Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Post »

Tegoroczny nabytek ;:215 Dalie są piękne i wcześniej też gościły u mnie w ogrodzie,lecz zrezygnowała bo ogród mam duży ,pracy wiele a jeszcze wykopywanie kłączy na zimę to za dużo pracy.Tylko jak sie tak napatrzę na takie śliczności, to chciałoby się mieć.Muszę o Daliach pomyśleć. ;:224
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu , dalia z białym brzegiem śliczna ,a i biały rozczochraniec niczego sobie . Dalje to piękne kwiaty ,chociaż tyle z nimi zachodu i tak naprawdę nie wiadomo dlaczego raz lepiej a raz gorzej się przechowują .
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Bogusiu ;:168
Tak coraz więcej strat w daliach mamy obie .Też gustuje w hortensjach i myślę tak po cichutku o ich większej ilości ,ale takich ,których nie musiałabym podwiązywać bo nie lubię .Oglądałam wątek w którym były same hortensje i bardzo mi się z podobał pieknie wyglądał ogród ;:333 ;:333 .
Co do strat w daliach to myślę ,że w tym roku mogłam je za długo trzymać w przechowalni ,ale tak do końca nie jestem pewna. Zimy mamy bardzo łagodnie wręcz ,niektóre miesiące są ciepłe i temperatury w naszych przechowalniach automatycznie sa wyższe .
Na razie wstrzymuję się od zakupu dalii .
Z moich nowo nabytych chryzantem zimę przeżyły tylko dwie ,a siedem ;:222 Szkoda bo to piękne kwiaty i niestety drogie .
Dobrze ,że mi canny przetrzymały bo bym się chyba załamała też mnie trochę kosztowały .
Tak sobie teraz pomyślałam ,że może czas na zmiany w naszych ogrodach .Choć to u mnie już się zaczęły ,a właściwie mój mąż .I tam gdzie miały być kwiaty rosną drzewa i krzewy owocowe i będzie łąka .
Pozdrawiam równie cieplutko ;:168
Joasiu ,dziękuję .Dalie na pewno są nie powtarzalne i dodają ogrodowi tego czegoś ,a jak masz dobrą przechowalnie to kup choć kilka bo z kilkoma nie ma za dużo pracy ,a na pewno upiększą Twój i tak piękny ogród ;:333
Elu ,dziękuje .Ja twierdzę ,że to wina ciepłych zim przynajmniej w moim przypadku bo przez te kilkanaście lat przechowywania mam pewne doświadczenie .Ale też prawdą jest ,że nawet jak zimy były ok to przechowalnie do niczego .

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Dzień dobry :wit . Wpadłam do Twojego ogródka i przepadłam wśród dalii. Przepiękne!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Alu piękne dalie, zwłaszcza ta biała i róża Ci bujnie kwitnie. Nie wiem czy to Graham Tomas czy może Golden Celebration.
Co do hortensji, kupuj po prostu wiechowate, te się nie pokładają, rosną bujne krzaczory i kwitną od lipca albo od sierpnia.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrzę na listki Twoich róż, Alicjo i widzę, że są takie zdrowe! ;:333
Moje w tym roku wszystkie chorują. ;:222 Biedne. ;:174
Dobrego, tygodnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu :wit ,dziękuje .
Ewuś dziękuje ,to jest Graham Tomas ,tegoroczna miała dwie gałązki i tak bujnie się rozrosła wszystkie róże ,które kupiłam w tym roku tak pięknie mi rosną .Zwykle czekałam dwa trzy lata żeby bujnie zakwitły ,a tu proszę :D
Dziękuje za rady co do hortensji .
Lucynko jaka szkoda ,ale może znajdziesz na nie jakieś lekarstwo .Masz takie ładne róże ;:333 .
U mnie w tym roku na dwóch starych różach też coś sie podziało jedna dała sobie radę ,a drugą musiałam przesadzić w inne miejsce i to taka najpiękniejsza długo kwitnąca nadająca sie na kwiat cięty .Kwiaty na niej utrzymywały sie bardzo długo .
A wiesz coś mi się stało z dwiema odmianami liliowców nie zakwitły i liście dziwnie wyglądają .Będę je wykopywać i chyba wyrzucę :(
Jest opcja ,ze mogłam ich spalić wapnem granulowanym ;:223 .Jedno co mnie pociesza to to ,że tylko te dwie odmiany reszta ma sie dobrze .Dziękuje wzajemnie ;:196

Obrazek
To ta róża zdjęcie nie oddało jej piękna

A tę uratowałam dwa razy ,a wyglądało na to ,że już całkiem po niej .Pomogło przesadzenie .
Obie róże są u mnie bardzo długo .
Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Oooo! ;:oj Pomarańczowa różyczka -coś dla mnie ;:173 . Cudna ;:63 . Więcej Alu takich poproszę ;:65 .
..."Tylko pomarańcz wciąga nas"... :;230 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Aniu, która, bo obie są pomarańczowe?
Alu jak się nazywają?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ewa, ta gładka oczywiście ;:108 . Ala chyba napisała, że to jakieś dawne róże. Myślisz, że będzie pamiętać nazwę, oby ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Alicjo miło spędziłam przeglądając strony od ostatniej wizyty.
Czas pędzi i ... Twój wątek też :D
Siewki kanny ... niesamowita niespodzianka więc nie potrzeba ich siać na początku roku i zawalać sobie parapety.Posiać na zimę, zaznaczyć i niech przyroda robi swoje.
Pewnie opadłe nasienniki nornice przeniosły i dzięki temu masz prezent.
Powoli musimy zmieniać podejście do działek bo wiek już nie ten i zdrowie szwankuje. Dobrze, że dojrzałyśmy do tego i realizacja w toku. Miejsca dalii u mnie stopniowo zajęły hortensje, a po kannach rosną dzielżany - pracy dużo mniej. W planach powiększenie kolekcji hortensji na rzecz zmniejszenia bylin - oby się udało.
Pozdrowienia z Mazur i ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje kochane dziewczynki Ewuś i Aniu niestety obie róże mają po kilkanaście lat czy nie więcej i nazw ;:185 ;:185 ,aż sama żałuję ,że wtedy nazwy mnie nie interesowały ,a na pewno miały .
Krysiu cała radość po mojej stronie :D
Z tymi siewkami cann to mnie zatkało ze zdziwienia jak je zobaczyłam .Ciekawa jestem jakie będą kwiaty ,ale to w przyszłym roku się dowiemy ,a jak mi radzisz bo ja myślę te siewki na zimę do domu na parapet wziąć ?
Krysiu no niestety zdrowie czasem człowieka okoniem postawi i musi zmieniać plany .
Nowe plany na naszych działkach i tak oby sie udały ;:108
Dalii to już kilkaset na pewno mieć nie będę ,ale tak kilkadziesiąt ;:306 ile przeżyje tyle będzie . :wink:
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Alu śliczne różyczki. Ta pomarańczowo żółta to coś co lubię bo mam słabość do wielokolorowych.
Za Twoim wcześniejszym pozwoleniem pochwalę się pomidorkami, nie wszystkimi bo jeszcze nie zdążyłam wszystkich popróbować i dopiero zaczynają bardziej dojrzewać, grunt, że dziś wiaderko urwałam i właśnie się praży na kuchence sos do makaronu w słoiki.

Obrazek

Obrazek
Jak na razie wszystkie smaczne, najbardziej słodkie wydają mi się citrina, orange banana i orange strawberry ale pozostałe też nie należą do mocno kwaśnych. Nawet zielona zebra tym bardziej, że zerwałam dość mocno dojrzałe. Oragne strawberry ogromne owoce, mięsiste. Black and red boar mięsisty ale ma też sporo soku i galaretki. Podobnie jak noir de crime. Przynamniej takie są moje odczucia. W każdym bądź razie są to odmiany, które zechcę wysiać w przyszłym roku ponownie, i które mogę polecić.

A tu jeszcze orange banana, citrina i green zebra w przekroju
Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu świetne pomidorki i fajnie ,że opisałaś ich smak i podałaś nazwy ;:333
A czy Ci chorowały ?
Mąż już kupił nasionka na przyszły rok ,pięć odmian pomidorów niebieskich .
Z tych co mieliśmy w tym roku najbardziej smakowały
Takie

Obrazek

Obrazek
Ten słodki ;:333
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ale dziwaczne te pomidory! :roll:
Ja tam najbardziej lubię stare odmiany, same czerwone i najlepiej kwaśne. ;:306 ;:306
Mam w tym roku jakieś śliwkowe i czarne. Ani jedne, ani drugie mi nie smakują. ;:185 Tradycjonalistka albo zacofana jestem. ;:7 ;:7
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”