Ogrodek tymczasowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Evii91
100p
100p
Od: 20 mar 2017, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodek tymczasowy

Post »

Dawno mnie tu nie bylo, mam dla was pare.zdjec. Sama tez.musze nadrobić zaleglosci, przejrzeć wasze posty. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Lilia zolta azjatycka.

Obrazek Lilia orientalna tygrysia.

Bratki to samosiejki, strasznie mi sie podobaja, ale nie wiem co zrobic, zeby miec.je na nastepny rok. W większej ilosci oczywiście.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

To bratki (Viola ×wittrockiana) czy fiołki (Viola tricolor)? Te pierwsze mają kwiaty duże, te drugie drobne, ale więcej.
Jedne i drugie same się wysiewają, ale fiolki znacznie lepiej. Także krzyżują się między sobą i powstają krzyżówki i kolorystyczne i wielkości.
Ponad 20 lat temu posadziłam jedną kępkę fiołków i do dziś mam je w ogrodzie, czasem nawet w odległych i dziwnych miejscach jak np. w pionowej szczelnie murka, w kostce, w donicach roślin domowych, które wyjeżdżają na wakacje na taras.
Wystarczy nie obrywać przekwitniętych kwiatów, pozwolić im zawiązać nasiona i się wysiać.
Samosiejki czasem przesadzam w wybrane miejsca. Warto pouszczykiwać im czubki, żeby się rozkrzewiły.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Evii91
100p
100p

Post »

One sa drobne i jest ich duzo, fioletowe sa najwieksze
Obrazek

Chciala bym je przesadzic , ale boje sie ze zwiedna :(
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Czyli fiołki.
Najlepiej zrobić to w pochmurny dzień, wtedy transpiracja jest mniejsza. Wykop z jak największą bryłą korzeniową, po posadzeniu dobrze podlej. Przez kilka następnych dni pilnuj, żeby miały tzw. wodę łatwo dostępną czyli podlewaj, najlepiej rano, żeby miały zapas na cały dzień. Gdyby jednak ziemia się osypała z korzonków to nic. Posadź i dobrze podlewaj. Wtedy częściej, małymi porcjami. Fiołki/bratki lubią słońce, gdyby mimo wszystko trochę więdły to przez kilka dni możesz je cieniować - postawić coś co w najbardziej palące słonce je ocieni. Będzie dobrze.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Evii91
100p
100p

Post »

Super, dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz. Zakochalam sie w tych maluszkach. Chciala bym miec tez nasiona, w razie czego zeby zabrac w inn miejsce ze soba jak by bylo juz po roslinie. Tworza sie jakies gniazda nasienne , czy jest to jest mniej widoczne.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Ja też, dlatego w ogrodzie wolno im prawie wszystko :D - jakże mogłabym nie kochać kwiatów, od których mam imię ;)
Szukaj czegoś takiego, nie są duże, ale dobrze widoczne https://zojeczka.files.wordpress.com/20 ... asiona.jpg
Evii91
100p
100p

Post »

Ooo swietnie, będę wyczekiwac tego. Moj mąż za to lubi aksamitki ( o dziwo dla mnie one pachna), ja powoli tez zaczynam je bardzo lubic:

Obrazek

Obrazek
misssun
50p
50p
Od: 1 cze 2015, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ciekawa i szybka zmiana ogrodu, podobają mi się te wyższe grządki
trochę się pozmieniało w aksamitkach od czasów z mojego dzieciństwa, ostatnio widziałam tak ogromne kule, że świeciły na rabacie jak lampeczki i nie sposób sie było skoncentrować na żadnej innej roślinie :)
Sandra, Malinkowo
Evii91
100p
100p

Post »

Na razie malo koloru, bo wszystko na razie rosnie. I tak zrobil sie wiekszy balagan niz mial byc. Na razie to tak wyglada. Wszystko sie pozmienialo i tam gdzie byl cien teraz jest slonce, a gdzie bylo slonecznie jest cien i musze plany zmienic. Po prawej mialy byc pnace rosliny ale nie wykielkowalA większość. Po lewej fasola powoli idzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponizej prezent od siostru, dzis przesadzilam w bardziej sloneczne miejsce i mam nadzieje ze nie zmarnieje
Obrazek

Kupilam sadzonki Zurawek polecane przez użytkowników. Jeszcze chcialam hosty w innym miejscu, ale klacza ktore kupilam zniknęły.
Obrazek
misssun
50p
50p

Post »

Znikające kłącza... ja kupiłam hosty już z liśćmi bo przynajmniej mniej więcej wiadomo co się kupuje i kolejne też raczej w takiej wersji kupię. Ech żurawki bardzo mi się podobają ale póki co mam za mało cienia. A co się stało, że tak Ci się plany nasłonecznienia zmieniły?
Sandra, Malinkowo
Evii91
100p
100p

Post »

Co do zurawek, bardzo tanie byly bo po 10zl za sadzonke. Jeszcze widzialam jeden jasny kolor i chce dac po lewej. Potem szukac jakies oryginalne hosty.

Tak gdzie bylo najwidniej , zrobil sie przez wiekszosc dnia cien przez ta winorosl. Inaczej swiatlo padalo niz to zakladalam. Zas po lewej stronie gdzie praie caly dzien byl cien, jest duzo slonca teraz :)

Orientuje sie ktos do kiedy kwitna prymulki? Jak kupowalam w kwietniu bodajże, malo kto na gieldzie sie nimi interesowal. Bo podobno kwitna do poczatku czerwca. Wystraszylam sie bo mialam zakupiony karton. Ale moje nadal sie trzymaja.

Obrazek

Obrazek

Dalia

Obrazek

Zurawki
Obrazek

Obrazek

Lilie
Czy to normalne, ze wyrastaja dwie z jednej cebuli?
Obrazek

Obrazek

Zna ktos nazwe tego?
Obrazek
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Kwitnienie prymul/pierwiosnków zależy od gatunku http://www.e-ogrodek.pl/a/jak-uprawiac- ... -7145.html
Z jednej cebuli wychodzi jeden kwiatostan/łodyga, więc możliwe, że twoja cebula była podwójna, miała cebulę przybyszową, rozmnożyła się. I to sądząc po rozmiarze roślin, już jakiś czas temu.
Co do hosty - niestety rośliny kupowane w woreczkach z kartonikiem często bywają zbyt przesuszone i dlatego nie przyjmują się.
To żółte na ostatnim zdjęciu to rojnik.
misssun
50p
50p

Post »

U mnie po prymulkach juz dawno tylko wspomnienie, ale lubię je bo liście też są przyzwoite. Na rozchodniki to trzeba mieć spore baczenie, mój się co chwila pojawia gdzieś gdzie nie powinien :)
Sandra, Malinkowo
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj tak weszłam do twojego wątku i poczytałam jesteś młodym ogrodnikiem ,bo masz małe dzieci
ale patrzę jak zmagasz się z roślinkami które kochasz ,mało młodych do mnie wchodzi ale ja raczej hobiista od 2008roku niż ogrodnik i mam już troszkę doświadczeń z nasadzeniami teraz kocham mieczyki, zappraszam do mnie :D
Evii91
100p
100p

Post »

Witajcie :)
Co do prymulek mam bezlodygowe i kilka nowych sadzonek obok. Ale wszystkie kwiatostany kwitna na zmiane. Nawet te stare. Na stronie pisze od kiedy, ale nie pisze do kiedy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj widac jak ta roslina rozrosla sie po murku

Obrazek

Mieczyki u mnie juz lada moment :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”