Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Fakt, że w ostrych papryczkach najważniejsza jest ich uroda :) Także nie zrażę się jeżeli nie zdołam wszystkich popróbować.
W zeszłym roku miałam z ostrych tylko odmianę Rokita (dostałam ją na akcji od Wolusi) i była bardzo ostra. Ciekawa jestem czy u Wolusi też były takie ostre może zajrzy tutaj i odpowie :oops:
Ale wrobiłam mojego M. z tą papryczką ;:oj Naczytałam się na forum jaka ona nie ostra, że praktycznie słodka - i jak tylko dojrzały dwie pierwsze papryczki wzięliśmy sobie po jednej do pracy. M. do mnie dzwoni i niewinnie pyta: Jadłaś już śniadanie? A ja: Tak, jadłam. A on zdziwiony: A papryczkę jadłaś? A ja: Nie, zostawiłam ją sobie na drugie śniadanie. On na to: A ja odgryzłem pół i jeszcze płaczę ;:306
Naprawdę nie dało jej się zjeść na surowo - paliła niesamowicie. U mnie nie miała się z czym się skrzyżować, bo pozostałe papryki były same słodkie.
Nawet pomyślałam sobie przez chwilę, że my po prostu cienkie bolki jesteśmy - nie jedliśmy nigdy to się nie znamy. Zrobiłam dlatego z nich sos słodko-pikantny taki jak do sajgonek, żeby się przekonać że one jednak nie są takie ostre ale jednak nie - proporcje brałam z przepisu gdzie były pikantne chili - użyłam mojej Rokity a sos wyszedł bardzo pikantny o wiele bardziej niż ten kupny ale jaki pyszny :)
Wysłałam moją Rokitę na akcję - ciekawa jestem jaka wyjdzie u tych którzy ją dostaną :)
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aimee- cud malina twoj grownboxik :) :tan :tan :tan
termic 88- dobry pomysł, zrobić spraj na bazie naszych papryk w razie ataku jakiegoś bandyty hahaha :heja
Mangolinka Z- witamy w naszym zakręconym gronie :) ;:7 zastanawia mnie tylko ten twój piekarnik ? :)
Samsu- ja kiedyś nie jadałam ostrości, ale tak już mi gębe wypaliło, że coraz ostrzejsze jadam :;230 ale bez żartów haha im częściej się je tym bardzie się uodparnia na kapsaicynę, :) chodź niektóre odmiany i gatunki, nadal mnie powalają :;230 ;:306
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10

Post »

Morango - sposób z piekarnikiem jest oczywiście z forum :) Moje nasionka siedzą sobie jak u Ciebie na wacikach i w piekarniku przy włączonym oświetleniu - jest tam ok 28-30 stopni :) Już w zeszłym roku tak kiełkowałam wszystkie nasionka i świetnie się to sprawdziło. Ja nie mam w domu kaloryferów także ten sposób jest dla mnie idealny. Mogłabym kiełkować na ciepłej podłodze ale mam psa i kota i nie chcę im serwować pikantnej uczty ;:oj
Pozdrawiam
Małgosia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aimme jak patrzę na Twoje papryczki .to mam wyrzuty sumienia ,że ja jeszcze nic a nic ;:185 Chyba w sobotę wrzucę coś na wacik :roll:
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

MORANGO ;:196
Pelasia-a jakie ja mam wyrzuty sumienia to chyba wiesz :mrgreen: ;:123
Teraz tylko chinense i kilka rocoto sieję.Na resztę jest czas ;:196

A tu moja jedyna zimowana : Habanero Big Sun 8-)
Obrazek Obrazek
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Aimee całkiem niepotrzebnie ;:196 nie miej ;:215 ;:136 Paprykowe przedszkole śliczniutkie ;:3
Asia
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Aimee jakie śliczne sadzoneczki!! Piękniusie :) U mnie się jeszcze nawet nie wychylają, ja nie wiem, obrażone czy co :lol:
Ale to dobrze, mam czas na zastanawianie się czy aby nie za dużo ;:306 Growboxik pierwsza klasa, ja swój dopiero muszę obkleić :(
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Aimee, jakie masz żarówki w growboxie ?
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Moje nasionka 5 dzień na wacikach ale żadne nie chce być pierwsze i zostać rekordzistą.

nie wiem czy jednak nie zrobię growboxa bo dziś schodzę podlewać uśpione granaty a one już 4 cm przyrostu. Takie wybielone te gałązki muszę im dać słońca lub żaróweczkę skoro wybudziły się już w styczniu...
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Aimee- doświetlasz czymś tę habanerkę?

Miałam wykładać najostrzejsze odmiany na waciki na początku lutego,ale muszę przyspieszyć termin o parę dni ,że względu na zalecenia kalendarza biodynamicznego :wink: Tak więc zaczynam sezon w sobotę :heja
Pozdrawiam serdecznie- Ela
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

:;230 Każdy pretekst jest dobry
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Krynka przecież od 31 Stycznia dopiero jest korzystny czas na sianie/ ;:oj
Księżyc się teraz wznosi.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

kamil211a-Mam żarówki ledowe. Na tym pięterku akurat taką,która odpowiada starej 60-Watowej i o temp barwowej 6500K.
W tamtym roku miałam świetlówki liniowe Osram 18W coollight czyli też 6500K,ale w tym roku postanowiłam eksperymentalnie pooszczędzać na rachunkach,bo zresztą włączyłam growboxa o miesiąc wcześniej niż w tamtym roku.Zobaczymy...
krynka-Habanerkę doświetlam trochę.Tzn nie stoi w growboxie tylko za jasnego dnia na parapecie,a po południu stoi obok growboxa i dostaje światło padające z niego,a czasem też wieszam nad nią mniejszą żarówkę (też ledową o mocy odpowiadającej starej 35 Wat i 6500 K).
Zamierzam też dokupić żarówkę ledową 2700K na później.Dorzucę ją do growboxa jak roślinki będą większe.Na razie się nie śpieszy.Może pierwsza dostanie ją Habanerka-na kwitnienie.Ale nie zależy mi na jej kwitnieniu teraz.
Termic- ;:196 A Habanerka jest od Ciebie 8-)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Muszę i ja zajrzeć do piwnicy,czy któraś z ubiegłorocznych papryczek nie budzi się do życia.

Pomidek- zerknęłam do tego kalendarza,który mówi ,ze od soboty do poniedziałku jest dobry czas na wysiew roślin,których plonem ma byc owoc :) ( Czy wykładanie na waciki to jest wysiew? :roll: )
http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogrodnika
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Moje zimujące obudziły świetlówki :)
"Przed" zdjęcie z 18.12.2014