Witajcie

.
Nie było mnie trochę bo niestety wrzesień przywitał mnie chorobami. Emilka była tylko trochę przeziębiona ale Weronika niestety załapała bakterię w gardle i nie obyło się bez wizyty w szpitalu. Przez 5 dni brała dożylnie antybiotyk a teraz pije zawiesinę i już jest właściwie zdrowa

. W przyszłym tygodniu pójdą do przedszkoli i mam nadzieję, że będę miała trochę czasu dla ogródka. Póki co mogę tylko wyrywać chwasty i robić zdjęcia

. W ciągu kilku dni przybyło koloru bo astry zakwitły , trawy pokazują swoje atuty. Mimo, że mam młode sadzonki już bardzo mi się podobają

.
Silvarerum moja Anabellka ma gorset ze sznurka

ale i tak uważam, że ma dość sztywne pędy. Na powojniki nie narzekam chociaż teraz to już nie zdobią za bardzo

. Ja nigdy nie rozrysowywałam sobie rabat ale może to dobry pomysł i warto poświęcić trochę czasu .
Odętka z astrami.
Reniu ja w tym roku obsadzę cebulowymi tylko te rabaty, które są nowe i nie maja żadnych cebul a wiosną zaznaczę sobie miejsca gdzie mam cebule z poprzedniego roku żebym mogła potem dosadzać bez uszczerbku .
Rosarium Uetersen.
Zeniu powiem Ci, że nie wiem która z trzech posadzonych obok siebie to jest Vanillka ale rzeczywiście te hortensje kwitły nierównomiernie. Myślę, że to jest akurat zaleta

.
Trawki i cała reszta .
Lucynko dziękuję, astry faktycznie bardzo się rozrosły . Wiosną dzieliłam je a już są z nich piękne kępy. Jeszcze nie kwitną mi te wysokie- czekam

.
Kępy astrów.
Bogusiu ja z lawendy zrobiłam tylko takie suche bukiety i nic innego. Niestety nie miałam czasu i pomysłu co z nią zrobić. Twój pomysł jest bardzo ciekawy i na pewno w przyszłości skorzystam. Dziękuję za odwiedziny i rady

.
Miskant Gracillimus. Rozrósł się w tym roku bardzo ładnie ..
Aniu dziękuję Ci bardzo za komplementy

, aktualnie nic takiego nie robię, ogródek sam sobie radzi

.
Olu ta różyczka pachnie ale bardzo delikatnie. Kolor ma śliczny, uwielbiam taki w ogrodzie a w połączony z fioletem to dla mnie duet doskonały . U mnie jeszcze niewiele róż mnie przerosło a jestem raczej średniego wzrostu.
Dalie.
Dorotko Elmshorn rośnie u mnie pokracznie. Puścił kilka sztywnych pędów na półtora metra i dziwnie wygląda. Jest właśnie tak jak piszesz- jak miotła. Jednak to młoda róża więc zobaczę co pokaże za rok. Kwitnie bardzo obficie i ma piękne kwiaty.
Astry w promieniach słońca.
Soniu ta różowa jeżówka bardzo mi się rozrosła i jest bardzo ładna ale jakaś taka niska bardzo. Zobaczymy może za rok będzie już trochę wyższa. Te sakiewki z lawendy to nie moje dzieło ale może kiedyś takie wykonam

.
Koleus wciąż cieszy kolorem.
Wandziu ja mam 4 odętki- białą, różową , variegata i taką jesienną różową. One jest późniejsza i dopiero teraz kwitnie. Jeszcze nie zauważyłam by były bardzo ekspansywne ale faktycznie rozrastają się dość szybko. Najsłabiej rośnie mi ta o krasych liściach. Nie przeznaczyłam dla nich bardzo dużo miejsca i też zastanawiam się nad wiosenną przeprowadzką

.
Małgosiu mówisz, że masz marną ziemię ale rośliny mimo to radzą sobie u Ciebie. Tak, znowu mam turnus rehabilitacyjny z Weroniką. W przyszłym roku pojadę chyba tylko raz bo teraz Weronika ma codzienną rehabilitację w przedszkolu i nie musimy jeździć na turnusy. Na takim turnusie tęskni się mocno za domem ale z drugiej strony można sporo nowych informacji nabyć i porozmawiać z innymi mamami. Takie doświadczenia są bardzo cenne więc warto od czasu do czasu wybrać się . Warunki są bardzo fajne i czas szybko leci. Jedynym minusem jest to, że nie ma tam weekendowych przepustek. Przepustki są tylko na 12 h w niedziele

. Kiepsko bo mam do Rzeszowa trochę ponad 40 km więc na dobrą sprawę mogłabym wracać na weekendy do domu a nie nudzić się.
Pewnego razu obiecałam Marysia , że pokażę w końcu moje córki. Tak więc przedstawiam moje kochane pszczółki, w mało niedzielnym stroju

. Po lewej Emilia a z prawej Weronika, która nie chce współpracować z fotografem . Pomoc siostry nie przyniosła rezultatu

.Im bardziej pobrudzone , tym bardziej szczęśliwe

. Mam nadzieję, że kiedyś uda się wykonać sesję w kwiatach a nie na brzydkim tle betonu i ławki.
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich odwiedzających i życzę udanego dnia

.