Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Witam wieczorową porą... :wit

Małgosiu trzymaj jeszcze jutro...Ostatni dzień i będziemy mieć egzamin z głowy... :uszy
Moje powojniki.....ano chyba wszczęłam alarm niepotrzebnie...Może rzeczywiście nadłamałam niechcący gałązkę i pęd usechł.Ja się przestraszyłam że coś się dzieje i narobiłam rabanu... ;:224
Ale wiesz , czujnym trzeba być zawsze... ;:306
Oprysk profilaktycznie im nie zaszkodzi i po jakimś czasie ponowię go jeszcze...Tak na wszelki wypadek. ;:108
Jak tam twoje żurawki , przetrzymały zimę?
Dziś z racji ,że nie robiłam nowych zdjęć (pogoda nie zachęcała )wstawiam moją niewielką kolekcję tych ciekawych roślin...

Obrazek

Aniu ja szachownice sadziłam bez jakiegokolwiek przekonania ,że one u mnie zakwitną... ;:131
Wiele razy już się zdarzyło że kupiłam jakieś fajne cebulowe i jakoś same liście wyłaziły i to tak przez kilka lat...W te piękności nie wierzyłam a one proszę bardzo...ta dam!Piękne są.
Oj, są ogrody już o wiele dalej posunięte w rozkwitach... ;:108
Byłoby więcej tych kolorów gdyby troszkę słonko się postarało bardziej. ;:3 ;:3 ;:3
Z drugiej strony znów za szybko by wszystko przekwitło.

Obrazek

Ewelinko prawdę mówisz , trzeba czasu troszkę poświęcić aby obrobić fotki.
Ale nabierają wtedy takiego uroku. ;:173
Ja też wiecznie w biegu jestem , aż czasami jestem zła na siebie samą i cały świat dookoła...
Takie szalone czasy mamy teraz , że ciągle czasu brakuje.
Kochana życzę nam , abyśmy mogły troszkę przystopować i wyluzować. ;:168

Obrazek

Kurcze jak zrobiło się zimno , czyżby gdzieś śnieg spadł? ;:185
Myślałam że po pracy jednak troszkę porobię na ogrodzie , ale wiał taki zimny wiatr ,że się nie dało pracować. Podlałam tylko posianą w donicach smagliczkę , ładnie już wzeszła a wysiewałam parę dni temu.
Wysiałam do gruntu maciejkę i nasiona cleome. Część cleome posiałam w doniczkach ale jeszcze nasionka mi zostały , więc wrzuciłam je prosto do ziemi. ;:108

Obrazek

Mam do posiania jeszcze cynie i to kilka odmian , aksamitki i jeszcze wiele innych które mogłyby iść prosto do gruntu, gdyby nie ślimaki... ;:134
I chyba posieję je na dworze , ale do pojemników. Będą tam siedzieć aż podrosną i nie będą już takim łakomym kąskiem dla tych co dom na plecach noszą... ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Olu piękne żurawki i zdjęcia muszę przyznać, że naprawdę mają swój urok.

Zimno jest jak nie wiem, aż się nie chce wierxyć, że w zeszłym roku 27 robiliśmy urodziny mojej córki Mai i byliśmy w krótkim rękawie, a tu na czwartek przymrozek zapowiadają ;:14
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu altanka ładna, trzmielina taka duża. ;:oj Jak powojniki i róże zakwitną, to nie zechcesz wychodzić z altany. :wink: Niebieskie bratki z żonkilami wyjątkowo pięknie pokazałaś. ;:63 Tulipany jak żołnierze, a żurawki w słońcu ślicznie wyglądają. U mnie wbrew zasadom, tylko rododendrony w pełnym słońcu ładnie kwitną, ten, który ma cztery godziny cienia ma mniej kwiatów. ;:218
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu żurawki ładnie przezimowały, tylko Amber Waves póki co niewidoczna :wink: Twoje też widzę w świetnej formie ;:215 Czujności nigdy za wiele, zbyt cenne to rośliny, żeby je lekceważyć ;:108
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

_oleander_ żurawki widzę cudnie ruszyły z kopyta i zaczynają swój pokaz barw i kształtów. Jak jeszcze zakwitną będzie bajecznie.
Bardzo lubię żurawki są wdzięczna ozdoba ogrodu sama mam ich kilka sztuk z różnych odmian.
U mnie w takiej samej fazie co u Ciebie ;:333

;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w środeczku tygodnia. :wit
Jak strasznie zimno jest u mnie , wieje mroźny wiatr i nawet wychodzić się nie chce.
Niestety już piesia na mnie mruczy i coś chce ode mnie, pewnie trzeba z nią się ruszyć bo za godzinę wychodzę do pracy. ;:173
Wyskoczyłam tylko na chwilę do ogrodu , bo jedna kępa tulipanów już ładnie się przebarwia i chciałam ją uwiecznić na fotografii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam też przegląd parapetowych siewek , jedne mniej , drugie więcej zadowalające ...ale coś tam rośnie i niedługo zasili rabaty ogrodowe...

Dalie ...te z przodu siane najwcześniej już są ładne duże.
Pod samym oknem jeszcze maleństwa. ;:173
Obrazek

Obrazek

Tunbergia rozrasta się...

Obrazek

Przegorzan...

Obrazek

Werbena Patagońska

Obrazek

Obrazek

Cleome

Obrazek

Floks

Obrazek

Mikołajek

Obrazek

Obrazek

Ostróżka

Obrazek

Gazania

Obrazek

I kwitnący grudnik...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dmuszek

Obrazek

Obrazek

A teraz uciekam do pracy , gościom odpowiem wieczorem... ;:108
Pa. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu piękne masz siewki. ;:138 Żółta kompozycja śliczna. ;:oj Turzycę popikuj, jak masz jeszcze miejsce na parapetach. Jak nie to zostaw tak i wysadzisz prosto do gruntu, po połowie maja, tylko będzie dłużej się aklimatyzować.
Na tym zdjęciu widać cztery FC i rozplenicę w lipcu. Rośliny mają 5 miesięcy i były pikowane w kwietniu. Jak zobaczysz usunę.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Olu, ostróżkę wysiałaś letnią czy trwałą? Tak pięknie wzeszła ;:215
Taka mnogość siewek, tylko pogratulować i czekać na równie piękne kwitnienia ;:303
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Soniu nie usuwaj proszę tego zdjęcia.
Może się komuś przyda lekcja poglądowa. ;:108
Miejsce na parapecie jeszcze się jakoś znajdzie , popikuję je do doniczek...
Dzięki i buziaczki dla ciebie. ;:196

Paulinko u mnie też okropnie zimno , jakby zima sobie o nas miała przypomnieć... ;:222
Oglądałam pogodę długoterminową i za bardzo nas ten kwiecień nie rozpieszcza. Oj nie. ;:185
Jak jeden dzień ciepła to potem kilka następnych deszczowych...

Soniu jeśli chodzi o powojniki które mają rosnąć przy altanie ,to napisałam do szkółki ,bo umawiałam się na wysyłkę w kwietniu i wtedy miła pani odpisała mi ,że przesyłka będzie wysłana 19go.
Chciałam się dowiedzieć kiedy mogę spodziewać się clematisków.
Dostałam odpowiedź, że nie wyrabiają się i moja paczka zostanie wysłana dopiero w czwartek a w rekompensacie dostanę roślinkę gratis... ;:65 Ciekawe jaką?
Oczywiście spytałam ,czy paczka dojdzie do piątku ,bo nie chciałabym aby gdzieś leżała przez weekend.
Podobno mam się nie martwić....oby!

Małgosiu moje niektóre żurawki tez dopiero odbijają , niektóre już pięknie wyglądają...
Zależy w którym miejscu rosną , mają więcej lub mniej słonka....a tego ostatnio brakuje. ;:3

Aniu żurawki to wdzięczne roślinki , ich kolory zmieniają się jak u kameleona w zależności od pory roku. Bardzo je lubię.A najpiękniejsze są dla mnie jak kwitną... ;:167

Beatko ostróżkę posiałam letnią. Trwałą mam w jednej kępce , koloru chabrowego.
Widzę ze już ładnie przyrasta... ;:215

Miłego wieczorku i dużo słonka na jutro... ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Olu, miło mi czytać, że powojniki będą żyć ;:138 Czasami warto poczekać, przeczekać....Na kompostownik zawsze przyjdzie czas :lol:
Tak piszę, bo i ja miałam złe diagnozy dla moich żurawek. A one potrzebowały ciepełka, słoneczka i już widzę, że będzie dobrze. Masz bardzo fajne okazy tych pięknych roślin, i jak się okazuje ....niezawodnych ;:333
Piesio uroczy, cudowne zdjęcie zrobiłaś ;:108
A w kierunku wysiewów parapetowych chylę nisko czoło swe ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu pikuj po trzy, cztery sztuki do doniczki, zajmą mniej miejsca, a i tak nie ukorzenią się na tyle, żeby drastycznie podrosnąć.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu jednak wczesne sianie ma swoje plusy ;:333 Moje sieweczki jeszcze malenkie, ale i tak cieszę się, że większość ładnie wykiełkowała i póki co nawet udało mi się ich jeszcze nie ukatrupić ;:306
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu żurawki niektóre ,to młode sadzonki a już pięknie się rozrosły...
Mam je powciskane wszędzie gdzie się da...To takie zapychacze wolnych miejsc u mnie... ;:173
Powojniki bacznie obserwuję codziennie ;:108 , muszę je jeszcze raz spryskać początkiem maja środkiem przeciw grzybowi...
Już mają ładne pączki bo to są wczesne powojniki kwitnące w maju...Mam nadzieję ,że nie dają długo na siebie czekać. :tan

Obrazek

Obrazek

Soniu myślałam, że dzisiaj zajmę się pikowaniem trawek. Tymczasem zabrałam się za sianie nasion .Prosto do gruntu poszły trzy rodzaje cynii , aksamitki ,lwia paszcza , nagietek , kosmos siarkowy i wiele , wiele innych. Część posiałam również do pojemników w celu zabezpieczeniem ich przed ślimakami.
A po nocnym przymrozku zrobił się przepiękny dzień więc miło się pracowało...
Ale ile znów chwastów wylazło po tych dniach deszczowych, o ludzie!

Obrazek

Małgoś mnie już trochę bokiem te siewki wychodzą , już bym chciała żeby były na tyle duże ,aby mogły wylądować na ogrodzie...Ale niestety muszą jeszcze trochę posiedzieć na parapetach...a brudzą mi ziemią wszystko niesamowicie.
Ty tam kochana nic nie ukatrupiaj , rozmawiaj z nimi... ;:333
Zobaczysz jak śmigną... ;:306

Obrazek

W zeszłym roku jedna moja róża miała cały sezon bardzo blade liście , podlewałam ją gnojówką z pokrzyw i trochę nabrała kolorku. W niedzielę jak szłam na spacer z psem uzbierałam całe 10 l. wiaderko młodych pokrzyw....Gnojóweczka już się robi...Przyda się na pewno do tej samej róży , bo w tym sezonie widzę że to się powtarza. Czegoś jej brakuje...

Obrazek

Pogoda dziś była idealna do robienia zdjęć roślinkom.
Trochę tego napstrykałam ;:224 , miłego oglądania....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Macie takiego czosnka ? 2 W 1 ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy wszystkim życzę... :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu kolejne wysiewy, ;:oj dobrze, że w gruncie. :) Już niedługo parapetowe też posadzimy, ja się na początku maja szykuję. ;:131 Ogród w słońcu cudnie pokazałaś. ;:138 Lilie takie duże. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”