Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Post »

Hosta pisze:DecoY, nie zachowuj się jakbyś był sam na tej planecie a Twoje działania nie miały wpływu na innych.
le przepisy nie mogą naruszać praw wyższych, np.: prawa własności.
Dziecko, pies jest też Twoje. Ba dziecko pewnie sam "zrobiłeś" - czy to znaczy że możesz zabić, bo własne? Z drugiej nikt tego drzewa Ci nie zabiera, jest Twoje, nawet po wycięciu. Nie ma zakazu usuwania - była regulacja. A drzewo to też organizm żywy, żyjący znacznie dłużej niż Ty. Nie należy się mu ochrona jak zwierzętom?

U mnie jakoś ludzie się nauczyli współżycia z przyrodą. Wycinali bardzo dużo drzew, ale w sposób nie powodujący żadnych konfliktów nawet z organizacjami ekologicznymi - za wyjątkiem kilku przykładów, gdzie nie chcieli uznać zasadności.

A mam 300% powierzchni objętej obszarami chronionymi, w tym 5 obszarami Natura 2000, Parkiem Krajobrazowym. Niektórzy dostali nawet wskazania do usuwania drzew z powodu istnienia Natura 2000. Dało się. Oczywiście. Tylko trzeba było chcieć.

Ty dalej masz swój urzędniczy punkt widzenia, sam się pogrążasz, zdanie wyżej" dostali wskazania do usuwania drzew z powodu istnienia Natura 2000" czyli ze urzędnik znowu miał prawo zdecydować o moim drzewie, natomiast ja nie mam prawa , trzeba włączyć własne myślenie ,patrzeć, analizować i reagować wtedy kiedy trzeba, a nie kiedy dziennikarze każą. Rok 2014 http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3 ... ,id,t.html kilkaset hektarów, dostaliśmy kasę za wycięcie zielonych płuc, po to by wymierzyć nam karę za przekraczanie norm zanieczyszczenia. Ot i wszystko, dzisiaj pieniądz rządzi światem i jak widać łatwo można ludźmi manipulować wyolbrzymiajac problem wycinki paru drzew na prywatnych posesjach.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

odpowiedzialności trza się nauczyć. W Polsce, bo upadku PGRów, mimo że to już 30 lat, ludzie stamtąd nie potrafią się odnaleźć mentalnie - wciąż mocno roszczeniowi - bo ktoś musi im dać mieszkanie, zawsze ponoć są jakieś służby do zrobienia drogi...

Tu podobnie. Jeśli jesteś za wolnością, to dlaczego wciąz płacisz OC samochodu obowiązkowe czy przeglady?
Mamy ochronę przyrody czy nie? Jeśli jest łąka - to musi być łąka. I masz o nią dbać, jak dbasz o stan samochodu. Nie chcesz łąki? To zmień jej kwalifikację i będziesz mieć spokój.

Ludzie muszą się też nauczyć, że im więcej wolności tym więcej odpowiedzialności mają. Dzisiaj właśnie to widać - odpowiedzialności, myślenia długofalowego mało, za to czerpać z tej wolności co dali na chwilę na maxa, często więcej niż rzeczywista potrzeba. A dlaczego? Bo mozna - jak pies zerwany z łańcucha :( Refleksja przyjdzie za późno. Ale mleko się już wylalo.
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdyby tylko chodziło o tych parę drzew,a tymczasem tną aż "buczy".
Widzę że dzisjaj ludzie mają nowy pomysł na przyrodę,z pustyni zrobić las a z lasu pustynie.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla tych, którzy krzyczą że moja działa własność,i mnie nic do tego, to w takim razie ja też mam prawo pozakopywac na swojej działce beczki z odpadami radioaktywnymi i zrobić sobie wysypisko śmieci , prawda? I nikomu nic do tego. oOoo. Jak własność to własność, prawda?
monsheutos pisze:Widzę że dzisjaj ludzie mają nowy pomysł na przyrodę,z pustyni zrobić las a z lasu pustynie.
każdy chce zrobić to czego mu brakuje. A nie docenia tego co ma.....
monsheutos
100p
100p

Post »

A jak,moje śmieci kupione za moje pieniądze,mam prawo zakopać je na mojej własności albo co gorsze spalić w moim piecu-w imię własności,a co idźmy na całość.
DecoY
100p
100p
Od: 18 sie 2014, o 22:34

Post »

Hosta pisze:odpowiedzialności trza się nauczyć. W Polsce, bo upadku PGRów, mimo że to już 30 lat, ludzie stamtąd nie potrafią się odnaleźć mentalnie - wciąż mocno roszczeniowi - bo ktoś musi im dać mieszkanie, zawsze ponoć są jakieś służby do zrobienia drogi...
A Ty i Tobie podobni nauczysz odpowiedzialności nakazami i zakazami co mają robić u siebie, tak ?. :D.
Może zacznijmy od tego żeby się nie wtrącać. To z tymi odpadami wypisujesz kompletne bzdury, i albo nie rozumiesz w ogóle zagadnienia, albo piszesz "pod siebie". Temat jest o WYCINCE DRZEW, a nie składowaniu odpadów. OC chętnie bym nie płacił, ale WY mnie do tego zmuszacie karami.
monsheutos pisze:Gdyby tylko chodziło o tych parę drzew,a tymczasem tną aż "buczy".
Widzę że dzisjaj ludzie mają nowy pomysł na przyrodę,z pustyni zrobić las a z lasu pustynie.
Nic Ci do tego.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie rozumiem , dlaczego od razu kwalifikować większość ludzi jako meneli z PGR - u .
W moim przekonaniu to jest margines .Postawy roszczeniowe to przeważnie środowiska
opieki społecznej i wątpię , że na forum ogrodnicze zaglądają .
Dbałość o własny los i bliskie otoczenie to dla mnie oczywistość , to samo widzę wśród
swoich znajomych .
Natomiast OC to inna bajka ,płacić trzeba bez względu czy pojazd jest użytkowany czy
stoi pod płotem . ;:145
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
monsheutos
100p
100p

Post »

Oczywiście że nic mi do tego.Ale powiedz czy od tego "buczenia"pilarek ładniej zrobiło się już w Twojej okolicy,bardziej został wyeksponowany asfalt i beton?
DecoY
100p
100p
Od: 18 sie 2014, o 22:34

Post »

Żeby w mojej okolicy bardziej uwydatnić "beton" (ten z kruszywa, nie umysłowy) to te pilarki musiałyby chodzić chyba cały rok, tak jest wszystko zarośnięte.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
monsheutos
100p
100p

Post »

Co mówi nowa ustawa o zadrzewieniach śródpolnych?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Że działalność rolnicza jest działalnością gospodarczą i wymaga się zezwolenia na usunięcie drzew i krzewów.

W innych wypadkach należy również posiłkować się ochroną siedlisk, miejsc gniazdowań ptaków i zwierzyny drobnej. Sam fakt "nie widziałem" nie zmienia rzeczy w samej sobie, bo dzikim zwierzętom o to właśnie idzie, żeby człek nie widział gniazda, nory .....

Do tego należy poczytać programy rolnośrodowiskowe z Armiru -te zamiast kija dają marchewkę na zakładanie i utrzymanie siedlisk. Ale to już sprawa uznaniowa - bo trzeba wykazać że były.... Nie ma prostych przepisów chroniących wprost.

Polak zna się na wszystkim, więc o ochronie środowiska również wie wszystko najlepiej. To teraz widać, słychać również. Jeśli Kowalski ma ochronę gdzieś - to właśnie ktoś inny winien nad tym czuwać i mieć odpowiednie narzędzia do tego.

DecoY pisze: Ty i Tobie podobni nauczysz odpowiedzialności nakazami i zakazami co mają robić u siebie, tak ?. :D.
W sumie przestaje się dziwić Jarkowi i innym członkom rządu tej buty - to reakcja zwrotna na nasze społeczeństwo. Idealne do bicia piany, ale posłuchu żadnego. Wiecznie kłótliwi, rozbiją każdy plan.

Polak trudny do rządzenia, tu potrzeba twardej ręki. Dla okupanta tragedia, ale dla własnego narodu również - brak jedności, powoduje, że nigdy do niczego nie dojdziemy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Polak trudny do rządzenia, tu potrzeba twardej ręki " . Jak to przeczytałam to się
przestraszyłam . ;:202
Zawsze byłam przekonana , że im mniej władzy tym lepiej .Ludzie swój rozum mają ,
a tu czytam takie rzeczy .Mam nadzieję , że nie wszyscy tak myślą .
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma czego się bać. Po prostu pieniactwa w naszym kraju dużo. Jak nie ma władzy, to myślisz że do czegoś wspólnie dojdziemy? Prawa nie musi być dużo, ale ma być skuteczne.

To troszkę tak: to oczekiwania a to rzeczywistość. Ile było hałasu o fotoradary, czy samochody z wideorejestratorem - o zabieranie wolności itp. i?.... na drogach znacząco się uspokoiło, prawda?

Jak myslisz, że dzisiaj jak wytniesz drzewo po 1 marca, to Urząd będzie miał podstawę by karać, za cięcie w okresie lęgowym?
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Niestety anulab strach się bać jak się coś takiego czyta.Odnośnie ludzi z PGR ,to zostali nagle pozbawieni środków do życia .Co mieli robić bez znajomości?Łatwo gardzić innymi jak się ma pewne utrzymanie.
Mały człowieczek jest traktowany z buta , a samorządy robią co chcą.
Przykład z Pustynią Błędowską to była masakra i jakoś nikogo z ekologów to nie bolało.
W Katowicach cięli drzewa na potęgę i zastąpili betonem- m.in.w centrum i nad Rawą
W wielu miastach panuje moda na betonowe place defilad przed ratuszami ,ewentualnie z jakąś dziwną budowlą.Drzew zero.
Przed marketami hektary betonu bez drzew,lub jakieś mikrusy z przyrostem 5cm po 15 la
Z przestrzeni publicznej zniknęły całkowicie lipy,dęby,jesiony .Tylko jak zwykły człowieczek nie będzie musiał żebrać o ścięcie swojego drzewa to wielki szum się zrobił.
Wiem jedno nadmiar biurokracji zniszczył już wiele państw.Nie da się tylko zastraszać malutkich karami i dziwnymi przepisami .
To była pierwsza ustawa ,która wnosiła jakąś normalność.
Dawniej wycinkę drzew przeprowadzano tylko w zimie.Nie dotyczyło to wiatrołomów.Znów dziwne przepisy to rozszerzyły.
monsheutos
100p
100p

Post »

Obrazek
No i wycieli 16szt.same dęby,najbliższe zabudowania 1500m dalej,pewnie przeszkadzały bo zacieniały uprawy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”