Mój ogród na fotografii- cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10

Post »

Witaj Bogusiu
Piękny jest ten Twój jak go nazwałaś artystyczny nieład :) jak dla mnie jest bardzo uporządkowany zarówno pod względem kolorów , nasadzeń i dodatków, znajdę tu wiele inspiracji do podpatrzenia i jeśli pozwolisz do również do skopiowania. Misia urocza dziewczynka ;:108 Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu! Te fioletowe ciemierniki są przepiękne ;:oj Taki tunel to skarb, a co do bałaganu, to chyba tylko Ty go widzisz. Ilość pelargonii powalająca, znów będziesz miała na balkonie kaskady kwiatów. Oj, niechby już zechciało się zrobić ciepło...
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj Bogusiu Ty to szalejesz na całego, bratki śliczne, ale i widzę fajne korzenie, to lubię ;:215
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grochówka z golonkami z kociołka :D Jakiś wskazówki co do tej grochówki bym poprosił :wink: Super masz tunel foliowy,miejsca w nim szok ;:oj
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wstąpiłam :D pooglądałam. Pierwszy dzień wiosny przywitany kwiatuszkami.
Zasiliłaś roślinki nawozem, a ja nie zdążyłam zasilić wszystkiego, żałuję bo deszczyk dziś fajnie pada i by rozpuścił nawóz.
Sadzonki pelargonii bardzo ładne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Ooo jak miło,ze jesteście... ;:180
Kochani , pogoda u mnie idealna do prac ogrodowych . Muszę wykorzystać każdą chwilę, przygotować miejscówki pod zamówione zimą roslinki. Jest tego sporo , dzisiaj ma dojść pierwsza przesyłka z liliami, serduszkami i jeżówkami i innymi :tan
Po niedzieli dwie kolejne, z różami i trawami. Ależ tego nazamawiałam ;:303
2 szt- róże na pniu
6szt- róże pnące Flamentanz, Exelsa
8szt-rabatowych
oprócz tego Criterion, Princes Matilda, Ingrid Bergman, Arthur Bell, Honymoon, Kimono
2 azalie Fanewerk i Nabucco
Trawy
Pampasowa biała i różowa / po raz trzeci próbuję z nią się zmierzyć , jak dotąd z marnym skutkiem/
Proso rózgowate
Rozplenica Mondy
trzcinnik ostrokwiatowy
Trawa wlosowata rózowa
Miskant Adagio
Imperata Red Baron....no i jeszcze pysznogłówki , tawuły , dereń jadalny

Mariuszu/ maniolek/ :wit dla mnie dzień bez ogrodu , to dzień stracony. Widok z okien mam na całośc ogrodu, więc zimą planuję a teraz plany staram się wcielić w życie. Nie przeszkadza mi też deszcz, bo w tunelu foliowym / 8 m x10 m/ mam co robić. Uwielbiam tam pracować , słuchając odpicia kropli deszczu. Tam też mam swój warsztat ;:306 właśnie zamierzam na dniach odrestaurować gadżety ogrodowe / drewniane ludki, donice, wazony , którym nadaję nowe życie/ ;:108 Kociołkowe dania uwielbiamy...zresztą stało się to w moim regionie bardzo modne...kociołek wyparł grill ;:306 Szkoda tylko,ze mało czasu na takie biesiadowanie. Ogród, syn kończy budowę wymarzonego domku/ pomagamy/, opieka nad małą wnusią., ale....nie długo wszystko dojdzie do normy ;:215
Kasiu! miło mi,ze zajrzałaś do mnie.Bardzo proszę, podpatruj,szukaj inspiracji, kopiuj....jeśli tylko jest co. Będzie mi bardzo miło i zapraszam w każdej wolnej chwili.
Aniu!..o tak, ciemiernik uroczy. Mam jeszcze malutką kępkę białego, zakwitł jednym kwiatkiem i 2 kępki,które nie zdradziły się swoim kwieciem. Aniu, są w moim ogrodzie miejsca ,które wymagają większej interwencji. Nie zawsze starcza czasu, choć lubię porządek ;:108 Aniu, jak będą siewki/ a bywają/ to przesadzę do doniczki i jesienią Ci prześlę , ok.
Iwonko! bratki są urocze, sadzę ich sporo ...w tym roku kupiłam 60 szt...posadziłam gdzie się dało w ogrodzie. Korzenie uwielbiam , dlatego tak o nie dbam , po sezonie chowam do tunelu foliowego a wiosną dodatkowo impregnuję/ Unigruntem/.Mam trzy świetne podarowane, ale poprzedni właściciel wspaniałomyślny pomalował je bejcą / o zgrozo!!! !/ Zostawiałam je przez trzy sezony celowo na zewnątrz, nawet zimą , by ta bejca wypłowiała . Teraz oczyszczę drucianą szczotką i będą naturalne ;:215
Mariuszu/gloff/ Nie mam jakieś specjalnego przepisu a jedynie mój własny , wypracowany. Dużo gotuję, lubię gotować i uchodzę za dobrą gospochę ;:306 Ależ absolutnie, nie jest to autoreklama, jakkolwiek by to wybrzmiało ;:306 Wychodzę z założenia,ze kociołek przyjmie wszystko.W swojej kuchni stosuję mnóstwo najróżniejszych przypraw a w takich daniach jest to szczególnie polecane. Zatem do rzeczy ...groch wcześniej moczę / kilka godzin/
Mój kociołek jest 10 litrowy. Napełniam wodą do polowy. Na smalcu podsmażam 2 spore cebule pokrojone w kostkę, kiełbasę - 40- 50 dag/ oraz boczek wędzony. 2-3 średnie marchewki, pietruszkę , trochę selera kroję w półkrążki - dodaję do wody. Wyciskam praską 2 ząbki czosnku. Wlewam groch razem z wodą w ,której moczył się.
Dodaję kość wędzoną, taką od schabu , 2- 3 małe golonki , zapeklowane , bez kości oraz ze 2-3 średnie pokrojone w kostkę ziemniaki/
Teraz pora na przyprawy. Mój zestaw to: estragon mniej więcej płaska łyżeczka/, majeranek/ sporo/, tymianek, ciut kminku, ziele angielskie, liść laurowy,ziele angielskie 7-8 kulek ,cząber, pieprz , płaska łyżeczka papryki słodkiej, Vegeta , ja dodaję też ciut imbiru mielonego i pół łyżeczki Jeśli okaże się ,ze poziom wszystkiego podniósł się ponad 80% wysokości garnka , odbieram trochę płynu ./ po przygotowaniu gotowej potrawy w kociołku , jeśli jest za gęsta , rozrzedzam odebranym płynem , uprzednio przegotowując. Jeśli za gęste i za mało płynu, dodaję wody . Następnie szczelnie zakręcam kociołek i ustawiam nad paleniskiem . Czas przygotowywania zależy od płomienia 45- 60 min. Jeśli jest mało doprawiona można doprawić maggi w płynie , pieprzem itp...Każdy ma inne podniebienie, ulubione smaki...Nie wiem czy wszystko napisałam , czy coś mi umknęło ...najlepiej metodą prób i błędów wypracować swój przepis. ;:108 Czekam na wieści z kociołkowania!
Tunel foliowy ma 80 m kw, odliczyć trzeba ścieżkę . Po prawej winorośl, nowalijki a po lewej ogórki, 80 szt pomidorów i bakłażany ;:215
Dorotko! ja zdążyłam zasilić roślinki przed deszczem ;:215 Nawet całkiem,całkiem udały się sadzonki , pobrane z ubiegłorocznych . ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
gloff
1000p
1000p

Post »

Dzięki bardzo Bogusiu,grochóweczkę z goloneczką w kociołku zrobię :D
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo proszę ...no i tak myślałam,ze popełniłam gafę ..miałam napisać ,że ...nie jest to autoreklama ./ poprawiłam / Od tej pracy w ogrodzie dostaję już kołowacizny. Dzisiaj przygotowując miejsce na zamówione roślinki/ przed chwilą kurier przywiózł, więc i tak sadzić będę dopiero w piątek, bo jutro mam dzień wyjazdowy/, walczyłam z cholernie ekspansywnym barwinkiem. Taka okrywowa roślina . W czasach, gdy byłam pochłonięta pracą zawodową , sadziłam co się dało , byleby chwasty nie rosły. Teraz mam za swoje...narosło mi tego od groma . Swoja drogą, jak zobaczyłam w markecie 4,99 za sadzonkę w małej doniczce, stwierdziłam ,ze zbiłabym fortunę na tym barwinku ;:306 Tak samo rozłazi się po ogrodzie rokitnik ...trzeba na niego też uważać. Miałam 4 krzewy i też musiałam zmienić im miejscówkę. Pozdrawiam! ;:180
P.S. Jeśli pogoda dopisze, w piątek będzie grochówka z kociołka ;:168 sadzenie roślinek i kociołkowanie
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Bogusiu
Ciemiernik, ale nie cuchnący.On wygląda trochę inaczej.
Obrazek
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku, dziękuję...zgadza się. ;:180
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Zaskoczyły mnie Bogusiu pąki żonkili, ale ... już się nie dziwię - dzisiaj widziałem i u nas :wink:
A tą grochówką to nie tylko Mariusza zaraziłaś - też będę próbował ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, grochówka smakowała wyśmienicie :) Moi faceci stwierdzili ;:306 ,ze gotowana w domu , choć smaczna ...inaczej smakuje niż z garnka żeliwnego , gotowana na ognisku. Była zbyt gęsta , ponieważ dałam za dużo mięsa....ale nic nie zmarnowało się.To co zostało rozrzedziłam ,doprawiłam i wszystko poszło w mig . Próbuj ...na pewno będzie ;:215 U mnie w planie kolejne danie kociołkowe to... zupa gulaszowa . Pozdrawiam i zostawiam trochę coraz bardziej zaawansowanej wiosny z mojego ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Bogusiu kwitnienia wiosenne piękne! I wszystko rozumiem, ale... fiołki? :shock: U mnie listki dopiero z ziemi wychodzą, a u Ciebie kępy kwiatów! Cebulice zakupiłam ostatnio w doniczce, bo zawsze mi się podobały. Za siewki ciemierników trzymam kciuki, bo bardzo je polubiłam. Dziękuję ;:196 (za dobre chęci, oczywiście :) ).
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Bogusiu u Ciebie to już wiosna na całego ;:138 Uwielbiam fiołki , moje jeszcze bardzo mizerne a do kwitnienia to im jeszcze daleko ale jeśli u Ciebie już kwitną to moje za dwa tygodnie zachwycą kwiatkami i zapachem. ;:173
gloff
1000p
1000p

Post »

Kolorowo,ciepło i radośnie u ciebie :wink: Wrzos piękny ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”