Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Grześ jak dziś wyglądają Twoje tulipany ? W nocy było chyba na minusie moje tulipany powyginały się niemal do ziemi, masz doświadczenie w temacie czy te tulipany podniosą się?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podniosą się.Anastazja80 pisze:W nocy było chyba na minusie moje tulipany powyginały się niemal do ziemi, masz doświadczenie w temacie czy te tulipany podniosą się?
Dodatkowo należało roślinki po przymrozku podlać wodą.
Ja nie mam takiej możliwości tzn mam ale to musi być zrobione wcześnie rano.
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
U mnie przymrozków nie było ale zapowiadają się na ten tydzień. Z doświadczenia wiem, że nic cebulowym nie grozi. W grudniu zapomniałem o pędzonych tulipanach i zostawiłem doniczki na zewnątrz przy temperaturze -10. Ziemia w doniczkach była zmarznięta na kamień. Po przeniesieniu doniczek do temperatury pokojowej kwiaty odżyły 
@maniolek - dlaczego miałby zostać jeden kolor? Podziel się swoją teorią...

@maniolek - dlaczego miałby zostać jeden kolor? Podziel się swoją teorią...

Grześ widzę u ciebie ciężką glinę, cebulowe takiej nie lubią.Jestem zdziwiona, że z jesiennych nasadzeń takie wyrównane pod względem wzrostu i kwitnienia, bez najmniejszych oznak chorób masz rośliny
Ja mam ogród prawie 30 letni, glebę dość ciężką i stale borykam się z problemami jeśli chodzi o cebulowe.

Ja mam ogród prawie 30 letni, glebę dość ciężką i stale borykam się z problemami jeśli chodzi o cebulowe.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Masz rację, cebulowe nie lubią ciężkich gleb. Rosną wtedy słabo, bądź w ogóle nie wychodzą z ziemi. Najlepszym sposobem byłoby sadzenie w zadołowanych donicach ze sklepową ziemią (zależy o jakich ilościach rozmawiamy). U mnie gleba nie jest najgorsza ale mam w planach przeniesienie plantacji na lżejszą glebę, niestety pole oddalone jest od domu, co będzie wiązało się z kradzieżą.
Obecnie mam pole 100m od domu, a i tak od złodziejaszków chroni mnie tylko kamera, która skutecznie wszystkich nagrywa. Jeden przyjdzie zrobi parę zdjęć, poogląda i odejdzie, inny pomyśli "skoro ma dużo, to jak zerwę 10 to nawet nie zauważy" - zauważę i zgłoszę na policję.

Obecnie mam pole 100m od domu, a i tak od złodziejaszków chroni mnie tylko kamera, która skutecznie wszystkich nagrywa. Jeden przyjdzie zrobi parę zdjęć, poogląda i odejdzie, inny pomyśli "skoro ma dużo, to jak zerwę 10 to nawet nie zauważy" - zauważę i zgłoszę na policję.

-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Część tulipanów już się podniosła, te co nie dały rady idą do wazonu.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Grześ gdzieś słyszałem, że jak pszczoła zapyla to może słabsza cebulka przejąć geny mocniejszej i ponoć przez ścinanie jednym nożem różnych odmian tak samo 

- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
maniolek, to nie geny...to wirus
(Tulip breaking virus)

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Rennni virus TBV to jedno ale zjawisko, o którym pisze maniolek również występuje. Jednak nie jest ono spowodowane zapylaniem przez pszczoły. Pyłek oraz zapylony słupek nie mają wpływu na geny cebuli, przekazywane są one do nasion, które i tak powinniśmy usuwać po przekwitnięciu kwiatu. Zjawisko to związane jest z uwstecznianiem się genów. Występuje szczególnie u odmian siostrzanych jak np. Strong Gold/Strong Love.
Wirus TBV na kwiatku:

oraz na liściach

Kwiaty porażone tym wirusem powinniśmy jak najszybciej usunąć (koniecznie z cebulą!) i spalić.
Może jeszcze spotkam się w tym sezonie z tym zjawiskiem, to wstawię zdjęcia.
Wirus TBV na kwiatku:

oraz na liściach

Kwiaty porażone tym wirusem powinniśmy jak najszybciej usunąć (koniecznie z cebulą!) i spalić.
Może jeszcze spotkam się w tym sezonie z tym zjawiskiem, to wstawię zdjęcia.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
grzes993, masz na myśli coś takiego jak pisze pelikano11 o mój Monsella (Tulipany strona 29)?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
W katalogu tulipanów umieściłeś foto Orange Cassino . Identyfikuje własnie swojego i stawiałabym na nie u siebie .
-Czy można powiedzieć że wczesny (mam go teraz wybarwionego na działce)
-bardziej podłużny kielich niż szerszy
-dno jasne
-Czy można powiedzieć że wczesny (mam go teraz wybarwionego na działce)
-bardziej podłużny kielich niż szerszy
-dno jasne
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja swoje wykopywałam i przesuszałam co roku. W ostatnim tego nie zrobiłam, zostały w gruncie, a teraz część z nich słabo rośnie i brzydko wygląda - na kwiatach i na liściach mają jakieś ślady. Moja mama twierdzi, że to grzyb
Pisz, pisz o tych chorobach, poczytam z uwagą
btw. tak czyściutko w tych Twoich tulipanach - chyba nie biegasz z motyczką od rana do nocy?

Pisz, pisz o tych chorobach, poczytam z uwagą

btw. tak czyściutko w tych Twoich tulipanach - chyba nie biegasz z motyczką od rana do nocy?

- grzes993
- 200p
- Kontakt:
@Rennni: Twój tulipan jest z grupy Rembrandta, a ja jeśli mam być szczery to ich nie hoduję, bo nie bardzo się na nich znam.
Jeśli zauważę zjawisko uwsteczniania się cech cebuli matecznej to wstawię tu zdjęcia.
@Aga2: Orange Cassini to bardzo wczesny tulipan, u mnie kwitnie jako drugi (wcześniej kwitnie tylko Stresa). Tak, kielichy mają stosunkowo długie (pamiętajmy, że kielich tulipana wydłuża się z czasem w procesie otwierania się i zamykania kielicha
) Dno, hym... oceń sama, zdjęcie specjalnie dla Ciebie

@onectica: Większość "nowych" odmian tulipana potrzebuje wykopywania i rozsadzania co roku. Zostawiać w gruncie można "stare, babcine" odmiany oraz tulipany botaniczne. Mogłabyś wrzucić zdjęcia tych "śladów"?
Teraz już jest czyściutko, bo tak jak piszesz - biegałem z motyczką od rana do nocy
Nie będę jednak ukrywał, że używam oprysków, niestety nie da się inaczej. Jesienny oprysk nie poradził sobie z bluszczykiem kurdybonkiem, który jest widoczny na zdjęciach na pierwszej stronie wątku. Musiałem go usunąć ręcznie.
Jeśli zauważę zjawisko uwsteczniania się cech cebuli matecznej to wstawię tu zdjęcia.
@Aga2: Orange Cassini to bardzo wczesny tulipan, u mnie kwitnie jako drugi (wcześniej kwitnie tylko Stresa). Tak, kielichy mają stosunkowo długie (pamiętajmy, że kielich tulipana wydłuża się z czasem w procesie otwierania się i zamykania kielicha

@onectica: Większość "nowych" odmian tulipana potrzebuje wykopywania i rozsadzania co roku. Zostawiać w gruncie można "stare, babcine" odmiany oraz tulipany botaniczne. Mogłabyś wrzucić zdjęcia tych "śladów"?
Teraz już jest czyściutko, bo tak jak piszesz - biegałem z motyczką od rana do nocy

- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Szara pleśń, to najpopularniejsza choroba tulipana. Występuje szczególnie, podczas wysokiej wilgotności powietrza (po opadach następują ciepłe, słoneczne dni). Aby uchronić kwiaty przed chorobą należy przed posadzeniem moczyć cebule w preparacie grzybobójczym (kaptan, topsin). Tymi samymi preparatami należy spryskać rośliny dwukrotnie podczas wegetacji.
U mnie choroba wystąpiła, ponieważ zbyt późno wykonałem pierwszy oprysk z powodu wieczornych opadów deszczu. Staram się nie wykonywać oprysków w dzień, ponieważ w zasięgu wzroku mam pasiekę i chyba bym się nie wypłacił gdybym potruł pszczoły.

Chroba Augusta w Polsce występuje stosunkowo rzadko. Objawem są jasnobrązowe plamy na liściach. Choroba atakuje nierównomiernie roślinę, dlatego jeśli nie zależy nam na walorach estetycznych możemy zostawić takiego osobnika w ogrodzie, ponieważ cebule przybyszowe mogą być zdrowe. Najbardziej narażone są odmiany "Angelique" i "Purissima (na zdjęciu Angelique).

A tu poletka zdziesiątkowane przez nornice...
(Artist, Formosa)

U mnie choroba wystąpiła, ponieważ zbyt późno wykonałem pierwszy oprysk z powodu wieczornych opadów deszczu. Staram się nie wykonywać oprysków w dzień, ponieważ w zasięgu wzroku mam pasiekę i chyba bym się nie wypłacił gdybym potruł pszczoły.

Chroba Augusta w Polsce występuje stosunkowo rzadko. Objawem są jasnobrązowe plamy na liściach. Choroba atakuje nierównomiernie roślinę, dlatego jeśli nie zależy nam na walorach estetycznych możemy zostawić takiego osobnika w ogrodzie, ponieważ cebule przybyszowe mogą być zdrowe. Najbardziej narażone są odmiany "Angelique" i "Purissima (na zdjęciu Angelique).

A tu poletka zdziesiątkowane przez nornice...

- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
Tak identyfikacja moja zakończona to Orange Cassini kopiłam go dwa lata temu jako Princess Irene .
Pierwszy rok rósł w doniczce coś mi nie pasowało teraz już wszystko jasne.
Pierwszy rok rósł w doniczce coś mi nie pasowało teraz już wszystko jasne.
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród