Dziękuję za odwiedziny w wątku i bardzo miłe wpisy.
bebos pisze: / ... / chyba już taką praktykę, ze nie straszne ci straty.
- niestety, to są tylko rośliny i rządzą się swoimi "prawami". Od dłuższego czasu "toczę potyczkę" o utrzymaniu przy życiu zakupionych Adenium o pełnych kwiatach. Trafiłem na niezbyt uczciwego sprzedawcę, bo otrzymane rośliny nie dość, że są małe, słabo mają zrośnięty zraz z podkładką to jeszcze dodatkowo bardzo trudno i bardzo powoli nawadniają się. Zrobiłem dla nich wyjątkowe warunki, na jakie mogę sobie pozwolić w bloku, a rośliny "ruszają" bardzo opieszale. Mam nadzieję, że moje zabiegi, moja opieka nad tymi roślinami - w ostatecznym rozrachunku da pozytywny efekt. Jak do tej pory, to jedna, no może dwie rośliny w stopniu na trójkę z plusem wybudziły się i zaczynają rosnąć w zasadzie jedna zdecydowanie wiedzie prym:
- pozostałe, coś "planują", tylko nie mogą się zdecydować:
- tą dostałem z obciętą zabliźnioną (niby) dolną częścią kaudexu z bardzo mizernym systemem korzeniowym. Nie wiem jak długo roślina będzie rozkorzeniać - budować swoją bryłę korzeniową, obawiam się podlać bardziej obficie, żeby nie sprowokować gnicia podstawy kaudexu:
- ta roślina miała kwitnąć, pąk kwiatowy ładnie przyrastał, niestety pewnego dnia podstawa pąka zaczęła przybierać kolor beżowy, później brązowy i pąk kwiatowy odpadł:
- Adenium, które pokazałem na fotkach wyżej, stoją w identycznych warunkach jak dwa Adenium z mojego wysiewu nasion, którym poskracałem pędy. Te rośliny, rosną i cieszą swoim wyglądem i nowymi przyrostami zielonych świeżych gałązek i liści:
- bryła korzeniowa tego Adenium, już dobrze przerosła podłoże po przesadzeniu w zasadzie nie potrzebuje już "wsparcia", utrzymuje pozycję jaką ma mieć docelowo. Przy następnym przesadzaniu, otrzyma trochę większą doniczkę i będzie bardziej "wyciągnięte" z podłoża:
- "odpoczywające na boku" Adenium, jeszcze potrzebuje wsparcia - podparcia. Zbyt wolno przerastają jego korzenie podłoże mineralne. Ta roślina tworzy bardzo ładną gęstą koronę z rosnących świeżych gałązek:
- dłuższy czas do stabilizacji w podłożu, jaki potrzebuje to Adenium po przesadzeniu, prawdopodobnie wynika z mniej - słabiej rozrośniętej bryły korzeniowej, która jeszcze nie jest w stanie "utrzymać" rośliny w jednej stałej pozycji - kaudex, rosnący nad podłożem, jest zbyt ciężki dla korzeni, dalej "liczy" na podparcie.