Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Też tak myślałem..ale mi nie pasuje. A może to dichondra?
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelikan dobrze prawi na drugim zdjęciu to dichondra.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Czy ona znosi poludniową wystawę i czy jest powszechnie dostępna w sezonie?
Dzięki Asta za potwierdzenie. Kupię na próbę sadzonki, są w Gospodarstwie Ogrodniczym Zielińscy jakby kto szukał, będzie pasować z heliotropem? Lofos Wine Red też się nam podoba...i Scevola, no wariactowo jak moja zona zaczęła przeglądać ofertę
Elzwira ja to widziałem w ubiegłym roku na jakimś balkonie, cuuudo, ale zauważ jakie to było lato, rosło z pelargoniami w pełnym słońcu.
A mam jeszcze pytanie - co to te fioletowo-zielone liście na drugim zdjęciu?

Elzwira ja to widziałem w ubiegłym roku na jakimś balkonie, cuuudo, ale zauważ jakie to było lato, rosło z pelargoniami w pełnym słońcu.
A mam jeszcze pytanie - co to te fioletowo-zielone liście na drugim zdjęciu?
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Na allegro też widzialam sadzonki,w tym roku u mnie na poludniowej patelni będzie królowała czerwona pelargonia z dichondrią 

- asta6265
Pelikano może to jakaś odmiana wilca ziemniaczanego?
Nic innego mi nie przychodzi do głowy
Nic innego mi nie przychodzi do głowy

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Asta a możliwe zeby to była trzykrotka purpurowa? Ale na zewnątrz w donicy..
dałaby radę?
edit
setkrezja purpurowa (myślałem że to to samo co trzykrotka
) pytanie jak wyżej..
Elzwira ja jeszcze moją trzymam za łokieć
ale chyba hurtowo kupimy u Zielińskich, tylko żeby teraz wysłali, póki mrozu nie ma, to sobie podhodujemy przed wystawieniem, fajne zestawienie z pelargoniami, w sumie bardzo efektowne i mało kłopotliwe.

edit
setkrezja purpurowa (myślałem że to to samo co trzykrotka

Elzwira ja jeszcze moją trzymam za łokieć

- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- asta6265
Miałam podobne skojarzenie jak pierwszy raz rzuciłam okiem. Jednak po bliższej obserwacji myślę, że nie. Przyjrzyj się listkom. Trzykrotka ma dłuższe i wąskie listki, a tam są szersze, jakby postrzępione i z wyraźnym unerwieniem. Nie wiem co to może byćpelikano11 pisze:Asta a możliwe zeby to była trzykrotka purpurowa?

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Nie widać zbyt dokładnie, ale moim zdaniem na poprzedniej stronie z fioletowymi liśćmi jest Strobilanthes dyerianus po polsku zwany Perską tarczą. Kiedyś 'Maja w ogrodzie' opowiadała o nim przy okazji jakiejś wizyty w centrum ogrodniczym.Z tego co wiem to jest to roślina domowa, nie typowo balkonowa.https://zojeczka.wordpress.com/tag/persian-shield/
Na zdjęciu powyżej moim zdaniem to nie bluszczyk kurdybanek tylko Dichondra repens, albo D.micrantha.Te szare to Dichondra srebrzysta, która niezbyt nadaje się do kompozycji, bo jeśli z doniczki wycieknie woda z nawozem to na brązowo farbuje jej listki.Może dlatego częściej spotyka się ją posadzoną jako soliter.
Na zdjęciu powyżej moim zdaniem to nie bluszczyk kurdybanek tylko Dichondra repens, albo D.micrantha.Te szare to Dichondra srebrzysta, która niezbyt nadaje się do kompozycji, bo jeśli z doniczki wycieknie woda z nawozem to na brązowo farbuje jej listki.Może dlatego częściej spotyka się ją posadzoną jako soliter.
A to? Jakby podobne, to strobilanthes dyerianus tzw perska tarcza, ale w sprzedaży u nas chyba nie ma.
http://pics.davesgarden.com/pics/2007/0 ... c1154d.jpg
O Selli mnie ubiegła
zdjęcia szukałem..
amarylis384 bardzo dziękuję za informację o lofosie. Masz może zdjęcie tego w całości? Jak kwitnie? głównie na końcówkach?
http://pics.davesgarden.com/pics/2007/0 ... c1154d.jpg
O Selli mnie ubiegła

amarylis384 bardzo dziękuję za informację o lofosie. Masz może zdjęcie tego w całości? Jak kwitnie? głównie na końcówkach?
Tak na marginesie mam wrażenie, że wiele pokazanych kompozycji jest nieco oszukanych i nie można się tym zbytnio sugerować.
Rośliny są ułożone w większej skrzynce w mniejszych doniczkach w obfitą kompozycję.Kto ma większe doświadczenie ten dostrzeże, że nie dałoby się tyle posadzić w przeciętną skrzynkę, a nawet gdyby była sporej wielkości, to trudno tak dobrać taką ilość gatunków, by rosły jak zaplanowaliśmy i nie poprzerastały, lub zagłuszyły się efekcie.Czasami do posadzonych, od tyłu, albo pomiędzy dokłada się inne w doniczkach tylko na potrzeby ładnego zdjęcia.
Niektóre rośliny potrzebują też więcej czasu do osiągnięcie danego efektu( np. Dichondry) i musza być odpowiednio wcześnie posadzone i podpędzone w szklarni.Inne możliwości są w szklarniach, a inne w warunkach domowych.Jeśli posadzi się malutką sadzonkę Dichondry w maju razem z pelargoniami, to nie jestem pewna czy taki efekt będzie.Trzeba by dosadzić małe pelargonie do już w większy stopniu wyrośniętej dichondry, bo podejrzewam, że inaczej pelargonie szybko ją zarosną.Właściwie to nigdy nie spotkałam małych sadzonek Dichondry, zawsze już wyrośnięte w wiszących doniczkach.

Niektóre rośliny potrzebują też więcej czasu do osiągnięcie danego efektu( np. Dichondry) i musza być odpowiednio wcześnie posadzone i podpędzone w szklarni.Inne możliwości są w szklarniach, a inne w warunkach domowych.Jeśli posadzi się malutką sadzonkę Dichondry w maju razem z pelargoniami, to nie jestem pewna czy taki efekt będzie.Trzeba by dosadzić małe pelargonie do już w większy stopniu wyrośniętej dichondry, bo podejrzewam, że inaczej pelargonie szybko ją zarosną.Właściwie to nigdy nie spotkałam małych sadzonek Dichondry, zawsze już wyrośnięte w wiszących doniczkach.
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciężko z takiego zdjęcia wywnioskować, ale z takich wiszących jest jeszcze mięta Satureja douglasii
http://www.plantpol.com.pl/fotki/g873d.jpg
No a poza tym, jak już selli7 wspomina, to większość zdjęć w katalogach jest obrabiana lub tez kompozycje układane są specjalnie do zdjęcia.
http://www.plantpol.com.pl/fotki/g873d.jpg
No a poza tym, jak już selli7 wspomina, to większość zdjęć w katalogach jest obrabiana lub tez kompozycje układane są specjalnie do zdjęcia.
Macie 100% racji, trzeba być czujnym
Przepraszam, może palnę teraz głupotę, czy wilec Ipomea Sweet Caroline Purple rośnie z bulwy czy ma zwykłą bryłę korzeniową? https://www.google.pl/search?q=Ipomea+S ... 80&bih=895
edit
o tej mięcie piszą że do zadarniania cienistych i wilgotnych miejsc
jak z nią jest bo też fajna.

Na pewno nie będzie. My na szczęście mamy warunki żeby podpędzać sadzonki i w odpowiednim czasie, jeszcze w domu zrobić kompozycje w skrzynkach. Z resztą np pelargonie w doniczkach są naprawdę dłuuugo w sprzedaży, im późniejsze zakupy tym piękniejsze sadzonki, więc warto podpędzać te, które są później niedostępne albo baardzo drogie.selli7 pisze:Jeśli posadzi się malutką sadzonkę Dichondry w maju razem z pelargoniami, to nie jestem pewna czy taki efekt będzie.
Przepraszam, może palnę teraz głupotę, czy wilec Ipomea Sweet Caroline Purple rośnie z bulwy czy ma zwykłą bryłę korzeniową? https://www.google.pl/search?q=Ipomea+S ... 80&bih=895
edit
o tej mięcie piszą że do zadarniania cienistych i wilgotnych miejsc

Ipomoea batatas rozmnaża się z sadzonek w warunkach szkarniowych pobranych z matecznika.Sadzonki niektórych odmian sprowadza się z cieplejszych rejonów świata, gdzie są lepsze warunki świetlne.Na początku mają tylko korzenie, w trakcie wzrostu wykształcają dopiero niewielkie bulwki ułatwiające im przetrwanie suszy.Nie próbowałam nigdy przezimować tych bulwek i wyprowadzić rośliny, może ktoś robił i napisze o efektach.