U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Fajny pomysł z tymi prostokątami. W każdym możesz posadzić coś innego. Może w jednym zioła w drugim ... co sobie wymyślisz. Pole do popisu spore. :D
Bratki grzeję bużki. Moje jeszcze nie kwitną, dlatego kupiłam kwitnące. ;:170
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za pozytywne komentarze ;:168
brombiel pisze:miętą się nie przejmuj ona tylko...odpoczywa
Bardzo podoba mi się ta teoria :lol: A tak konkretniej to Kasia prawdopodobnie ma rację. Wydaje mi się, że podpędzona zimą po prostu ma słabe pędy, więc się kładą, zresztą widzę, że nowe liście, wypuszczone już u mnie, na słoneczku, są trochę wyrazistsze, mocniejsze i mają bardziej ząbkowane brzegi. W ogóle, są jakieś bardziej? miętowe :D

Pati, Żaneta i Agnieszka(AGA Z) cieszę się, że Wam się moja rabatka podoba ;:180 . Prostokąty wyszły przypadkiem, bo najpierw na miejsce starych ?kółek? z plastikowych płotków miały być nowe kostkowane ?kółka?, ale do tego by trzeba było kostki ciąć, żeby nie było luk. Dodatkowo część roślin już tam była posadzona, a ja jeszcze chciałam tak rabatkę ułożyć, żeby jak najwięcej trawy wokół dało się ładnie skosić czteronożną kosiarką. No i wyszły prostokąty :D
Teraz czekam, aż trawa wyjdzie w odpowiednich miejscach ;:65

A teraz druga część, o prezentach wielkanocnych. Zając mi przyniósł:

- z Oplątwowa: T. melanocrater, T. circinata, T. punctulata, T. flabellata v. rubra, T. filifolia, T. argentea, T ionantha v. ionantha, T. ionantha v. scaposa, T ionantha v. rubra. Oczywiście, przeczytałam, że ionanthy są małe na ok. 2-4cm, ale jakoś to do mnie nie docierało, dopóki tych bąbli nie wzięłam do ręki :lol: Dobrze, że Ewa wróciła, to pomęczę ją troszkę na oplątwowy temat, zwłaszcza po tym, jak mi powiedziała, że mogę iść z nimi na balkon :lol: Z tymi malutkimi się boję iść na balkon :?
Dla Basi, która w innym wątku oskarżyła mnie o tillandsiowy sadyzm ;:306
barbra13 pisze:Natomiast nie wypowiadam się na temat porad koleżanek sadystek odnośnie tillandsji (klamerką do żaluzji ;:oj )

daję zdjęcie przypiętych oplątw (również nowych nabytków :D )
Obrazek Obrazek

- chyba z Forum: nie jestem pewna, ale prawdopodobnie od użytkowniczki forum, Ani(andziax007) (bo kupowałam przez serwis Alle...), zakupiłam sobie dwóch kosmitów na spróbowanie: Ceropegia sandersonii i Ceropegia dendiculata ssp. brownii. Mam nadzieję, że mnie polubią. Brownii była na początku trochę podwiędła, ale teraz już stoi na baczność 8-)
Obrazek

A wielkanocna wróżka poczarowała na moich parapetach tak, że:
- zaczęłam się cieszyć z mandarynki, a dwa dni później? wyszła mi druga, a potem trzecia i czwarta. W dodatku część ziemi się troszkę podniosła, więc wyczuwam, że coś jeszcze się próbuje wydostać ;:204
Obrazek

- listek fiołka się przyjął i dojrzałam nowe listeczki :heja
Obrazek

- w Storczykowie kwiatuszki pokazała odratowana storczykowa miniaturka. Była posadzona w sphagnum, w małej doniczce i zupełnie nie potrafiłam ogarnąć kwestii podlewania. W końcu zmarniał, a ja przesadziłam go do ?normalnej? mieszanki, jaką mają moje pełnowymiarowe Phalenopsisy i maluch wziął się w garść. Ale te pełnowymiarowe (na drugim zdjęciu) też nie próżnują.
Obrazek Obrazek

To tyle na dziś, miłego dnia :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

No i akurat trafiłam na świeże zdjęcia tortur ;:oj . Fajne maluszki ;:333 . Ceropegiom już od dawna przyglądam się z uwagą i chyba wreszcie ulegnę i kupię :) . Za twoje trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja też trzymam kciuki za ceropegie, bo to wyjątkowe rośliny. Szkoda, że ja tylko z jedną się dogadałam, ale może w tym sezonie spróbuję po raz ostatni. Brakuje mi ich, a więc życzę powodzenia i radości z tych roślinek. Reszta rewelacyjna! ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak cudnie cytrus-ki rosną. ;:138
Szaleństwo masz na parapetach i to bardzo piękne widoczki. ;:138
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ojojoj ale nowości i piękności zarazem ;:138 kosmici jak już zaczną rosnąć to uciechy będziesz miała co niemiara :heja
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Świetne i maluchy i nowości ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Aaale fajne tillandsiowe maluszki ;:138
Monika - no śliczne te Twoje bąble ;:167
Tylko gdzie reszta cudeniek ???
Z obserwacji moich wynika, że wszystkie ionanthy zakupione w kraju,
bez względu na odmianę, nawet jak dorosną bąblami zostaną :lol:
Przywiozłam sobie z wojaży T. ionantha 'Druid', która ma 'w pasie' :;230
znaczy się ma średnicę 13 cm, przy wysokości 8 cm.
A moja krajowa to tak jak Twoje - malutki bąbelek.
Ważne jest źródło zakupu ;:108
Nie bój się wystawiać ich na balkon, ale może jeszcze nie teraz, za zimno.
Zobaczysz jak przytyją po lecie :lol:
No to czekam na cuuudną, tillandsiową sesję ;:65
Chociaż ceropegie też mnie uwiodły ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, na szybko odpowiadam: tillansie zakupiłam ze sklepu pani Dreksler. Ionanthy niby mają być miniaturkami, może dlatego takie małe, chociaż aż tak się nie znam :wink: Jak kiedyś Ci już wspomniałam, nie zamierzam się za bardzo rozwijać tillandsjowo ze względu na moje kaktusowe zainteresowania, ograniczony wybór roślin dostępnych w kraju całkowicie mi wystarczy.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

No i wszystko jasne :lol:
Nazywane są miniaturkami, bo są malutkie i młodziutkie.
Maleńkie odrosty są oddzielane od mamuśki.
Teoretycznie powinny jeszcze troszkę ciałka nabrać.
Eee tam, że nie będziesz się rozwijać :lol:
Poczekamy, zobaczymy :lol:
Ale o tillandsiową sesję nadal proszę ;:180
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za wizyty i zostawione ślady obecności Basi, Żanecie, Kasi, Agnieszce, Natalii i Ewie :)
Dziękuję za trzymanie kciuków, żeby Ceropegie mnie polubiły ;:180

Ewo, mi to nawet pasuje, że oplątwy małe, tymi ionanthami udało mi się nawet Rodziców zaskoczyć (z premedytacją ;:170 ) - ich pierwsze pytanie ?gdzie ty to dasz??, a ja im przynoszę świecznik (to szklane na zdjęciu, to właśnie świecznik) z miniaturkami ;:306
I nie powiedziałam, że oplątwowo nie będę się rozwijać w ogóle, tylko że nie za bardzo, to różnica ;:170 ;:204 .
Póki co, na pewno więcej oplątw nie będzie, muszę się nauczyć obsługi tych, co mam i fajnie byłoby też doczekać u nich jakiegoś kwiatu, żeby mi znajomi nie mówili, że ?po kiego sobie tyle jakiejś trawy kupiłam?. No i trzeba odłożyć troszkę funduszy na kaktusowe nabytki, bo kłujaki u mnie na pierwszym miejscu ;:108
Sesję oplątwową zrobię w wolnej chwili.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cytruski poszalały, u mnie też idą w górę, aczkolwiek powolutku, małymi kroczkami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zwróciła uwagi na storczyki ;:173 Podobają mi się takie kwiaty jak te dwa ostatnie co pokazałaś i jak tylko będzie okazja to muszę uzupełnić moją kolekcję.
Pozdrawiam!
Ania
Anna
Mój wątek --> U Ani
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię, Aniu i dziękuję! Okazji do uzupełnienia kolekcji storczyków na pewno Ci nie zabraknie :wink:

Pogoda nie dopisuje, robota ciężko idzie, więc zrobiłam sobie przerwę na sfotografowanie moich oplątw osobno.
Bardzo proszę Ewę, jak tu wpadnie, o skorygowanie nazw, bo moje niewprawne oko trochę niepewnie przyporządkowało wszystkie 9 nazw roślinkom i mogło się pomylić :wink:
Najbardziej jestem pewna tych dwóch:
T. circinata oraz T. flabelata v. rubra
Obrazek Obrazek

Potem są te dwie: T. punctulata oraz T. melanocrater. I nie wiem, która jest która.
Obrazek

No i pozostałe miniaturki. Ustawiłam po kolei jak mi się wydaje:
T. ionantha v. ionantha, T. ionantha v. rubra, T. ionantha v. scaposa, T. filifolia, T.argentea.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Już wiem, że z tą na ostatnim obrazku mogę mieć problem. Taki wniosek mi się nasuwa, że im szersze oplątwa ma liście, tym łatwiejsza jest w obsłudze.

Na pocieszenie w ten szarobury dzień dorzucam kolorowego storczyka i zieloną zbioróweczkę po remoncie. Mam nadzieję, że pogoda szybko się poprawi i będzie już ciepło, bo parapety pełne roślin czekających na wyjście na balkon, miejsca brakuje, a zielone towarzystwo ze zbioróweczki musi szybciutko wrócić na jaśniejsze stanowisko.
Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

To mówisz nabyłaś roślinki, które mają aż po 2 cm? ;:306 ale wyglądają uroczo, to trzeba im przyznać. I według mnie pomysł z powieszeniem ich na roletach też jest świetny! Będę im kibicować. Bardzo lubię oplątwy, ale ograniczam się do śledzenia ich w wątkach na forum :wink:
Co do pogody to mam to samo, też bym chciała już część wystawić na drugą stronę okna, bo już nawet miejsca tymczasowe się skończyły :roll:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

No nabytki niczego sobie ;:oj ale ta zbiorowa fotka przykuła mą uwagę :tan też chcę by pogoda się poprawiła...nie tylko roślinki, ale i my odżyjemy ;:65
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”