Aniu, Izo,dziękuję, że wpadłyście i już Wam odpowiadam.
Izuniu, Zanim zaczęłam zakładać ogródek, nie znałam prawie wcale roślin. Teraz znam nazwy francuskie i łacińskie, ale rzadko polskie. Ponadto, wielu roślin nazw (lub dokładnych nazw) nie pamiętam i muszę szukać w ściągach, a to tez nie jest proste, bo są już ich niezliczone ilości. Nie ma wiec sensu, żebym podpisywała wszystko, podczas gdy Wy wiele z tych roślin znacie. Łatwiej mi jest odpowiedzieć na pytanie dotyczące konkretnej rośliny. I tak, po kolei:
1. To szare z pomarańczowymi kwiatkami, o które pytacie obie, to: Zauschneria californica "Olbrich Silver"
2.Lagerstroemia, a dokładniej lagerstroemia indica , może być prowadzona jako drzewo albo jako krzew. Potocznie jest nazywana, we Francji " Bez indyjski" lub "Bez letni". Kwitnie bardzo długo, w drugiej połowie lata (ok. 2 miesiące), ale żeby kwitnąć musi mieć dużo słońca. Kolory podobnie jak u bzu: biały, różne odcienie różu i fioletu, czerwony. Same listki są ładne i ładnie tez się przebarwiają jesienią. Mam ich sporo, bo je uwielbiam. W zeszłym roku kwitły pięknie, tego lata, tylko jedna (brak słońca

)
Poszukajcie różnych jej zdjęć
tutaj
3. abelii tez mam kilka. Dokładnie Abelia grandiflora.To taki krzaczek, kwitnący prawie cale lato. Ma małe białe kwiatki o lekko różowym odcieniu. Popatrzcie
tutaj
4. Rzeczywiście, to nie jest zwykły sumak. To jest rhus typhina, nazywany we Francji sumakiem z Wirginii. Popatrzcie
tutaj
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania, odpowiem z przyjemnością.
Jeśli wiem...