Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej

Post »

trzynastka pisze:może masz rację i brak nawozu to powoduje, ale ja jak przenawoziłam też mi wyszły takie plamy :?
Na Vandzie czy Phalaenopsis? Moja Vanda ma takie żółtawe drobne plamki, a pod światło widać też takie rozmyte wzorki. Myślę, że to od braku nawozu albo nagłego zwiększenia ilości światła po zdjęciu zasłonek z szyb. Równie dobrze może je mieć od jakiegoś czasu, a ja zauważyłam dopiero po zdjęciu zasłonek. Nie miała się gdzie zarazić chorobą. Gdzieś czytałam, że plamy od choroby zwykle są na dolnych liściach, a moja ma tylko na paru górnych. Poza tym jest zdrowa i bardzo dobrze ukorzeniona. Nie chciałabym jej stracić.
pytałaś o wandy ta babka ma prawie zawsze, rzetelny sprzedawca kupowałam u niej zdrowe ładne

A w tym linku to są Ascocendy (i do tego takie cherlawe), a ja Ascocend nie chcę.

Usunięty odnośnik do aukcji-
naruszenie Regulaminu Forum
zmoderowano-J
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie na Phalaenopsis, ale umyłam liście, i obserwowałam przestałam nawozić i na nowych nie mam, choroba wirusowa raczej by powoli sie rozprzestrzeniała więc moze masz rację że coś ze światłem lub nawozami z nimi tak jest starczy ze coś człek zmieni i zaczyna sie coś dziać nie tak :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzynastka pisze:u mnie na Phalaenopsis, ale umyłam liście, i obserwowałam przestałam nawozić i na nowych nie mam, choroba wirusowa raczej by powoli sie rozprzestrzeniała więc moze masz rację że coś ze światłem lub nawozami z nimi tak jest starczy ze coś człek zmieni i zaczyna sie coś dziać nie tak :(

Plamy mojej nie wiem kiedy się pojawiły, ale mogły się pojawić niedawno. Są tylko na paru najwyższych liściach. A od tego światła też mogło być, bo od wczesnej wiosny były zacieniowane, a teraz je odsłoniłam. Na nią padało trochę światła, ale teraz pada więcej. U mnie słońce jest za mocne nawet dla Vand, więc od marca do października muszę cieniować. Może też być od tej wody. Niedawno wymieniana była woda w wiaderku i może ta ma trochę inny skład niż poprzednie (ale zawsze mam ze studni, bo deszczówka szkodzi). Co do nawozu, ostatnio jeszcze przed wymianą wody, przy nawożeniu Phalaenopsis po wlaniu nakrętką od nawozu wody do butelki, nakrętkę moczyłam w wiaderku Vand i może tak dziwnie zareagowała na ten nawóz. Pozostałe nie mają plam, ale każda roślina jest inna i co jednej pasuje, innej nie musi. Ale jak wiosną miałam plamy na kilku Phalaenopsis, to były plamy od nawozu, bo znikły jak zaczęłam używać inny nawóz.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam parę dni temu trochę fotek, ale nie mogłam wstawić wczoraj, bo coś się z fotosikiem stało. Zdarzyło mi się to poraz pierwszy odkąd jestem na forum, zawsze fotosik mi dobrze działał...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

storczykowa ten falek ma przepiękny kolor i ile kwiatów :) ten ciemny środek przykuwa wzrok :P
Storczykowa pisze:ale każda roślina jest inna i co jednej pasuje, innej nie musi
i to jest święta prawda
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładnie kwitną, jeszcze chyba z wiosny niektóre kwiatuszki się trzymają :?: :wink: A Phal. Penang Girl słodziutka, wyraźne ma kolorki :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ależ mi sie podoba ta Penang Girl. ech ;:2
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzynastka pisze:storczykowa ten falek ma przepiękny kolor i ile kwiatów :) ten ciemny środek przykuwa wzrok :P
Storczykowa pisze:ale każda roślina jest inna i co jednej pasuje, innej nie musi
i to jest święta prawda

Ten rózowy na drugim zdjęciu? Ma chyba 18 kwiatów. Jak go kupiłam, to też miał podobną ilość. Lubię go, jest bardzo ładny, mimo, że zwykła hybryda z kwiaciarni.

A co do niepowtarzalności storczyków, to jest prawda. Każdy jest inny, każdy ma trochę inaczej ułożone liście, kropki itp. i inaczej może reagować na sposoby uprawy. Tak samo moje vandy wszystkie kwitną normalnie, a żółta nie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Wszystkie ładne,a Penang Girl wprost zjawiskowy.A jak ma się pędzik twojej żółtej wandy :?: Duży jest :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

danutastachurska1 pisze:Wszystkie ładne,a Penang Girl wprost zjawiskowy.A jak ma się pędzik twojej żółtej wandy :?: Duży jest :?:

Niestety nie rośnie :/// . Nie mam już cierpliwości do tej Vandy. Na 10 pędów tylko 1 jej kwitł. U mnie jej nie pasuje. Może ją sprzedam, u kogoś może rosnąć normalnie. A u niebieskiej Vandy pęd rośnie bardzo szybko. Z dnia na dzień widać różnicę. Potem ją będę musiała odwrócić, bo niedługo pęd zderzy się z szybą.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia...ja myślę,że twoja żółta wanda potrzebuje więcej światła niż pozostałe.Ja też mam taką jedną,która kwitła latem w ogrodzie i wtedy pędzik rósł dosłownie w oczach.Teraz znowu puściła pędzik,który stanął w miejscu,bo jej nie doświetlam,a słonecznych dni jak na lekarstwo,a nawet wcale.Mam nadzieję,że jeszcze będzie słonecznie za oknem i postawię moją wandę w pełnym słońcu.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Vanda ma dużo światła. Latem jest go za dużo nawet dla Vand i dlatego muszę je cieniować. U mnie nawet na wschodnim oknie często dochodziło do poparzeń liści Phalaenopsisów. Latem była w szklarni, miała tam dużo światła, ale też zrzucała pędy. Może rzeczywiście jej brakuje nawozu. Inna Vanda dostała plam, myślę, że też od braku nawozu. Może poświęcę to jedno wiaderko i dam im nawozu, ale wątpię, by żółtej coś pomogło.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj mi się nudziło i porobiłam trochę zdjęć. Może nie mam tak pięknej kolekcji jak niektórzy, ale mi się podoba.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Keiki na pink panther (widać nawet kawałek jednego z jego pędów):
Obrazek
Pędzik na białym Phalaenopsis:
Obrazek
Moje botaniczne:
Obrazek
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to nie masz pięknej kolekcji?? One wszystkie ślicznie kwitną :D :D :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Piękne kwitną, śliczne mają kwiatki :) Botanicznych masz już całkiem sporo :wink:
Tylko zastanawiam się, czy aby na pewno dobrze zrobiłaś, wkładając Phal. equestris pod foliową torebkę :roll:
Wydaje mi się, że raczej jest to sposób reanimacji biednych kwiatuszków bez żadnych korzonków, a ten storczyk raczej wymaga ruchu powietrza.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”