Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Witajcie :wit .

Mamy przepiękny wrzesień, pogoda jest wyśmienita ;:138 . Wczoraj udało mi się w końcu popracować dłużej w ogrodzie i przeznaczyłam ten czas na walkę z chwastami. Trochę panoszą się w ogródku ostatnimi czasy ;:222 . Poza tym zaplanowałam sobie już dokładnie co gdzie przesadzę ale z tym poczekam do końca września. Pozostała rewolucja na wiosnę jak tylko rośliny ruszą bo nie wiem gdzie mam cebule wiosenne i nie chce ich wykopać. Tak to jest kiedy nie znaczy się miejsc sadzenia ;:224 . Mam też trochę nowych cebulek chociaż obiecywałam sobie, że zamówię przez neta to i tak kupiłam kilka paczek w B. ;:306 .

Standardowo, NN.

Obrazek

Sławku witaj . W imieniu roślin dziękuję za pochwały ;:108 .

Odętka Varegata.

Obrazek

Gabi jak czytałam o tej róży to wypowiadano się o jej nieciekawym pokroju. Mimo wszystko kupiłam ją i jak na razie jestem zadowolona ;:108 . Busz mile widziany chociaż jak czytam coraz więcej komentarzy aż się boję ;:131 .

Jeden z moich astrów jesiennych.

Obrazek

Olu tak te kolory do siebie pasują ale u mnie wkradł się błąd przy ceglanej ścianie bo zamiast białych okrywowych róż to mam jasno różowe ;:222 . Na razie musi tak zostać bo nawet nie mam pomysłu gdzie je przesadzić.

Budleja i NN.

Obrazek

Zeniu te żółte liliowce miniaturowe to kwitną bardzo długo ;:108 tak więc dobrze widzisz. Nie wiem czy to ta jeżówka , póki co pozostaje NN.

Jeżówka NN.

Obrazek

Krysiu nie mam doświadczenia z jeżówkami ale z tego co czytałam to te odmianowe czasem niestety po zimie giną. Pewnie załatwia je nie tyle mróz co mokra ziemia i po prostu wygniwają. Zobaczymy jak poradzą sobie u mnie.

Werbena z motylkiem.

Obrazek

Ewo ja niestety nie oznaczyłam większości swoich roślin i nie pamiętam co to za hortensja. Wiem tylko, że w tamtym miejscu mam trzy i są tam- Limelight, Candlelight i Vanille Fraise więc to musi być jedna z tych. No chyba, że odmiana jest pomylona a to już inna bajka.

Floks Laura.

Obrazek

Miłko dziękuję za pochwały ;:108 . Masz rację róż jest tak wiele, że teraz trudno zgadnąć jaką mam odmianę ;:222 . Hortensje pięknie się przebarwiają i mówią nam o nadchodzącej jesieni. Mam nadzieje, że będzie ciepła i kolorowa. Pozdrawiam :wit .

Jeżówka White Double Delight, z tymi płatkami skierowanymi do dołu jest fenomenalna. Wygląda świetnie , polubiłam ją ;:167 .

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego weekendu :wit .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powojnik Arabela jest cudny, żeby u mnie powojniki chciały rosnąć dłużej niż kwartał... A Twoja Anabelka stoi w gorsecie? Ma takie wyprostowane pędy.

Co do znaczników w ogrodzie, też się do nich przekonałam, bo zdarzało mi się wsadzać rośliny piętrowo, jedna na drugiej :wink: Oprócz znaczników robię sobie plan sytuacyjny z zaznaczonymi roślinami, więc zawsze mogę rzucić okiem co i gdzie rośnie. Może jak nie jesteś przekonana do znaczników, zrób sobie taki plan.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

No i ja mam problem z cebulowymi, nigdy nie wiem gdzie one są, dlatego w tym roku nowe tulipany pójdą do donic .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko...mnie wszystkie odmianowe jeżówki ujmują za ;:167 Moja White Double Delight w tym roku coś choruje...niewdzięcznica. ;:173 . Czy twoja hortensja Vanille Frais też tak nierówno miernie kwitnie. :?: Na mojej jedne kwiaty już przekwitają podczas gdy na innych gałązkach dopiero pączki.. ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Fantastycznie rozrósł się Twój jesienny aster, Ewelinko ;:63 ;:63
Kolorów w Twoim ogrodzie nie brakuje, a przeciwnie: jest ich jeszcze bardzo dużo. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Nie doczytałam, co zrobiłaś ze swoją lawendą, ja swoją ścięłam, powiązałam malutkie bukieciki, suszyłam w altance i całe razem z łodyżkami pocięłam, bo kwiecia miałam malutko, bo wiosną dopiero sadziłam i razem do woreczków nakładałam, a woreczki sama sobie uszyłam ooo takie
Obrazek i już moje woreczki pochowane w każdej szafce odstraszają mole :tan tak myślę, że odstraszają ;:224 muszę więcej tej lawendy posadzić, bo podoba mi się jak rośnie w kompozycji razem z różami, a moje róże dostały jakieś plamy na liściach i od dołu oberwałam wszystkie i łyso to teraz wygląda, muszę pomyśleć, co dalej ;:24 łodyżki lawendy też mają bardzo dużo aromatu, nie tylko kwiaty ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelinko u Ciebie tak kolorowo, zieleń taka zielona jakby to była pełnia lata a nie jego schyłek. ;:215 Jak Ty to robisz? ;:224
Aż miło zaglądać do Twojego wątku. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bardzo ładna jest różyczka nn. Ma delikatny kolor. A czy pachnie? Jeśli tak to jest niemal idealna. Zadziwiła mnie w tym roku jedna z moich róż (pamiętam tylko że to róża burguńska). Mam ją chyba 3 rok, w tym mnie przerosła.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, ciekawi mnie jak rośnie u Ciebie Elmshorn?
Do niedawna miałam trzy krzaki, ale jeden nie mam pojęcia dlaczego mi usechł? Obrazek Pozostałe dwa rosną, ale pokrój mają dosyć dziwaczny. Od dołu chude, na górze odwrotnie. Sterczą takie wiechcie jak miotły. Nie pomogło nawet mocne, wiosenne cięcie. Trzeba im jednak przyznać, że kwitną dosyć obficie, dobrze powtarzają i mają dość trwałe kwiaty.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko dziękuję za wiadomości o Elmshornie. ;:196 Różowa jeżówka piękna, lubię takie niewyszukane odmiany. Lawendowe sakiewki śliczne, ;:138 będzie pachniało w szafach. ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Fotogeniczna odętka. Ja miałam białe i różowe ale się pozbyłam, bo była bardzo ekspansywna, a nie miałam niestety większego miejsca, aby pozwolić jej swobodnie rosnąć.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A moje odętki wcale nie są ekspansywne
Jak zresztą większość roślin. Niestety marna ziemia :(
Przepiękna White Double Delight Muszę koniecznie dokupić kilka kolejnych jeżówek
Znowu masz turnus? Z jednej strony to dobrze, ale znowu zostawisz dom.
Takie życie :roll:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Nie było mnie trochę bo niestety wrzesień przywitał mnie chorobami. Emilka była tylko trochę przeziębiona ale Weronika niestety załapała bakterię w gardle i nie obyło się bez wizyty w szpitalu. Przez 5 dni brała dożylnie antybiotyk a teraz pije zawiesinę i już jest właściwie zdrowa ;:108 . W przyszłym tygodniu pójdą do przedszkoli i mam nadzieję, że będę miała trochę czasu dla ogródka. Póki co mogę tylko wyrywać chwasty i robić zdjęcia ;:224 . W ciągu kilku dni przybyło koloru bo astry zakwitły , trawy pokazują swoje atuty. Mimo, że mam młode sadzonki już bardzo mi się podobają ;:108 .

Silvarerum moja Anabellka ma gorset ze sznurka ;:306 ale i tak uważam, że ma dość sztywne pędy. Na powojniki nie narzekam chociaż teraz to już nie zdobią za bardzo ;:222 . Ja nigdy nie rozrysowywałam sobie rabat ale może to dobry pomysł i warto poświęcić trochę czasu .

Odętka z astrami.

Obrazek

Reniu ja w tym roku obsadzę cebulowymi tylko te rabaty, które są nowe i nie maja żadnych cebul a wiosną zaznaczę sobie miejsca gdzie mam cebule z poprzedniego roku żebym mogła potem dosadzać bez uszczerbku .

Rosarium Uetersen.

Obrazek

Zeniu powiem Ci, że nie wiem która z trzech posadzonych obok siebie to jest Vanillka ale rzeczywiście te hortensje kwitły nierównomiernie. Myślę, że to jest akurat zaleta ;:108 .

Trawki i cała reszta .

Obrazek

Lucynko dziękuję, astry faktycznie bardzo się rozrosły . Wiosną dzieliłam je a już są z nich piękne kępy. Jeszcze nie kwitną mi te wysokie- czekam ;:65 .

Kępy astrów.

Obrazek

Bogusiu ja z lawendy zrobiłam tylko takie suche bukiety i nic innego. Niestety nie miałam czasu i pomysłu co z nią zrobić. Twój pomysł jest bardzo ciekawy i na pewno w przyszłości skorzystam. Dziękuję za odwiedziny i rady :wit .

Miskant Gracillimus. Rozrósł się w tym roku bardzo ładnie ..

Obrazek

Aniu dziękuję Ci bardzo za komplementy ;:168 , aktualnie nic takiego nie robię, ogródek sam sobie radzi ;:108 .

Obrazek

Olu ta różyczka pachnie ale bardzo delikatnie. Kolor ma śliczny, uwielbiam taki w ogrodzie a w połączony z fioletem to dla mnie duet doskonały . U mnie jeszcze niewiele róż mnie przerosło a jestem raczej średniego wzrostu.

Dalie.

Obrazek

Dorotko Elmshorn rośnie u mnie pokracznie. Puścił kilka sztywnych pędów na półtora metra i dziwnie wygląda. Jest właśnie tak jak piszesz- jak miotła. Jednak to młoda róża więc zobaczę co pokaże za rok. Kwitnie bardzo obficie i ma piękne kwiaty.

Astry w promieniach słońca.

Obrazek

Soniu ta różowa jeżówka bardzo mi się rozrosła i jest bardzo ładna ale jakaś taka niska bardzo. Zobaczymy może za rok będzie już trochę wyższa. Te sakiewki z lawendy to nie moje dzieło ale może kiedyś takie wykonam ;:108 .

Koleus wciąż cieszy kolorem.

Obrazek

Wandziu ja mam 4 odętki- białą, różową , variegata i taką jesienną różową. One jest późniejsza i dopiero teraz kwitnie. Jeszcze nie zauważyłam by były bardzo ekspansywne ale faktycznie rozrastają się dość szybko. Najsłabiej rośnie mi ta o krasych liściach. Nie przeznaczyłam dla nich bardzo dużo miejsca i też zastanawiam się nad wiosenną przeprowadzką ;:108 .

Małgosiu mówisz, że masz marną ziemię ale rośliny mimo to radzą sobie u Ciebie. Tak, znowu mam turnus rehabilitacyjny z Weroniką. W przyszłym roku pojadę chyba tylko raz bo teraz Weronika ma codzienną rehabilitację w przedszkolu i nie musimy jeździć na turnusy. Na takim turnusie tęskni się mocno za domem ale z drugiej strony można sporo nowych informacji nabyć i porozmawiać z innymi mamami. Takie doświadczenia są bardzo cenne więc warto od czasu do czasu wybrać się . Warunki są bardzo fajne i czas szybko leci. Jedynym minusem jest to, że nie ma tam weekendowych przepustek. Przepustki są tylko na 12 h w niedziele ;:222 . Kiepsko bo mam do Rzeszowa trochę ponad 40 km więc na dobrą sprawę mogłabym wracać na weekendy do domu a nie nudzić się.

Pewnego razu obiecałam Marysia , że pokażę w końcu moje córki. Tak więc przedstawiam moje kochane pszczółki, w mało niedzielnym stroju :oops: . Po lewej Emilia a z prawej Weronika, która nie chce współpracować z fotografem . Pomoc siostry nie przyniosła rezultatu ;:306 .Im bardziej pobrudzone , tym bardziej szczęśliwe ;:168 . Mam nadzieję, że kiedyś uda się wykonać sesję w kwiatach a nie na brzydkim tle betonu i ławki.

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich odwiedzających i życzę udanego dnia :wit .
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Ewelinko ja zawsze mam problem ze znalezieniem cebul, zawsze jak sądzę nowe , albo letnie jakieś to trafię rydlem na już siedzące w gruncie ;:14 , Vanilie łatwo rozpoznasz bo ona z białego przechodzi w róż, na zdjęciach u Ciebie nie widzę tego, bardziej podobne do Phantom, albo Magical Candle czyli z bieli poprzez lekką zieleń do brudnego różu,
Tak wygląda moja Vanili (nie w tej chwili, bo nie ma mnie na wsi nie mogę zrobić zdjęcia, ale tak sie przebarwiala),to możesz porównać

Obrazek

Obrazek

-- Cz 15 wrz 2016 10:43 --

Słodkie te Twoje maleństwa ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu w takim układzie ja nie mam Vanilki :( . U mnie większość przebarwiała się na taki brudny róż właśnie, takiego pięknego różu u mnie nie miała niestety żadna . Szkoda. Pomyłki się zdarzają a teraz trudno rozpoznać jakie mam odmiany. Dziękuję ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”