Ananas - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
olesiak
50p
50p
Od: 12 mar 2007, o 18:26

Post »

Nie będę wklejał zdjęć mojego ananasa ponieważ korzonki są malutkie i prawie ich nie widać na zdjęciu z telefonu. Poczekam aż trochę podrosną.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Moja czupryna schnie i widzę dużo, nawet bardzo dużo tych białych włókien, które mają być korzeniami, czy u Was też jest taki ich wysyp?
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Tak też tego mam dużo. We wszystkich 3 rozetach. W jednym nie miałem, ale wtedy kombinowałem żebym bardziej podciąć ten pień. Oberwałem trochę liści z dołu zrobiłem cięcie i już się pojawiły włókienka.
Teraz dwa się suszą (do ziemi wsadzę jutro), a trzeci jest w wodzie wedle sposobu ze szklanką i gazą ( jutro wrzucę zdjęcie).
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aurynka pisze:Przemku obcięłam końcówki liści i ananasa, ale ta kulka wyszła mi jakaś taka kanciasta :? :shock: Nie wiem, czy nie obcięłam za dużo, bo pół centymetra to może i tam będzie , ale takie naciągane :?
Obrazek Obrazek Obrazek
Aurynko końcówki liści dobrze poprzycinane ale dół rozety za duży, oberwij te dolne pousychane liście i podetnij jeszcze piętkę zaokrąglając ją bardziej, powiększ sobie tą fotkę klikając na nią raz a potem jeszcze raz by otworzyła się na całym ekranie i zobacz jak to u mnie wygląda, dół piętki musi być twardy po wyprofilowaniu nie powinno być już miękkiego miąższu.

Obrazek
x-C-j
---

Post »

No to sadzimy do ziemi.

Szykujemy doniczkę o średnicy większej o dwa,trzy centymetry niż liście rozety na dole nad piętką, na jej dno kładziemy drenaż sypiemy ziemię i oprószamy ją lekko ukorzeniaczem do roślin zielonych pośrodku doniczki jak na fotce poniżej.
Obrazek

Następnie piętkę ananasa maczamy w wodzie i w ukorzeniaczu.

Obrazek

Rozeta musi być posadzona na głębokość 3-4 cm

Obrazek

Obsypujemy ziemią nie zwracając uwagi na to że zasypiemy część liści z rozety, lekko ugniatamy ziemię a następnie podlewamy ok 50-80 ml odstanej wody lejąc połowę jej na ziemię a drugą połowę na jak najniższe liście rozety jakie wystają z ziemi( te przy samej ziemi) naokoło całej rozety po troszku na każdy liść max do drugiego liścia od ziemi w górę wyżej w rozetę wody już nie wlewamy.

Obrazek Obrazek

Kolejne podlewanie dopiero gdy całkowicie przeschnie wierzchnia warstwa ziemi w doniczce, wodę dajemy wtedy tylko na ziemię i w niewielkiej ilości tzn ok 50 ml na podlanie np. raz na tydzień w zależności jak przesycha ziemia, ananas się będzie ukorzeniał nie może mieć za dużo wody bo zgnije ani za mało bo się nie ukorzeni. Najlepsze jest południowe okno gdyż jest najcieplejsze i wystarczająco słoneczne dobrze by było gdyby temp. w pokoju była powyżej 22 stopni.

No i czekamy na pierwszy nowy, młody liść. Powinien zacząć wybijać za około cztery do pięciu tygodni.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Przemo pisze: Aurynko końcówki liści dobrze poprzycinane ale dół rozety za duży, oberwij te dolne pousychane liście i podetnij jeszcze piętkę zaokrąglając ją bardziej, powiększ sobie tą fotkę klikając na nią raz a potem jeszcze raz by otworzyła się na całym ekranie i zobacz jak to u mnie wygląda, dół piętki musi być twardy po wyprofilowaniu nie powinno być już miękkiego miąższu.
Od wczoraj już mi się trochę ususzył :? Obcięłam jeszcze te listki za dole.
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Ok może być :D :D :D :D
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Posadzone ;)
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Moje też posadzone. Dwa do ziemi, jeden do wody z gazą.
Jutro wrzucę zdjęcia.
Mam takie pytanie. Możesz dać zdjęcie tego ukorzeniacza? Jestem ciekawy, jakiej masz formy.
x-C-j
---

Post »

Ok masz fotkę mojego ukorzeniacza, niestety nie jest w oryginalnym opakowaniu ale na pewno jest to ukorzeniacz do zielonych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

U mnie już zaczyna jeden przysychać. Wiem, że tak się dzieję, ale on coś za szybko schnie i to zaraz po posadzeniu. Musiałem gdzieś popełnić błąd. Ale się nie poddaję. Kupię nowy owoc i posadzę w jego miejsce. Ale to dopiero jak będę pewny, że się nie przyjął (całkiem uschnie). Teraz trzymam kciuki.
Dzięki za zdjęcie Przemo.
x-C-j
---

Post »

To całkiem normalne że będzie schnął, może nawet stracić wszystkie obecne liście tzn. uschną, jeżeli był prawidłowo przygotowany, nie przelewasz i ma ok 22 stopnie ciepła to powinien się ukorzenić a młode liście mogą zacząć wybijać dopiero i po sześciu tygodniach więc jeszcze poczekaj. Niektórzy wyrzucają roślinę bo uschnęła a tymczasem ona się dopiero zakorzeniła i ma zamiar wybijać młode listki, będzie to widoczne bo środek ananasa zacznie robić się lekko jaśniejszy niż pozostałe liście przed uschnięciem, u mnie kiedyś po siedmiu tygodniach dopiero zaczął wybijać nowe listki a cała rozeta była już sucha tylko środeczek widać było był lekko zielonkawy. :D :D :D
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Jestem cierpliwy i poczekam. Napisz jeszcze jak z podlewaniem, jak ty to robisz.
x-C-j
---

Post »

Podlewam raz w tygodniu ok 50-80 ml. wody odstanej dając małymi dawkami wprost na ziemię i trochę do podstawka(ok 20 ml) w zależności jak przeschnie ziemia ale w temp.+22 stopnie raz na tydzień starczy, biorąc pod uwagę iż doniczka stoi na południowym oknie gdzie jeszcze słoneczko jak jest, świeci wysuszając ziemię.
x-C-j
---

Post »

Jak widzicie mój zaczyna schnąć na liściach i to całkiem normalne.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”