Róże u Doroty...2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

Ale miałaś pracowity Dzień Kobiet ;:306 jak ja rok temu, szalałam na działce, aż u okulisty wylądowałam :wink: W tym roku spokojniej (z kleszczami w tle ;:306 ). Ładne róże, ciekawe co wyrośnie z bezimiennych jak na razie. Fajnie tak czekać na pierwsze kwiaty i poznawanie z różą.
Ciekawe czy mocno się ochłodzi, jak mówią, czy wiosna już rozgościła się na dobre. Chyba jutro podskoczę na działkę zobaczyć co tam w trawie piszczy, ale ja takich krokusów jeszcze nie ujrzę.
Novalis przepięknie ujęta, te karbowane płatki, pełny kwiat, mniodzio ;:167

Aaaa, zamówiłam kilka róż... :D
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dorotko! Podziwiałam w niemym zachwycie Twój różany ogród w ubiegłym sezonie. Odważyłam się teraz odezwać, bo przeczytałam, że - tak jak ja - podczas zakupu pachnących angielek z auchana nabyłaś też dokładnie taki sam zestaw rabatówek ( Tom Tom, Helgę i łososiową Flamenco ). Nie mogłam się doszukać prawie żadnych o nich informacji. Helga jest starą, holenderską odmianą, o półpełnych białych kwiatach, z możliwym lekkim różowym odcieniem ( podobna kolorystycznie do New Dawn ), natomiast o herbacianej Flamenco nie znalazłam zupełnie nic! Pod tą nazwą wyskakuje jedynie jakaś ciemnoróżowa. Moje wiosenne nabytki siedzą na razie w zimnej piwnicy, w woreczkach z wilgotną ziemią ( donic już brak ) i będą wysadzone na działce dopiero na koniec marca. Ty posadziłaś już swoje porządnie do donic, trzymasz je na słońcu i na pewno znacznie szybciej Ci zakwitną. Jak będziesz pokazywała nowe zdjęcia kwitnących piękności to proszę - nie zapominaj o zdjęciach tych 3 różyczek, bo bardzo jestem ich ciekawa ( a szczególnie tej tajemniczej Flamenco ... ). Pozdrawiam - Floresita.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie :wit

Dzisiejszy wolny dzień spędziłam pracowicie w ogrodzie. Piękna, ciepła pogoda sprzyjała ogródkowym działaniom. Udało mi się zdjąć 2/3 darniny pod nową angielską rabatę :) Naszarpałam się solidnie, ale znikło kilkanaście metrów trawnika. M nie był zachwycony :wink: Szkoda, że dzień nie jest dłuższy, bo pewnie bym skończyła...a tak muszę czekać do weekendu.

Wczoraj w Lidlu kupiłam wióry rogowe, nawóz do róż i trawników. A dzisiaj nabyłam cztery byliny - gipsówkę, bodziszki i floksy :D Wczoraj albo ich nie było, albo nie zauważyłam.
Na rynku pokazały się cebule lilii. Jest jeszcze mały wybór, ale kupiłam 2 szt. Triumphator za całe 2 zł i Casablanca. Za dwa tygodnie będzie już większy wybór to dokupię jeszcze trochę.

Przyglądałam się dzisiaj forsycjom....Jeśli nadal będzie tak ciepło, to za tydzień powinny zakwitnąć. Jeszcze poczekam z cięciem róż, chociaż pąki mają mocno nabrzmiałe. Może zimne noce spowolnią nieco ich zapędy.

Lidlowe byliny.

Obrazek

Obrazek

Sabinko te donice kupowałam jakiś miesiąc temu w OBI...były na wyprzedaży i kupiłam je za małe pieniądze. Teraz żałuję, że nie wzięłam jeszcze ze dwóch.
Swojego eMa po ostatniej akcji w A już na zakupy ogrodowe nie wezmę. Potem jest tylko marudzenie, a tak chodzę, oglądam ile chcę i kupuję to co mi się podoba ;:224

Wagabungo dobrze, że nam w niedzielę dopisała pogoda, można było działać.
Bardzo dużo udało Ci się zrobić ;:138
Wczoraj też nie mogłam wysiedzieć w pracy i dzisiaj wzięłam dzień wolny, który wykorzystałam w ogrodzie. Pracowałam w samej bluzie...jakby to był ciepły kwiecień, a nie marzec.

Aniu aneczka1979 w zeszłym roku róże Austina były w LM w doniczkach. Nie pamiętam czy był wśród nich William S, ale na pewno Abraham Darby, Winchester Cathedral, Mary Rose i inne. Sama się wtedy zastanawiałam czy ich nie kupić, ale trochę odstraszała cena...Ostatecznie Mary Rose i Winchester kupiłam w R.

Moniko odnośnie podpory napiszę do Ciebie na pw.

Asiu wszystkie angielki mają bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy. Czasami gorszej jakości sadzonki przychodziły ze szkółek. Słabo wyglądają tylko rabatowe z innej firmy :? Zobaczę czy sobie poradzą.
Filmik obejrzałam u Grażynki. Bardzo ciekawy i wiele można było się dowiedzieć ;:108

Aluś oj, pracowity był dzień, ale róże już w donicach, a ja mam spokój...do póki nie przyjadą kolejne :D
Dostałam potwierdzenie na maila od Kamili, że za ok. tydzień będzie Eyes for You :tan Wtedy pojadę i odbiorę wszystkie róże razem. Może i z F też już zaczną wysyłać.
Dzisiaj zakwitł kolejny krokus...i lada dzień będą następne.
Jakie róże zamówiłaś,zdradzisz tajemnicę?

Floresito :wit
Bardzo mi miło czytać tak ciepłe słowa. Rozgość się proszę i wpadaj kiedy chcesz, na pogaduchy o różach i nie tylko...
Też szukałam informacji o tych rabatowych, ale tak jak Ty niewiele znalazłam. Jeśli tylko się przyjmą, to zdjęcia będą na pewno. Powiem Ci, że bardzo jestem ciekawa co z nich wyrośnie? Szczególnie ta biała mnie intryguje, bo na zdjęciu wygląda interesująco.

Szykowałam dzisiaj rabatę angielską...więc kilka Austinek.
Crocus Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Otello

Obrazek

Mary Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jubilee Celebration

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Dorotko Jubille Celebration, juz do mnie jedzie ;:138 cieszę się jak dziecko :heja Piękny ma kolorek ;:oj
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Oj, trzeba pędzić jutro do Lidla ;:65
A były może łopaty z drewnianym trzonkiem z nierdzewki?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, widzę, że Ty też kupiłaś nawóz do róż z lidla, miałaś już z nim wcześniej do czynienia? Bo też się nad nim zastanawiam i wszystkich pytam :wink:
Jejku, juz lilie u Ciebie sprzedają, ale Ci zazdroszczę :D Ja też mam wolne w tym tygodniu i dzisiaj buszowałam na działce :tan Dzisiaj była pogoda idealna do takowych prac.
A moje róże to żadna tajemnica - Eden, Barbara (Heinz Winkler), Alexander MacKenzie, Elmshorn oraz 2 Grootendorst-y F.J. i Pink.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dorotko - napisz mi proszę, jakie korzenie miała Flamenco i Tom Tom z A.? Zastanawiam się, czy jak tak źle trafiłam czy mały system korzeniowy to norma?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko ja też dziabłam sobie bodziszka i gipsówkę z L. Dorzuciłam do nich Erynginum. :heja
Twoje stwierdzenie o odstraszającej cenie róż doniczkowych w LM nieco ostudziły me zapały. Choć na jednego jedynego Williama może bym się skusiła... ;:131
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Dorotko widzę, że nie tylko ja mam problemy z siedzeniem w pracy :;230
- wczoraj wzięłam pół dnia wolnego i już od 14,00 działałam na działce. Musiałam pomalować drewniany parkan, po który będzie piąć się jasmina. Wydawało by się, że machanie pędzlem, to żaden wysiłek a jednak ręce i plecy bolą jak nie w co ;:306

Super lidlowe zakupy poczyniłaś ;:138 - szkoda, że nie mam L w pobliżu
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Muszę skoczyć do Lidla, potrzebuję dokupić bodziszki bo nie wiem czemu wzięłam tylko jednego....pewnie z powodu czujnego spojrzenia M. Jak ci faceci nas ograniczają :;230
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Świetne zakupy zrobiłaś. Ja też myślałam nad floksami w lidlu. Ostatecznie doszłam do wniosku że mam już ich sporo w oferowanych barwach. Zamówiłam tego Abrahama. Posadzę go w słońcu w tym roku. Za rok może będzie miał trochę cienia przez wiatę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne zakupy zrobiłaś w Lidlu jakoś nie umiem sie tam wybrać . Dorotko spodobał mi się ten różowy bodziszek .Pasowałby do Abrahama. Może po południu się tam przejadę jeśli nie będzie padać .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko bodziszki i gipsówkę z L posadziłaś do doniczek,czy prosto do gruntu?
Ciekawa jestem co kryje się w woreczkach,jak wyglądają roślinki?
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58

Post »

Chciałabym zakomunikować, że jednak po żmudnych poszukiwaniach udało mi się namierzyć łososiową Flamenco. Wydaje się całkiem ciekawa i ma taki naprawdę rasowy, łososiowy kolor. Dla zainteresowanych: wpisać : gardenforum - róże 2014. Tam na pierwszej stronie są dwa zdjęcia tej róży. Przy okazji debat nad niezbyt bujnymi korzeniami rabatówek z auchana ( Tom Tom, Flamenco, Helga ) to też podczas rozpakowywania i moczenia zauważyłam, że korzenie są solidnie skrócone, ale nie widzę najmniejszych powodów do obaw. Korzeń może i podcięty, ale rozgałęziony no i bardzo świeży. Mnie podczas tych samych zakupów w auchanie spotkała bardziej ekstremalna niespodzianka - a mianowicie natrafiła mi się róża w ogóle bez korzenia! Nabyłam wtedy angielki, wyżej wspomniane rabatówki, i będąc już przy kasach zauważyłam regał z różyczkami tylko w zielonych woreczkach po promocyjnej cenie 3.50. One były takie taniutkie nie dlatego że długo stały w sklepie ( były dopiero dowiezione ), ale dlatego że na sto procent były przechowywane w jakiejś chłodni. Miały bardzo zdrewniałe łodygi, bez śladu młodych pędów. Wzięłam 2 białe ( nie ukrywam ) z przeznaczeniem na zapełnienie luki pod płotem, w dosyć półcienistym miejscu. Po rozpakowaniu jedna z nich miała wyjątkowo duży, krzaczasty korzeń, a druga nie miała go wcale. Po prostu był sam rdzeń, bez żadnych korzonków bocznych, nie mówiąc już o tych włośnikowych. Ale po dobie moczenia natychmiast na obu różach pokazały się zalążki młodych pędów. No cóż, ta biedaczka bez korzenia siedzi w litrowym słoju z wodą, ale dalej puszcza pędy i jestem prawie pewna że jak ją wetknę w ziemię ( bo o klasycznym sadzeniu w jej przypadku raczej nie może być mowy ) to się tam ukorzeni i będzie rosła nadal. Jeśli się uchowa to zasłuży na zaszczytne miano : Róży Bez Korzenia !
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niezłe zakupy zrobiłaś. ;:333
Przypomniałaś mi właśnie, że miałam przesadzić w zeszłym roku bodziszka i znowu zapomniałam. ;:14
I na razie tego nie zrobię, bo zaczął padać śnieg. ;:222
Róże jak na damy przystało, wyglądają pięknie. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”