Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Teraz to rozchodniki mają swój czas na popis Krysiu, śliczne są ;:215
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękna dalia :) Krysiu mam pytanie jak udaje Ci się utrzymać krzewy malin w pionie? U mnie bardzo się pokładają, w przyszłym sezonie dostaną jakieś podpórki bo zdarza się że wyłamują się wraz z dojrzewającymi owocami.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu masz piękny i pożyteczny ten "miszmasz" ;:138 Stale podziwiam wiedzę o roślinach leczniczych i przyprawowych. ;:180 Mnie się udało jedną zimę rozmaryn przechować w zimnym garażu, ale kolejnej nie przeżył. Aster z dalią różową pięknie wygląda. ;:oj Mietelnik sam się wysiewa i przesadzasz? Dobrej niedzieli. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja w dalszym ciągu podziwiam Twój zwierzyniec.
Masz niesamowite szczęście, a może umiejętność wychwytywać takie okazje do zdjęć.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ależ u Ciebie jest pięknie ;:oj . Twoje zdjęcia robią wrażenie i te zwierzątka jak fotografujesz umiejętnie ;:138 . Pozazdrościć talentu ;:108 . Rozchodników masz całą masę a ten aster ma śliczny kolorek . Piękna jesień u Ciebie ;:108 . Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

U ciebie pięknie soczyście i zieloniutko chyba nie było suszy . U mnie od dawna wyglądam deszczu i ogród muszę sama podlewać aby kwiaty mi nie wyschły . Zięć wczoraj wyciął żywotnika i modrzewia bo uschły ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, powiem Ci w wielkiej tajemnicy, że ja nie mam wnucząt i raczej mieć nie będę, a moje dzieci w świat zwierząt wprowadzały babcie mieszkające na wsi. ;:303 ;:303
Ja - wychowana na wsi -od zawsze miałam animozję w stosunku do niektórych przedstawicieli świata zwierzęcego. ;:108

Dobrego i w miarę ciepłego tygodnia życzę. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Ace Summer Sunset' - piękność nad pięknościami! Cieszyłem się jej widokiem przez 2 sezony więc wiem, co mówię ;:333
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Krysiu w Twoim wątku czuję się jak w ogrodzie botanicznym ;:oj ;:oj - masz różnorodne rośliny i na dodatek bardzo zadbane ;:138
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ace Summer Sunset jest bardzo udana dalią. jest solidna, nawet jej nie podpierałam, kwitnie obficie i długo. Wczoraj zaniosłam mamie bukiet na urodziny właśnie z przewagą Ace. Podobną do niej mam Annę Donatz , ale ona ma smugi na fioletowo.
Lilia spóźnialska cieszy oko! Kto by pomyślał, ze w październiku może zakwitnąć! :tan
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam miłych gości i zaczynam nadrabiać zaległości :D

takasobie pisze:Napisane: Wt 27 wrz 2016 10:10
To Canary Fubuki! jeśli masz jeszcze Myama Fubuki, to masz już kolekcję! Ja kiedyś bardzo chciałam je zebrać do kupy. Od Ciebie dostałam Myama, kupiłam Sakurę i Canary, ktoś mi sprezentował Red-White i Red. I wszystko byłoby fajnie, żeby chciały ładnie wszystkie zakwitnąć w jednym sezonie! ;:306 Zawsze coś mi wypadło, coś tam nie zakwitło i w rezultacie już nie mam żadnej ...
A dalia zmienną jest! Typowym przykładem na fanaberie kolorystyczne i gabarytowe jest Caribbean Fantasy. Co kwiat to inny. Są prawie całe czerwone, prawie całe białe i to w rozmiarach od 8-15cm ;:306
Miłko kolekcję dalii w dosłownym tego słowa znaczeniu to ja miałam kilka lata temu ale to już historia.
Teraz grupa z kilku dalii też może być piękną kolekcją więc przede mną wyzwanie .

Piękny duet - może się skuszę na zdobycie kolejnych...
Obrazek
Obrazek

cyma2704 pisze:Napisane: Śr 28 wrz 2016 22:04
Krysiu gdzie ja cię zgubiłam. :oops: Jak dobrze pozaglądać do białych kwiatów hortensji. ;:oj Hayes Stardurs jest cudna, gdyby nie pokładanie, miałabym ich kilka. ;:108 Rozchodniki śliczne i tyle owadów zawsze na nich. Ciebie zwierzęta zawsze kochają, możesz je fotografować....
Trawy oczywiście podziwiam. Turzyca rzędowa tak ładnie zielona. Swojej się pozbyłam, bo dwa lata z rzędu już w sierpniu miała w połowie brązowe liście. ;:222 Kamyk z motylem cudny zrobiłaś. ;:180 Ciepłych dni. ;:3
Soniu więc tym bardziej witam i zapraszam na kolejne spacery.
Turzyca rzędowa( żelazna) bo i tak jest nazywana rosła w 2 kolorach - odmiana zielona i ta variegata. To właśnie zielona tak podsychała jak piszesz a variegata w półcieniu przez cały sezon wygląda ślicznie. Wiosna muszę ją dać na hostowisko między zielone odmiany.
Trawy jesienią bardzo zdobią ogrody

Miskant "Zebrinus" i Rozplenica japońska 'Hameln'
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kasiula17 pisze:Napisane: Cz 29 wrz 2016 07:2
Witaj Krysiu ;:196 Widzę masz sporo do pokazanie, gadziny cudowne i też je uwielbiam nosić na rekach i głaskać ;:138
Maleństwa cudowne, szkoda ze zaraz zaczną zapadać w sen ...
Dalie masz przecudne, piękne widoki z hortensjami, kolorów masa.
Kasiu juz smutno na działkach bo zwierzątek coraz mniej ... ochłodziło się i tylko w słoneczne chwile wciąż latają motyle.

iwona0042 pisze:Napisane: Cz 29 wrz 2016 20:31
Witaj Krysiu kochana :wit , wyrehabilitowałam się, wróciłam już na łono forum i widzę, że będe miała co oglądać, cudne gadzinki masz, hortensje pięknie rozrosnięte, no i ogólnie jesień piękna pokazujesz ;:215 Piękna sentencja Krysiu, wiesz ja jesienna dziewczyna jestem, jesień podoba mi się bardzo ;:196
Iwonko już przyzwyczaiłam się do okresów Twej nieobecności na forum. Zdrowie to podstawa i sama wiesz,że energia ducha to nie wszystko - tężyzna i siły przy naszym hobby mile widziane.
Dbaj siebie bo za kilka miesięcy kolejny sezon :D

Jesień to tez moja pora roku - dni często zasnute jakby woalem i widok przed oczami taki tajemniczy ...
Obrazek

Popołudnia dużo krótsze bo zmierz zapada dość szybko ale wtedy ogród staje się tajemniczy i niektóre kolory wręcz fosforyzują
Obrazek

Dorota71 pisze:Napisane: Pt 30 wrz 2016 01:21

Acmella, kolejna roślinka o której nie miałam pojęcia. ;:138 Piękna i użyteczna.
Zaraz poczytam sobie o niej i może uda się sadzonkę gdzieś nabyć.
Dorotko życia nasze za krótkie aby zdążyć poznać wszystkie roślinki .
Każda z nas sadzi to co jej się podoba i czego dla zdrowia potrzebuje bo ważne dla urody aby cieszyć oczy ale radość tym większa im więcej w nas zdrowia i energii.
Acmella w naszym klimacie musi być traktowana jako jednoroczna - łatwa uprawa z siewu ale siewki na początku wyjątkowo wolno rosną dlatego warto kilka nasionek posiać w domu wcześniej.
Pozdrawiam

Locutus pisze:Napisane: So 01 paź 2016 12:21
Też mam nadzieję, że coś się zmieni w podejściu do istot żywych...

Piękne masz rozchodniki. ;:138
Pozdrawiam!
LOKI
Jureczku nadzieję warto mieć bo jej zabraknąć nie może. Dobrze,że do wielu ludzi dociera ten aspekt i nauczanie zaczynają od małych dzieci w szkołach więc może kolejne pokolenia będą bardziej szanować wszystko to co ich otacza ... mam nadzieję,że jeszcze coś po nas zostanie ....
W imieniu rozchodników dziękuję - lubię je od dzieciństwa bo takie inne ale hobbystów jest niewielu którzy sporą cześć ogrodu potrafią przeznaczyć na ich uprawę.

W tym sezonie wreszcie odmiana Black Beauty pokazała na co ją stać . Rozchodnik w większej kępie dopiero nabiera urody

Spektakl zaczynał się tak ... niewinnie
Obrazek

W pełnym rozkwicie " Czarna piękność" zawojowała mnie na amen : )
Nawet ładnie się starzeje ...
Obrazek
Obrazek

iwona0042 pisze:Napisane: So 01 paź 2016 19:46
Teraz to rozchodniki mają swój czas na popis Krysiu, śliczne są ;:215
Iwonko to prawda.
Mam kilka kęp rozchodników okazałych które już przekwitają ale "talerzowe " kwiaty wciąż widzę bo kwitnie Rozchodnik Herbstfreude
Obrazek
Obrazek

Ciekawym rozchodnikiem jest odmianaPostman's Pride - Sedum telephium
W pełni kwitnienia kontrast dość widoczny.
Kwiaty w pąkach prawie zlewają się z liśćmi, które są bardzo ciemne i takie ... łódeczkowe.
Obrazek
Obrazek

Bufo-bufo pisze:Napisane: So 01 paź 2016 20:29
Piękna dalia :) Krysiu mam pytanie jak udaje Ci się utrzymać krzewy malin w pionie? U mnie bardzo się pokładają, w przyszłym sezonie dostaną jakieś podpórki bo zdarza się że wyłamują się wraz z dojrzewającymi owocami.
Olu nasze maliny jesienne rosną między siatką ogrodzeniową a dużą kępą Jałowca Sabińskiego więc z 2 stron maja sie o co oprzeć. Pozostałe boki czasami mają przewiązany sznurek na odpowiedniej wysokości ale sporadycznie bo rosnąc w średnim zagęszczeniu plączą pędy i pewnie dzięki temu tworzą całość, która trzyma się w miarę prosto.
Wiosną planowana zmiana stanowiska bo za duże zagęszczenie i sporo cienia.

Margo2 pisze:Napisane: So 01 paź 2016 22:14
A ja w dalszym ciągu podziwiam Twój zwierzyniec.
Masz niesamowite szczęście, a może umiejętność wychwytywać takie okazje do zdjęć.
Gosiu dziękuję ;:196

Dla Ciebie moje ukochane rosplenice
Rosplenica japońska ?Black Beauty? na tle żywotnika
Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam na ciąg dalszy
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękna ,mnie wypadły ,Może na wiosnę się na nie skuszę na rabatę z małymi trawami ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu oj tak ładnie to napisałaś o tej jesieni, to prawda, mgły snują się nie raz całymi dniami, wtedy jest bardzo tajemniczo, pięknie, rozchodniki masz ciekawe, śliczne ;:215
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Krysiu jaka śliczna ta rozpielica "Black Beuty"w tle żywotnika i rozchodniki bardzo mi sie podobają - planuję powiększyć ich odmiany , a Ty masz przepiękne.Czytałam ,że są bardzo łatwe w uprawie
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu czy rozplenica Black Beauty rośnie duża? Jest naprawdę piękna.
Oglądając Twoje zdjęcia z jaszczurkami na dłoni byłam mocno zaskoczona. Jak Ty to zrobiłaś? U mnie też od kilku lat mieszkają zwinki, ale są bardzo płochliwe. Nawet nie zawsze uda mi się zrobić im dobre zdjęcie...
Piękną jesień pokazałaś. Teraz pewnie pogoda masz równie kiepską jak ja. Czy zdążyłaś ze wszystkimi zaplanowanymi pracami?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”