Grupka Dolichothele fajnie już wygląda, , ale najładniejsze jest oczywiście Astrophytum capricorne

Mam A. capricorne oraz T. bicolor i żadnego zapachu kwiatów nie wyczułam. Więc albo Ty masz wrażliwy nos, albo ja mam zepsutyjandom1 pisze:Moniko - nie wszystkie kwiaty pachną, dużo gymnoli jest bezwonnych, mamilarek zapachu też raczej nie poczujesz, chyba że coś wielkokwiatowego pachnieTe większe kwiaty za to bardzo często pachną. na pewno jednymi z najładniej pachnących są Astrophytum capricorne, Thelocactus bicolor, Echinocereus subinermis i dzisiaj wywąchałem też ładny zapach kwiatów Weingartia trollii. Nie wiem czy mam dobry węch czy moje tak mocno pachną
![]()
Ostro wygląda ten kaktusW wątku Jacka został poruszony temat Carnegii , pokażę moją tutaj aby nie zaśmiecać Ci wątku JackuSwoją drogą ktoś może potwierdzić czy to na pewno ten gatunek ?
Bo może one wiedzą, że zimą much nie ma, to po co mają 'pachnieć', skoro nie maja kogo wabićjandom1 pisze: Zapach był po prostu okropny ! Naprawdę intensywny, paskudny zapach który było czuć wcale nie przybliżając się do kwiatu. Wydaje mi się że przyczyniła się do tego pora roku w której rozwijał się kwiat - tworzył się przez lipiec gdzie jednak temperatury nieraz przekraczały te 30 stopni.Uważam, że to jest źródło tego zapachu i tak sobie to tłumaczę. Wcześniej gdy kwiaty rozwijały się przez zimę kwiat był niemal bezwonny, ten który był pierwszym w lecie już dał popalić![]()
I to może być dobry troponectica pisze:A co do mammillarii - jesteś pewien, że podlewasz ją wodą?