Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
Z ubiegłego sezonu powtarzam Sungold f1 , Cytrynek Groniasty ,Dasher f1 .Nowe
Dolly f1 ,Ivory Pear ,Tomato Berry ,Elfine ,Kazachka ,Piccolo Dattero f1 ,Pink Bumblebee .
Dolly f1 ,Ivory Pear ,Tomato Berry ,Elfine ,Kazachka ,Piccolo Dattero f1 ,Pink Bumblebee .
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Firanki są półprzezroczyste i pomieszczenie jest cały czas w słońcu. Mam nadzieję, że w drugiej połowie kwietnia będzie dużo cieplej, to sadzonki wyniosę do nieogrzewanego tunelu foliowego.Dorcinda pisze:mamaAmelka, zazdroszczę werandy. Ja bym zlikwidowała firanki na czas robienia rozsad, bo te co stoją na środku mogą się powyciągać.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Samsu pisze:Czy ktoś z Was w poprzednich latach sadził koktajlowę Maglia Rose i mógłby się wypowiedzieć czy jest smaczna.?
A jeszcze jak ktoś mógłby porównać Maglia Rose z koktajlówką Blush byłoby super.

W ubiegłym sezonie miałam obie odmiany i w tym powtórzę właśnie te dwie, pozostałe to nowości.

Na zdjęciu te dwa owoce na górze.
Spełniają moje kryteria smakowe i wzrokowe.
Blush rósł jak szalony, chwila nieuwagi i wilk gonił wilka. Ogłowiłam na wysokości ok. 2 metrów. Pierwsze owoce zrywałam w połowie lipca.
Maglia Rose dorosła do ok. 80cm, nie obrywałam żadnych wilków.
Ewa
Jak często podlewacie pomidory po przepikowaniu?Rosnace w kubkach doniczkach.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
To zależy od wielkości kubków, nasłonecznienia.
Częstym błędem jest przelanie, niewielkie przesuszenie pomidorek może przetrzymać, z przelaniem jest trudniej.
Mam rozsadę w 0,2 l kubeczkach, większych 0,5l i 2l też, te najmniejsze, wczoraj, przy upalnym dniu, podlewałam 2 razy, normalnie , podlewam jeden raz na dwa dni.
Wiadomo, że im większy pojemnik, tym rzadziej się podlewa, podlewam, gdy wizualnie widać przeschniętą bryłę, najpewniej wsadzić palucha do podłoża i sprawdzić wilgotność.
Większe pojemniki podlewam raz na tydzień, czasem nawet dłużej, lepiej podlewać rzadziej, ponieważ roślinka w poszukiwaniu wody buduje masę korzeniową.
Pozdrawiam Irena
Częstym błędem jest przelanie, niewielkie przesuszenie pomidorek może przetrzymać, z przelaniem jest trudniej.
Mam rozsadę w 0,2 l kubeczkach, większych 0,5l i 2l też, te najmniejsze, wczoraj, przy upalnym dniu, podlewałam 2 razy, normalnie , podlewam jeden raz na dwa dni.
Wiadomo, że im większy pojemnik, tym rzadziej się podlewa, podlewam, gdy wizualnie widać przeschniętą bryłę, najpewniej wsadzić palucha do podłoża i sprawdzić wilgotność.
Większe pojemniki podlewam raz na tydzień, czasem nawet dłużej, lepiej podlewać rzadziej, ponieważ roślinka w poszukiwaniu wody buduje masę korzeniową.
Pozdrawiam Irena
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja Maskotka się pośpieszyła i puściła już pąki. Jak ją przyhamować, żeby nie owocowała? Obciąć te pąki? Co jeszcze mogę zrobić?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dlaczego nie chcesz, żeby owocowała ????
Jak miałam Maskotki, wysadzałam je do donicy z malutkimi pomidorkami, po prostu przesadź ją do większej donicy, jeżeli ma ciasno, zasilaj nawozem i dojrzałe owocki będziesz miała wcześniej.
Pozdrawiam Irena
Jak miałam Maskotki, wysadzałam je do donicy z malutkimi pomidorkami, po prostu przesadź ją do większej donicy, jeżeli ma ciasno, zasilaj nawozem i dojrzałe owocki będziesz miała wcześniej.

Pozdrawiam Irena
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Kiedy i ile podlewać? Sprawdzanie tego najlepiej mi wychodzi podnosząc doniczkę. Jej ciężar jest bardzo wymowny,od razu wiem jak się sprawy mają.
Kiedy zaczynacie podlewać czymś więcej niż woda? Początkowo myślałem o biohumusie docelowo i tak pomidorki trafia do mieszanki ziemia kompostowa z obornikiem.
Nie podlewam niczym więcej, tylko wodą. W ziemi z Biedronki, w której posadziłam rozsadę, jest wystarczająca ilość składników odżywczych. Potem w gruncie ziemia nawieziona kurzeńcem.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dylek wszystko zależy do jakiej ziemi wsadziłeś.
Generalnie pomidor sam Ci pokaże, że jest głodny.
Generalnie pomidor sam Ci pokaże, że jest głodny.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Seba na niektórych pomidorkach widać u Ciebie jaśniejszy paseczek wzdłuż nerwu liścienia. To normalne? Bo nie wiem czy się moimi maluchami martwić bardzo, tylko trochę czy w ogóle.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Haniu są od kilu dni w kubeczkach. Ostatnio trochę je przesuszyłem

To od tego ten paseczek? Seba, ja się na pomidorach nie znam absolutnie, nie wiem co im dolega
. Przesadzać moich jeszcze nie przesadzałam, niech najpierw mi po chociaż 1 parze liści puszczą.
Moja wiedza o pomidorach ogranicza się do wyrywania wilków i jedzenia dopiero tych czerwonych owoców, po zielonych może być mało fajnie

Moja wiedza o pomidorach ogranicza się do wyrywania wilków i jedzenia dopiero tych czerwonych owoców, po zielonych może być mało fajnie