Na dalekiej północy
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Na dalekiej północy
Wszystko taaaak powooooli rooośnie - ale na to to chyba narzekam co roku 
Mrówki urządziły sobie fermę mszyc na jednej z gałązek młodej śliwy - dopóki siedzą tylko tam, nie będę im czynić wstrętów.

Nowe geranium kupione w nadziei, ze każda jego odmiana odstrasza kleszcze

Chyba jakiś dziki przetacznik, płożący i całkiem estetycznie kwitnący

Klon japoński

Pokudłana stokrotka

Zalążek kwiatu perukowca - bardzo jestem ciekawa, czy trafiła mi się odmiana puchata czy nie

Czarny (no, ciemnofioletowy) orlik

Maki kupione, nie wysiane

Pelargonia hiszpańska - ponoć da się ją zimować w piwnicy. Co prawda nie mam piwnicy, ale może w domu też się da.

Rój dzikich przetaczników

Pierwsze lilie z bliska i daleka

Z UK przywiozłam sobie bulwy i cebule - ale jestem pewna, że szczawiku nie było wśród nich - pasażer na gapę!

Mięta

Rdestowiec, w tym roku jest większy, ale kwiatów ma mniej sztuk

Clematis Multi Blue, który ma jakieś problemy, rośnie wykrzywiony i niziutki - a miał niby osiągać dwa metry.

Dławisz, przezornie trzymany w doniczce

Mrówki urządziły sobie fermę mszyc na jednej z gałązek młodej śliwy - dopóki siedzą tylko tam, nie będę im czynić wstrętów.

Nowe geranium kupione w nadziei, ze każda jego odmiana odstrasza kleszcze

Chyba jakiś dziki przetacznik, płożący i całkiem estetycznie kwitnący

Klon japoński

Pokudłana stokrotka

Zalążek kwiatu perukowca - bardzo jestem ciekawa, czy trafiła mi się odmiana puchata czy nie

Czarny (no, ciemnofioletowy) orlik

Maki kupione, nie wysiane

Pelargonia hiszpańska - ponoć da się ją zimować w piwnicy. Co prawda nie mam piwnicy, ale może w domu też się da.

Rój dzikich przetaczników

Pierwsze lilie z bliska i daleka

Z UK przywiozłam sobie bulwy i cebule - ale jestem pewna, że szczawiku nie było wśród nich - pasażer na gapę!

Mięta

Rdestowiec, w tym roku jest większy, ale kwiatów ma mniej sztuk

Clematis Multi Blue, który ma jakieś problemy, rośnie wykrzywiony i niziutki - a miał niby osiągać dwa metry.

Dławisz, przezornie trzymany w doniczce

- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Co tu taka cisza ?
Na pewno wiele się działo, wszystko urosło

Czy u Ciebie przyszło już ochłodzenie ?
Straszą, że ma być bardzo zimno ...
-
- 200p
- Kontakt:
Ach, bo akurat produkowałam kolejne pokolenie Polaków na emigracji ;) Petra jest już na świecie, za nami pierwszy krótki spacer po ogrodzie i garść zdjęć 
Moje piękne lilie, które co roku mają więcej kwiatów

Martagony zakwitły mi w tym roku po raz pierwszy

Róźowy orlik

Jaśminowiec

Pierwsza róża

Stokrotka

Goździki

Maki

Szałwia

Geranium

Powojnik

martagony w rdestowcu

Naparstnica

Moje piękne lilie, które co roku mają więcej kwiatów

Martagony zakwitły mi w tym roku po raz pierwszy

Róźowy orlik

Jaśminowiec

Pierwsza róża

Stokrotka

Goździki

Maki

Szałwia

Geranium

Powojnik

martagony w rdestowcu

Naparstnica

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Piękne widoki. Niektóre aż dech zapierają.
Klimat zimniejszy niż u mnie, ale kwiatów już mnóstwo kwitnie. Lilie bardziej zaawansowane niż moje.
Hortensje ogrodowe chyba trzeba przykrywać na zimę, by kwitły. Śmiało możesz postawić na bukietowe, ale w gruncie. Z nimi nie powinno być problemu. W donicach większość roślin słabo zimuje.
Klimat zimniejszy niż u mnie, ale kwiatów już mnóstwo kwitnie. Lilie bardziej zaawansowane niż moje.
Hortensje ogrodowe chyba trzeba przykrywać na zimę, by kwitły. Śmiało możesz postawić na bukietowe, ale w gruncie. Z nimi nie powinno być problemu. W donicach większość roślin słabo zimuje.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratulacje!
Wątek przeczytałam jednym tchem (no, ładnych parę godzin mi to zajęło).
Okolica przepiękna, jezioro wprost bajkowe, zwierzaczki urocze, chociaż mogą uprzykrzać czasem życie.
Będę tu zaglądać, zazdroszczę Ci miejsca, w którym żyjesz, nie straszny mi klimat norweski bo jestem zimnolubna i żałuję, że kiedyś zabrakło mi odwagi do zmian.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Wątek przeczytałam jednym tchem (no, ładnych parę godzin mi to zajęło).
Okolica przepiękna, jezioro wprost bajkowe, zwierzaczki urocze, chociaż mogą uprzykrzać czasem życie.
Będę tu zaglądać, zazdroszczę Ci miejsca, w którym żyjesz, nie straszny mi klimat norweski bo jestem zimnolubna i żałuję, że kiedyś zabrakło mi odwagi do zmian.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- seba1999
No to Gratulacje
Urośnie z niej ogrodniczka
Niby w chłodniejszym klimacie mieszkasz, ale wszystko kwitnie podobnie jak u mnie.
No może jaśminowiec już przekwitł, ale nadal kwitną naparstnice.
Cudowny clematis

Urośnie z niej ogrodniczka

Niby w chłodniejszym klimacie mieszkasz, ale wszystko kwitnie podobnie jak u mnie.
No może jaśminowiec już przekwitł, ale nadal kwitną naparstnice.
Cudowny clematis

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Gratulacje, niech córcia zdrowo rośnie.
Gaya, całego owocu miechunki nie zasuszaj bo mógłby spleśnieć, tylko z dobrze dojrzałego wydłub same nasionka i zasusz, są wielkości ziarenek piasku.
Dużo masz kolorów w ogrodzie, a z czasem będzie coraz więcej. Za dwa-trzy lata będziesz narzekać, że wszystko za szybko i za bardzo się rozrasta.
Ja też nie obcinam kwiatków szczypiorku, bardzo lubię jak kwitnie. Szczypiorkowi to nie szkodzi, nadal rośnie jak głupi.
Piękne lilie, widocznie miejsce im pasuje, że tak bujnie rosną i kwitną. U mnie co sezon mniej zakwita, a w tym roku dodatkowo mam plagę poskrzypki i niektóre rośliny są objedzone do gołej łodygi.
Gaya, całego owocu miechunki nie zasuszaj bo mógłby spleśnieć, tylko z dobrze dojrzałego wydłub same nasionka i zasusz, są wielkości ziarenek piasku.
Dużo masz kolorów w ogrodzie, a z czasem będzie coraz więcej. Za dwa-trzy lata będziesz narzekać, że wszystko za szybko i za bardzo się rozrasta.
Ja też nie obcinam kwiatków szczypiorku, bardzo lubię jak kwitnie. Szczypiorkowi to nie szkodzi, nadal rośnie jak głupi.
Piękne lilie, widocznie miejsce im pasuje, że tak bujnie rosną i kwitną. U mnie co sezon mniej zakwita, a w tym roku dodatkowo mam plagę poskrzypki i niektóre rośliny są objedzone do gołej łodygi.
-
- 200p
- Kontakt:
Mam nadzieję przesadzić część tego, co trzymałam w donicach do gruntu, bo po paru latach zaczęły mi rośliny marnieć jednak.
Cieszę się, że się wam u mnie podoba
Co do zwierzaczków, to znowu mi coś obżarło wszystkie pąki z jednego z krzaków róż. Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś ten krzak urośnie na tyle duży, że zarazy nie dadzą mu rady 
Serdecznie współczuję plagi! U mnie coś bardzo dokładnie poszatkowało dławisza. Zobaczymy, czy dorośnie do swojej nazwy i zdławi wroga ;)
Ten krzak dzikiej róży był tu już, jak kupowałam ogród. Poprzedni właściciele posadzili ogrodową odmianę, szczepioną. Szczepienie z biegiem lat znikło, a podkładka rozrosła się do imponujących rozmiarów.

Martagony, strasznie sie z nich ciesze, wiec zrobilam im mase zdjec

Powoli dojrzewaja truskawki, a slimaki pewnie zacieraja... szypulki, ogony, czy co tam maja do zacierania ;)

Poziomki juz sa!

Nowy clematis

Okazuje sie, ze moj perukowiec jest odmiana... bezperukowa. No nic, i tak go lubie, niech sobie rosnie na zdrowie.

Gozdziki, o ktorych kompletnie zapomnialam, ze je w zeszlym roku sialam

Jeszcze troche naparstnic i klonu:

Cieszę się, że się wam u mnie podoba

Serdecznie współczuję plagi! U mnie coś bardzo dokładnie poszatkowało dławisza. Zobaczymy, czy dorośnie do swojej nazwy i zdławi wroga ;)
Ten krzak dzikiej róży był tu już, jak kupowałam ogród. Poprzedni właściciele posadzili ogrodową odmianę, szczepioną. Szczepienie z biegiem lat znikło, a podkładka rozrosła się do imponujących rozmiarów.

Martagony, strasznie sie z nich ciesze, wiec zrobilam im mase zdjec

Powoli dojrzewaja truskawki, a slimaki pewnie zacieraja... szypulki, ogony, czy co tam maja do zacierania ;)

Poziomki juz sa!

Nowy clematis

Okazuje sie, ze moj perukowiec jest odmiana... bezperukowa. No nic, i tak go lubie, niech sobie rosnie na zdrowie.

Gozdziki, o ktorych kompletnie zapomnialam, ze je w zeszlym roku sialam

Jeszcze troche naparstnic i klonu:

- seba1999
Jakim cudem umknął mi ten post ?
Tak więc jestem
Fajne są dzikie róże - nie chorują, dorastają do ogromnych rozmiarów .
Może takie posadzisz na działce ?
W Polsce sadzonka kosztuje kilkadziesiąt groszy
Jaka pogoda jest u Ciebie ?
U nas piekielny upał, było prawie 40*C

Tak więc jestem

Fajne są dzikie róże - nie chorują, dorastają do ogromnych rozmiarów .
Może takie posadzisz na działce ?
W Polsce sadzonka kosztuje kilkadziesiąt groszy

Jaka pogoda jest u Ciebie ?
U nas piekielny upał, było prawie 40*C

Może ślimaki zacierają czułki
na truskawki. Ja niestety stosuję niebieskie granulki przeciw ślimakom.
Ten kwiatek to jakaś odmiana storczyka?

Ten kwiatek to jakaś odmiana storczyka?
- seba1999
Co tam nowego w zimnej, deszczowej Norwegii ? 

-
- 200p
- Kontakt:
Och, ktoś jeszcze o mnie pamięta! Bardzo mi miło 
Póki co - zima. Tak jak i u was, po łagodnym początku lutego, kiedy przyglądałam się kwitnącym przebiśniegom, nagle przyszedł śnieg i mróz, duży jak na nasze warunki, bo aż do minus dziewięciu. Dopiero teraz wróciło zero, ale śnieg jeszcze leży. Pozostaje mi oglądanie ptaszków przez okno i kiełków kobei na parapecie

Póki co - zima. Tak jak i u was, po łagodnym początku lutego, kiedy przyglądałam się kwitnącym przebiśniegom, nagle przyszedł śnieg i mróz, duży jak na nasze warunki, bo aż do minus dziewięciu. Dopiero teraz wróciło zero, ale śnieg jeszcze leży. Pozostaje mi oglądanie ptaszków przez okno i kiełków kobei na parapecie

-
- 200p
- Kontakt:
Ohoho, wygląda na to, że wiosna nas wreszcie znalazła! Wychodzę przed dom, a tam całe stadko żółtych kurczątek - krokusów 

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
śliczna wiosenka