Ogródek to moje drugie życie 8 -sezon 2015,szaleństwo trwa
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek to moje drugie życie 8 -sezon 2015,szaleństwo trwa
U mnie też pada i siąpi,czekam na przejaśnienie 

- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Chyba wszędzie pada , bo i u mnie siąpi z przerwami mimo to jest dość ciepło.Więc nadzieja na jutrzejsze przejaśnienia i pracę w ogrodzie jest 

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Aniu przy najbliższej okazji zrobię zdjęcia krzaczkom różanym i wstawię-może wtedy coś poradzimy
Julio jak ładnie to brzmi
- powiedz co to za ironia,cały tydzień człowiek czeka na weekend ,żeby na powietrzu pobyć ,w ogródku się poruszać ,a tu cały dzień deszcz
Julio jak ładnie to brzmi

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mam takiego "pomysła" zawsze po oprysku brzoskwiń miedzianem, resztą opryskuję róże.
Dziwią się ludziska, co też ja wyprawiam, ale ... jak już zauważyliście - pomaga!
Czarna plamistość jeśli zawita, to późną jesienią i to przy sprzyjającej jej pogodzie.
Jeszcze przy okazji, bo w temacie
- jeden raz pośpieszyłem się z przycinaniem róż i były straty.
Teraz mam zakodowane, wyczytane - róże przycinamy, gdy kwitnie forsycja - wtedy jest na to pora
Dziwią się ludziska, co też ja wyprawiam, ale ... jak już zauważyliście - pomaga!
Czarna plamistość jeśli zawita, to późną jesienią i to przy sprzyjającej jej pogodzie.
Jeszcze przy okazji, bo w temacie

Teraz mam zakodowane, wyczytane - róże przycinamy, gdy kwitnie forsycja - wtedy jest na to pora

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ja chciałam dziś kupić miedzian. Pani zapytała co będę pryskać, ja na to, że róże. Takie
oczy zrobiła. Upierała się, że na róże się nie nadaje. Jak nie!? Skoro całe forum o tym trąbi! Machnęłam ręką i odpuściłam. Kupię gdzie indziej a jak znów zapytają, to powiem, że drzewka. 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
U mnie też wszystkie róże już w pąkach i listkach, więc na miedzian za późno
Czy jest jakiś środek, którym można pryskać w późniejszym terminie na krzewy z liśćmi?

Czy jest jakiś środek, którym można pryskać w późniejszym terminie na krzewy z liśćmi?
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Dobrze ze przeczytałam o tym miedzianie.Ja tez jestem zielona w tych tematach.Ale już wiem zę nie wszystkie krzaczki mogę popryskać bo listki już rozwijają u mnie.
Więc podpyam przy okazji: czy takie rozwinięte listki jeszcze można pryskac czymś żeby ochronić je a nie zaszkodzić jednocześnie?
Więc podpyam przy okazji: czy takie rozwinięte listki jeszcze można pryskac czymś żeby ochronić je a nie zaszkodzić jednocześnie?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko wpadłam popatrzeć na wiosenne kwiatuchy i przy okazji wymiany zdań na temat oprysków juz wyciągnęłam słoiczek z miedzianem. Kupuję duże opakowanie i starcza mi na 2 sezony. Jutro wypad na działkę bo trzeba wkopać domek dla pszczół więc od razu prysnę te kilka sztuk.
Oprysk róż o tej porze mało znany w moich stronach podobnie jak jesienny mocznikiem na drzewa owocowe . Na początku mojej przygody z działką sąsiadka , która ma sporo róż i ładne wręcz zakazała mi twierdząc , że mszyc w sezonie ma więcej .... co mają wspólnego z miedzianem ???
Stare zasady i już ich nie zmieni .
Oprysk róż o tej porze mało znany w moich stronach podobnie jak jesienny mocznikiem na drzewa owocowe . Na początku mojej przygody z działką sąsiadka , która ma sporo róż i ładne wręcz zakazała mi twierdząc , że mszyc w sezonie ma więcej .... co mają wspólnego z miedzianem ???
Stare zasady i już ich nie zmieni .
- edzywiec
- 200p
- Od: 23 paź 2011, o 04:07
Dorotko nick to od imienia Edward a co do pogody to dzisiaj była wyborna słońce,słońce i tylko trochę wiatru.dorcia7 pisze:Zuziu moze jednak pogoda nas zaskoczy i choć nie będzie padać?
ANiu nie" boj się " moje róże też przycięte i odkryte,to już dwa Filipy sąale jaki mróz musiałby przyjść żeby im zaszkodzić ? moim nawet nawóz rozsypałam
![]()
Jacku białą przylaszczkę mam od 3 lat,ale wolno przyrasta,u mnie nawet śladu po niej nie widać ,marzą mi się pełne,ale cóż...drogie są,a propos skarbnicy wiedzy ,nie przesadzajmy ,po prostu jak coś kupuję to nazwy spisuję,był czas że na działce same NN były
Ed a tak nawiasem mówiąc to nick od imienia? Edwarda?Edmunda?czy zbieg okoliczności? przysłowie się sprawdza tego roku,dzisiaj cały dzień deszczowy,nieprzyjemny
Beatko ja też wszystkiego nie kupuję co mi się podoba,też z braku miejsca,nieraz pomysłu..
Dzisiaj dostałam pierwiosnki od Beatki ,tyle roślin na balkonie ,a nie ma jak jechać i sadzić, może jutro się uda?choć po ostatnich 2 dniach nie będzie pogody aby na dłużej posiedzieć ,no ale może chociaż na chwilkę ??

Pozdrawiam i zapraszam na Starą/nową działkę- Ed
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Dorotko, jak radzą sobie Twoje sadzonki żurawkowe?
- dorcia7
Moi drodzy-zbiorowo
to ja juz sama nie wiem ,pryskac czy nie pryskać ??
tyle w kwestii róż,najlepiej zrobię zdjęcie jak wyglądają
Aniu w kwestii żurawek-mają się dobrze -tak przynajmniej było tydzień temu w sobotę, padła Fire Alarm to już druga porażka z tą odmianą,rok temu myślałam ,że zmarzła i dlatego tej zimy ja okryłam liśćmi i stroiszem ,jednak okazało się ,ze przyczyna inna -pędraki ją załatwiły ,jak wykopałam resztki były bez korzenia ,a w dołku tłusty pędrak siedział,potraktowałam go niehumanitarnie - butem

to ja juz sama nie wiem ,pryskac czy nie pryskać ??
tyle w kwestii róż,najlepiej zrobię zdjęcie jak wyglądają
Aniu w kwestii żurawek-mają się dobrze -tak przynajmniej było tydzień temu w sobotę, padła Fire Alarm to już druga porażka z tą odmianą,rok temu myślałam ,że zmarzła i dlatego tej zimy ja okryłam liśćmi i stroiszem ,jednak okazało się ,ze przyczyna inna -pędraki ją załatwiły ,jak wykopałam resztki były bez korzenia ,a w dołku tłusty pędrak siedział,potraktowałam go niehumanitarnie - butem

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Dorotko moje róże też coś szwankują
, ale Dursban chyba pomoże 

- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko zima była łaskawa,z tego co juz obserwuje masa robactwa pełza juz po ziemi,pokazała się już mszyca...oj będzie tego w tym roku ciarajstwa.Moje żurawki tez nie wyglądają rewelacyjnie mase liści dzis wycieła,na rózach jeszcze ładniutkie liście zeszłoroczne dziś wyskubałan,kopcy nie odkrywam ,a z cięciem poczekam do kwitnienia forsycji.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorcia7
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Jak najbardziej ja swoje pryskałam , w końcu nie maja paczków rozwiniętych tylko wypusty