Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

Izuś ciężko jest czyścić działkę na której jest tyle pięknych kwiatów. Zwłaszcza gdy jedne jeszcze nie kwitną ,drugie zaczynają a kolejne już przekwitają. Pomalutku ogarniesz działkę,ważne żeby sprawiało ci to przyjemność. ;:304
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie że pomału, nikt Cię przecież nie goni.
A szkoda byłoby zniszczyć skarby, które już tam są i muszą tylko się ujawnić.
Faza tworzenia swojego azylu to najprzyjemniejszy okres, więc się nim delektuj.
Nie ważne co ludzie myślą, ważne co Ciebie cieszy. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Iwciu, Grażynko macie rację. W tym sezonie muszę obserwować co rośnie i ewentualnie przesadzać. Ale w tym tygodniu na szczęście mąż wyniósł ostatnie betony i jakieś stare deski. Nareszcie najgorszych śmieci już nie mamy :heja Jest jeszcze wiele badyli, liści itp do wyniesienia, przycięcia ale to już lżejsza robota. Dziś trochę popracowałam przycinając właśnie i zbierając stare liście. Całkiem przyjemna praca. Coraz więcej już z ziemi roślin wychodzi, pięknie piwonie wystartowały, hortensje też. Wczoraj dostałam dwie od sąsiadki, która kupiła nową działkę i pozbywa się hortensji bo cała działka była nimi obsadzona. Wzięłam dwie, ale nie wiemy jakie będą.
To racja, że tworzenie jest przyjemne. Cieszę się, że zrozumiałam i pogodziłam się z tym , że to nie będzie od razu piękny ogród bo najpierw musimy się poznać, ja nauczyć wiele i pomalutku go tworzyć :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Izo, z ogrodem trzeba się zaprzyjaźnić, trzeba mieć dużo cierpliwości. My nawet taczki porządnej nie mieliśmy i zanim zapoznaliśmy życzliwego sąsiada, który nam wypożycza, to woziliśmy naszą starą, która jedzie tylko do tyłu, bo inaczej piszczy niemiłosiernie na cały ROD :;230
Pamiętam, jak wynosiliśmy na śmieci olbrzymi basen z pijawkami w środku, który u poprzednich właścicieli robił za oczko wodne. Teraz się to wspomina ze śmiechem i łezką w oku. Życzę Wam dużo sił i pogody ducha, będzie pięknie, najważniejsze, żebyście znajdowali radość w tej pracy ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Święte słowa Izuś, powolutku dalej zajdziecie.
A masz już kompostownik / może nie doczytałam / ?
On bardzo się przyda a nawet dwa to nie będzie za dużo.
Fajne ze masz już koncepcję jak urządzić działkę, teraz powolutku będziecie ją realizować.
To ma być przyjemność a nie tyrada. :D
Grażyna.
kogro-linki
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Izo,widzę że praca kocha cię tak jak mnie :D Ale fajnie jak widać efekty ;:333
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Iza miło przejść się po Twoim ogrodzie, podziwiać kuleczki bukszpanów i mnóstwo kwitnących przy nich kwiatów. Bardzo lubię głęboką, ciemną zieleń bukszpanów, to piękne tło i podkreśla każdy kolor. Gratuluję tego wielkiego wiosennego porządku, ja ciągle tylko sobie bałaganię :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Iza, Twoja działka z każdym zdjęciem coraz bardziej mi się podoba ;:333 Hiacynty uwielbiam, ten ich zapach ;:173 Na jesieni posadziłam całą reklamówkę.
Fajnie, że masz takie niespodzianki. Ciekawe jakie tulipany wyłażą z ziemi ;:65 Pogoda dopisuje to i praca wre - tak trzymać ;:215
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Iza :)

Potwierdzam, czyszczenie poziomek jest męczące :roll: Ale któregoś razu narobiłam tyle sadzonek z tych wąsów, że mogłabym spokojnie sprzedawać w ilościach hurtowych :D
U mnie jeszcze nie widziałam ani jednego ślimaka. Same tylko puste skorupki leżą :wink:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Moniko, dziękuję :) My taczki nie mamy ( tylko plastikową taczkę dziecka :lol: ) i też pożyczyliśmy od sąsiada, gdy wywoziliśmy największą ilość śmieci. Właśnie zastanawiam się czy kupić taczkę czy nie trzeba.

Grażynko, mamy kompostownik. Jeden. Zrobiony w miejscu po rozebranej wędzarni. Myślę żeby drugi zrobić i przekładać tam to co się już przekompostowało tylko nie mam koncepcji za bardzo.

Mariuszu, pracy naprawdę jeszcze dużo :)

Agnieszko, dzięki :) Porządek u mnie tylko częściowo. W wielu miejscach bałagan, ziemia zachwaszczona. Cieszę się, że podobają Ci się bukszpany. Będą jeszcze dwa dosadzone bo muszę wykopać te przed furtką a szkoda bo ładnie tam wyglądają.

Marleno, świetnie, że działka Ci się zaczyna podobać :) Nie masz pojęcia jak mnie te słowa ucieszyły ;:196 Te moje hiacynty takie śmieszne są, zupełnie inne niż pędzone do sprzedaży. Chyba nawet takie zdziczałe bardziej mi się podobają. U Ciebie muszą cudownie pachnieć skoro tyle ich posadziłas ;:oj
Tulipanów też ciekawa jestem, nawet tych, które sama sadziłam :lol:

Dominiko, cieszę się, że nie tylko ja tak z tymi poziomkami mam :lol: Mnie się powyrywało niechcący trochę małych sadzonek. Te wąsy były suche u mnie już. A pustych skorupek też dużo u mnie, niestety pełne też są :?
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś taczki na początek na pewno się przydadzą -ja też je właśnie kupiłam ;:108.
Najlepiej mieć dwa kompostowniki a nawet trzy ;:224
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Podpisuję się pod tym, co napisała Iwcia, mi już dwa duże kompostowniki nie wystarczają, więc chyba założę w kąciku taka pryzmę dodatkowo na dynie ;)
Ja mam zachwaszczone pół ogrodu ;:173 Co prawda podobają mi się na zdjęciach szmaragdowe krótko cięte trawniczki, ale jakoś nie ma nigdy czasu zrobić sobie coś takiego i chyba aż tak mi na tym nie zależy, skoro od początku mam chwastownik. Jego też koszę krótko i z daleka wygląda jak trawa ;:306 Pocieszam się, że chwastownik jest bogaty w gatunki i bardzo ekologiczny :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Izo :wit . Takie porządki po poprzednich właścicielach bywają męczące bo nie wiadomo co można spotkać ;:306 . Z drugiej strony te niespodzianki roślinne ;:108 .Ten "chwaścik" też u mnie rośnie i namiętnie go wyrywam a ten znowu się pojawia . Rozsiewa się bardzo mocno więc radzę uważać ;:108 . Taczki to najlepszy sprzęt w ogrodzie ;:108 . Ja nie wyobrażam sobie życia bez nich ;:224 . Można kupić takie mniejsze, niekoniecznie standardowych rozmiarów. Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Ja myślę o takiej taczce z Obi- plastikowej- na chwasty, ścięte rośliny. Wszystkie śmieci już z działki wywiozłam przez te 3 lata, więc teraz tylko lekkie i lajcikowe chwaściorki, a jest tego z czasem dużo mniej, bo mam coraz więcej wykorowanych rabat. Trawę rzucamy na kompostownik. Mam całą pryzmę super ziemi tam, zamierzam tym za jakiś czas dokarmić truskawki, najpewniej po owocowaniu, bo teraz już posiałam organicznym nawozem, po sezonie nawiozę też warzywnik, bo w tym roku siałam żyto na poplon.

Dużo cennych roślin zostało po poprzednich właścicielach Izo? U mnie zostały ogromne hosty, hortensja ogrodowa i trochę bylin, ale co cenniejszego ponoć zabrali wyprowadzając się do innego miasta. No i chwasty, podagrycznik i konwalie...
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia nie wiem czy taka plastikowa wytrzyma przecież od czasu do czasu trzeba będzie przewieźć coś cięższego np.kompost na rabaty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”