Wszystko o pomidorach cz. 14
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Werutka, nie rób sobie zbędnego kłopotu, wsadź je już do tych donic docelowych i zobaczysz, że odżyją.
Jak są ciemno zielone i zawijają się w dół tzn., że są dobrze podkarmione i na razie nic im jak więcej miejsca na wzrost nie potrzeba.
W donicy zrób większy dołek, pokrusz delikatnie bryłkę korzeniową od spodu, rozłóż korzonki i dobrze podlej ... ale tylko raz mocno i daj im czas.
Jak zaczną lekko więdnąć zaczniesz podlewać i obserwować kiedy nawozić, bo w donicach miejsca jest zwykle mało na więcej papu.
Może być Kristalon jak radzi Beata, tylko sprawdź jaki bo są chyba ze cztery rodzaje dla poszczególnych faz wzrostu rośliny.
Jak są ciemno zielone i zawijają się w dół tzn., że są dobrze podkarmione i na razie nic im jak więcej miejsca na wzrost nie potrzeba.
W donicy zrób większy dołek, pokrusz delikatnie bryłkę korzeniową od spodu, rozłóż korzonki i dobrze podlej ... ale tylko raz mocno i daj im czas.
Jak zaczną lekko więdnąć zaczniesz podlewać i obserwować kiedy nawozić, bo w donicach miejsca jest zwykle mało na więcej papu.
Może być Kristalon jak radzi Beata, tylko sprawdź jaki bo są chyba ze cztery rodzaje dla poszczególnych faz wzrostu rośliny.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Na moje oko jeśli te wiaderka, które tam leżą to litrowe są to pomidory mają z pół metra wysokości. Dlatego Zaklinaczka napisała mini szklarenka. U mnie podobnie. Mały foliak, bo 2/1,4/2i mam 10 szt. Z tym że moje nie aż tak wyciągnięte były. No i mam możliwość przewiewu z obu stron więc dam radęAguss85 pisze:Tak z ciekawości jaka to powierzchnia? Albo masz ogromne krzaczki wyhodowane z rozsady, albo są bardzo gęstoA na zdjęciu wydaje się, że drzwi są z jednej strony i to może być kiepskie połączenia, gęsto krzaki i mały przewiew to duża wilgotność.

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Werutka, posadź jak pisze Jerry do docelowych donic i przez jakichś kilkanaście dni o nich nie myśl. Dadzą radę jeśli zastosujesz jakieś bogate, choćby Biedronkowe podłoże. Do sadzenia kogoś zapędź, żebyś donic nie tachała a Ty tylko nadzoruj. Ten myk z woda utlenioną naprawdę działa, więc jeśli jakis pomior ma szczątkowe korzenie możesz go tak podlać. I zajmij się sobą i maluchem
, pomidory sa twarde i dużo wytrzymają. Powodzenia 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dziękuję Whitedame, jerry i Agula1985m .
A jeszcze jakbym mogła prosić o jakieś proporcje do tej wody utlenionej, myślę, że im to nie zaszkodzi a zachodu dużo nie ma...

A jeszcze jakbym mogła prosić o jakieś proporcje do tej wody utlenionej, myślę, że im to nie zaszkodzi a zachodu dużo nie ma...
Pozdrawiam, Werka
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Pelasia, dziś będę sadził w gruncie to je spryskam. Przy okazji te pod folia też prysnę.Pelasia pisze:Ja pryskam. Odwracam sadzonki do góry nogami i pryskam od spodu liście i z wierzchu
Asia
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Dzisiaj ostrożnie z opryskiem miedzianem, w niektórych miejscach będzie już gorąco.
Dorota
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Planuje późnym wieczorem ok. 18 - 19 Taka pora będzie dobra?
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Aguss85, mam niestety ogromne krzaczki bo posadziłam je trochę za wcześnie, do tego przez tegoroczną pogodę bardzo je powyciągałoAgula1985m pisze:Na moje oko jeśli te wiaderka, które tam leżą to litrowe są to pomidory mają z pół metra wysokości. Dlatego Zaklinaczka napisała mini szklarenka. U mnie podobnie. Mały foliak, bo 2/1,4/2i mam 10 szt. Z tym że moje nie aż tak wyciągnięte były. No i mam możliwość przewiewu z obu stron więc dam radęAguss85 pisze:Tak z ciekawości jaka to powierzchnia? Albo masz ogromne krzaczki wyhodowane z rozsady, albo są bardzo gęstoA na zdjęciu wydaje się, że drzwi są z jednej strony i to może być kiepskie połączenia, gęsto krzaki i mały przewiew to duża wilgotność.

Szklarnię dostałam od znajomych którzy mieli duże plony, więc wierzę że i u mnie zda egzamin

Agula masz dobre oko - to litrowe pojemniki, a pomidory mają ok pół metra. Twoje sadzonki są dużo ładniejsze

Milena
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaklinaczka a to zmylił mnie ten rozmiar krzaków, przez to wyglądały bardzo gęsto. Ja też mam niedużą folię i też egzamin zdaje 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Jakie z tych pomidorów polecacie:
Ola Polka
Maskotka
Brooklyn
Delphine
...lub co jakie możecie polecić smaczne i mało wymagające i nie łapiące chorób:)?
Ola Polka
Maskotka
Brooklyn
Delphine
...lub co jakie możecie polecić smaczne i mało wymagające i nie łapiące chorób:)?
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ola Polka jest niesmaczna, Maskotka bardzo dobra, reszty nie znam.
Iza
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Daj im szansę, nie są takie złe
Zwiędnięte liście możesz powoli usuwać, byle nie ogołocić za bardzo roślin.

Iza
Każdy pomidor powinien być od razu przywiązany do palika. Najgorsze liście oberwij. Nie są takie złe, muszą się przyzwyczaić do innych warunków a to trochę trwa.
Podniosłyscie mnie na duchu. Dziekuje, oby tak było jak mówicie. Co do palików - to się zastanawiam. Mam w szklarni takie metalowe pręty do których przywiązuje się chyba szurek. Czy już to zrobić?