Moje kaktusy - jandom1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusy - jandom1

Post »

Horstii jedno, sprawdziłam, chyba mam okulary do wymiany :D . Ale i tak zazdroszczę :D .
Grupka Dolichothele fajnie już wygląda, , ale najładniejsze jest oczywiście Astrophytum capricorne ;:138
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Zajrzałam z rewizytą i jestem oczarowana Twoją kolekcją ;:167 wszystkie pokazywane przez Ciebie osobniki są urocze i zasługują na komplementy, które tu już nie jednej Twój gość zostawił, ale ja chciałam jednak wyróżnić Astrophytum ornatum ;:167 piękna historia i piękny okaz. Nieczęsto są tu pokazywane tak wiekowe rośliny. Brawo ;:138 a i będę tu często zaglądać :wit
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

"Michaś" to jeden z gymnolków, który mnie zawsze rozczulał. Podoba mi się ich korpus i ogólnie wygląd zewnętrzny, a jak kwitną, to już bajka. Śliczność ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko - nie wszystkie kwiaty pachną, dużo gymnoli jest bezwonnych, mamilarek zapachu też raczej nie poczujesz, chyba że coś wielkokwiatowego pachnie :) Te większe kwiaty za to bardzo często pachną. na pewno jednymi z najładniej pachnących są Astrophytum capricorne, Thelocactus bicolor, Echinocereus subinermis i dzisiaj wywąchałem też ładny zapach kwiatów Weingartia trollii. Nie wiem czy mam dobry węch czy moje tak mocno pachną :D
Henryku, Barbaro, Jacku, Żaneto - dziękuję za miłe słowa :!: Bardzo mnie cieszą :heja
Grażyno - cieszę się że się podoba i oczywiście zapraszam jak najczęściej ! :)

W wątku Jacka został poruszony temat Carnegii , pokażę moją tutaj aby nie zaśmiecać Ci wątku Jacku :) Swoją drogą ktoś może potwierdzić czy to na pewno ten gatunek ? :)
Obrazek

Tutaj widać to o czym pisałem, że mi wyskoczyła zanim się ukorzeniła i teraz jest nieco wyżej, a początek korzeni wychodzi lekko ponad żwirek :
Obrazek

Ostatnio na forum była pokazywana ''szyszka'' to i ja pokażę, jeszcze maleństwo ale wzięło ją na kwitnienie tylko..czemu tak dziwnie ? ;:202 czyżby ją zmutowało ? A może to jednorazowy wybryk? Bo one normalnie tak chyba nie mają ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dziwne bo wypuszcza też kwiatki tak jak powinna :)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

jandom1 pisze:Moniko - nie wszystkie kwiaty pachną, dużo gymnoli jest bezwonnych, mamilarek zapachu też raczej nie poczujesz, chyba że coś wielkokwiatowego pachnie :) Te większe kwiaty za to bardzo często pachną. na pewno jednymi z najładniej pachnących są Astrophytum capricorne, Thelocactus bicolor, Echinocereus subinermis i dzisiaj wywąchałem też ładny zapach kwiatów Weingartia trollii. Nie wiem czy mam dobry węch czy moje tak mocno pachną :D
Mam A. capricorne oraz T. bicolor i żadnego zapachu kwiatów nie wyczułam. Więc albo Ty masz wrażliwy nos, albo ja mam zepsuty :wink:

A mammillarka dziwnie wygląda z tymi kwiatami. To nie pierwsza dziwna, jaką ostatnio widziałam na forum :) Może to taki dziwny sezon w tym roku? :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawy okaz ta ?szyszka?, oprócz tego, że nietypowo kwitnie ma taki fajny, soczysty korpusik, ładniutka. ;:168 Gratuluję kwiatka na Gymnocalycium horstii, bardzo lubię te zielone grubaski ;:167 Debiuty Echinocereus subinermis, Mammillaria boolii, Parodia tilcarensis fma.gigantea i Echinopsis również rewelacyjne. No i nie mogę oczywiście przejść obojętnie obok takich fajnych cierniuchów jak gymnolki. Piękne kwitnienia, piękne roślinki, kolorowo i różnorodnie ;:215
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Ja tam nie jestem pewien czy to jest C. gigantea ale nie jest w temacie pytaków za bardzo obeznany. Jaką ma wysokość ??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Kaktus jest po prostu jeszcze mały , też pewien nie jestem :idea:
Myślę , że te ciernie w miarę wzrostu będą bardziej proporcjonalne do rośliny.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczna ta szyszka!!! ;:215
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

W wątku Jacka został poruszony temat Carnegii , pokażę moją tutaj aby nie zaśmiecać Ci wątku Jacku :) Swoją drogą ktoś może potwierdzić czy to na pewno ten gatunek ? :)
Ostro wygląda ten kaktus :) Pięknie wyglądają te ciernie szczególnie nowe ;:333
A szyszunia ładna ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

jandom1 pisze: Zapach był po prostu okropny ! Naprawdę intensywny, paskudny zapach który było czuć wcale nie przybliżając się do kwiatu. Wydaje mi się że przyczyniła się do tego pora roku w której rozwijał się kwiat - tworzył się przez lipiec gdzie jednak temperatury nieraz przekraczały te 30 stopni.Uważam, że to jest źródło tego zapachu i tak sobie to tłumaczę. Wcześniej gdy kwiaty rozwijały się przez zimę kwiat był niemal bezwonny, ten który był pierwszym w lecie już dał popalić ;:108
Bo może one wiedzą, że zimą much nie ma, to po co mają 'pachnieć', skoro nie maja kogo wabić :wink:
Stapelia przede mną, ale carallumie wystarczą dwa małe niepozorne kwiatki, żeby zasmrodzić cały inspekt.

Piękne astro! ;:173 Przyznam, że moje ulubione - i kwiatek kwiatkiem, ale mówię przede wszystkim o cierniach.
A co do mammillarii - jesteś pewien, że podlewasz ją wodą? 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

onectica pisze:A co do mammillarii - jesteś pewien, że podlewasz ją wodą? 8-)
I to może być dobry trop :;230 :;230

Ja mam trzy takie szyszki, w tym jedną dość wiekową i nigdy mi tak nie kwitły... ale ja tylko wodą podlewam...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Moniko - może to też zależy od konkretnego kwiatu? Zakwitł u mnie inny capricorne, taki mały, pierwszy raz i powiem szczerze że nie pachniał tak ładnie jak tamten.
Grześku, Jacku - ma jakieś 10 cm wysokości, więc na razie maleństwo. Myślę że Jacek ma rację z tymi cierniami, no cóż podrośnie to może będzie bardziej pewne czy to to, na razie pod taką nazwą zostanie :)
Lucy, Grażyno - tylko wodą, czyściuteńką ! No, czasem chlapne jakiś nawóz albo coś na grzyba czy robala, ale to tak chyba nie działa ? :twisted: A takto sama woda, słowo daję :!:
Oto dowód :;230
Obrazek
Piotrze, Żaneto, Lidio - dziękuję za ciepłe słowa, fajnie że się u mnie podoba :)

Trochę nie pisałem bo czasu mało. Kwitnie coraz mniej ale jednak kwiaty cały czas są, w tym zaliczyłem kilka debiutów :)

Przypomniała sobie o kwitnieniu Aylostera cv.Sundance :
Obrazek
Debiuty z rodzaju ostatnio dość popularnego na forum :)
Coryphantha maiz-tablasensis:
Obrazek
Obrazek
Oraz Coryphantha recurvata :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Taki gość mnie odwiedził pewnego popołudnia :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękne kwiatuszki - dziś wyróżnię koryfanty bo wbrew temu co piszesz wcale nie ma ich tu dużo, wręcz za mało bo przecież urodziwe bardzo! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też się zgadzam, że koryfant tu stanowczo za mało, bo ja też je bardzo lubię, i kwiatuszki są piękne ;:215
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”