatkiem płynnego Fructusu. Dawałem poprzednio od 0,5 do 1 litra dziennie. Może stosowane dawki wody były za małe?
Pozdrawiam Andrzej.
Kosiarz
200p
200p

Post »

Erazm pisze:Już jest u mnie z papryką wszystko w porządku. Pomogło podlanie 28 lipca nawozem mineralnym potasowym z dodatkiem mikroelementów do zasilania dolistnego "POTAS ROL" albo wczorajsze podlanie papryki. Pod każdą dałem po dwa litry wody z dodatkiem płynnego Fructusu. Dawałem poprzednio od 0,5 do 1 litra dziennie. Może stosowane dawki wody były za małe?
To już chyba bardziej to drugie ;), moja na barak potasu nie mogła narzekać, bo do oprysków dolewam płynny ekolist (wersja z dużą zawartością potasu i ograniczoną azotu + mikroelementy - stosowanie - górna norma). Poza tym podlewalem też ją gnojówką z pokrzywy, a ona tez zawiera duże ilości potasu. A bym zapomniał - ja też na razie pozbyłem się problemu ze zgnilizną twardzikową - oby już nie wrócił. :) Co zrobiłem - nic szczególnego - topsin + ekolist.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak znów więdną liście przy 5 paprykach. Chyba je wyrwę. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Kosiarz
200p
200p

Post »

Erazm pisze:Jednak znów więdną liście przy 5 paprykach. Chyba je wyrwę. :cry:
Czyli znów grzybek poraził jakąś część łodygi. U mnie odpukać do tej pory nic się nie dzieje. Tak jak napisałeś usuń te rośliny i następnie najlepiej spal. Dalej, o ile masz chęci ponownie zastosuj previcur lub topsin. Ewentaulnie rovral flo 255, ale przynajmniej "ja" nie za bardzo trawię preparaty legitymizujące się na etykiecie info. "Ograniczone dowody działania rakotwórczego."
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Wyciągnęłam ten wątek, bo u mnie liście więdną a właściwie całe gałązki ale nie tylko. Porobiły się jakieś gnilne plamy na kolejnych trzech owocach, zerwałam. Wcześniej, po tych ulewach była opryskana Topsinem i podlana Previcurem Energy, co to może być?
Obrazek
Tu widać zwiędniętą całą gałązke, nie pierwszą zresztą i pewnie nie ostatnią. Paradoksalnie najlepiej mają się trzy krzaczki, nad którymi pochylił się obciążony owocami konar śliwy.
Obrazek

Czy to jakaś zgnilizna? Topsin jeszcze raz? Pierwszy raz uprawiam paprykę i pewnie siostra wykrakała, że mi się nie uda, no bo jej nie wyszło :(
Kosiarz
200p
200p

Post »

To więdniecie, to niestety mało mówi :( , bo występuje przy wielu chorobach papryki m.in.
Zgnilizna twardzikowa (po przepołowieniu łodygi ukaże nam się w dolnej części grzybnia, więdnie cała roslina), werticilioza (rośliny zwiędłe niezależnie od aury, wiązki przewodzące łodyg brązowieją ), więdnięcie fuzaryjne (łodyga gnije, owoce marszczą się, opadają, etc), zgorzel łodygi itd... chyba praktycznie każda choroba na papryce zaczyna się od więdnięcia eh. :evil:
-----------

Chociaż to więdnięcie pojedynczych gałązek, to chyba najbardziej dotyczy fytoftorozy (elementy które znajdują się nad miejscem zakażenia zaczynają więdnąć, na owocach pojawiają się gnilne plamy od strony szypułek, owce marszczą się, kurczą, nasioną brązowieją - opanowuje ich patogen)
Infekcja następuje przy temp około 25 st i dużej wilgotności. Rozwój choroby hamuje glin (aluminium)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Glin (aluminium) ??? tzn ? Kosiarzu co mam zrobić? Jaki preparat zastosować? A gałązki faktycznie pojedynczo więdną, łodyga od dołu wygląda na zdrową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”