Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Post »

Też tak myślałem..ale mi nie pasuje. A może to dichondra?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelikan dobrze prawi na drugim zdjęciu to dichondra.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

Czy ona znosi poludniową wystawę i czy jest powszechnie dostępna w sezonie?
x-p-11
---

Post »

Dzięki Asta za potwierdzenie. Kupię na próbę sadzonki, są w Gospodarstwie Ogrodniczym Zielińscy jakby kto szukał, będzie pasować z heliotropem? Lofos Wine Red też się nam podoba...i Scevola, no wariactowo jak moja zona zaczęła przeglądać ofertę :lol:

Elzwira ja to widziałem w ubiegłym roku na jakimś balkonie, cuuudo, ale zauważ jakie to było lato, rosło z pelargoniami w pełnym słońcu.

A mam jeszcze pytanie - co to te fioletowo-zielone liście na drugim zdjęciu?
Elzwira
100p
100p
Od: 15 paź 2013, o 08:54

Post »

Na allegro też widzialam sadzonki,w tym roku u mnie na poludniowej patelni będzie królowała czerwona pelargonia z dichondrią ;:138
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelikano może to jakaś odmiana wilca ziemniaczanego?
Nic innego mi nie przychodzi do głowy ;:224
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
x-p-11
---

Post »

Asta a możliwe zeby to była trzykrotka purpurowa? Ale na zewnątrz w donicy.. :roll: dałaby radę?
edit
setkrezja purpurowa (myślałem że to to samo co trzykrotka :oops: ) pytanie jak wyżej..

Elzwira ja jeszcze moją trzymam za łokieć :lol: ale chyba hurtowo kupimy u Zielińskich, tylko żeby teraz wysłali, póki mrozu nie ma, to sobie podhodujemy przed wystawieniem, fajne zestawienie z pelargoniami, w sumie bardzo efektowne i mało kłopotliwe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Pelikano ma rację to dichondra srebrzysta. Mowa wcześniej była o Lofosie, miałam ten kwiat w zeszłym sezonie, kwitł do zimnych nocy, a pędy osiągnęły 2,5 m. Lubi słońce i bardzo dobrze robi się z końcówek pędów sadzonki, które ładnie przezimowały na parapecie.

Obrazek
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pelikano11 pisze:Asta a możliwe zeby to była trzykrotka purpurowa?
Miałam podobne skojarzenie jak pierwszy raz rzuciłam okiem. Jednak po bliższej obserwacji myślę, że nie. Przyjrzyj się listkom. Trzykrotka ma dłuższe i wąskie listki, a tam są szersze, jakby postrzępione i z wyraźnym unerwieniem. Nie wiem co to może być ;:185
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie widać zbyt dokładnie, ale moim zdaniem na poprzedniej stronie z fioletowymi liśćmi jest Strobilanthes dyerianus po polsku zwany Perską tarczą. Kiedyś 'Maja w ogrodzie' opowiadała o nim przy okazji jakiejś wizyty w centrum ogrodniczym.Z tego co wiem to jest to roślina domowa, nie typowo balkonowa.https://zojeczka.wordpress.com/tag/persian-shield/

Na zdjęciu powyżej moim zdaniem to nie bluszczyk kurdybanek tylko Dichondra repens, albo D.micrantha.Te szare to Dichondra srebrzysta, która niezbyt nadaje się do kompozycji, bo jeśli z doniczki wycieknie woda z nawozem to na brązowo farbuje jej listki.Może dlatego częściej spotyka się ją posadzoną jako soliter.
x-p-11
---

Post »

A to? Jakby podobne, to strobilanthes dyerianus tzw perska tarcza, ale w sprzedaży u nas chyba nie ma.
http://pics.davesgarden.com/pics/2007/0 ... c1154d.jpg
O Selli mnie ubiegła :wit zdjęcia szukałem..

amarylis384 bardzo dziękuję za informację o lofosie. Masz może zdjęcie tego w całości? Jak kwitnie? głównie na końcówkach?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak na marginesie mam wrażenie, że wiele pokazanych kompozycji jest nieco oszukanych i nie można się tym zbytnio sugerować. :wink: Rośliny są ułożone w większej skrzynce w mniejszych doniczkach w obfitą kompozycję.Kto ma większe doświadczenie ten dostrzeże, że nie dałoby się tyle posadzić w przeciętną skrzynkę, a nawet gdyby była sporej wielkości, to trudno tak dobrać taką ilość gatunków, by rosły jak zaplanowaliśmy i nie poprzerastały, lub zagłuszyły się efekcie.Czasami do posadzonych, od tyłu, albo pomiędzy dokłada się inne w doniczkach tylko na potrzeby ładnego zdjęcia.

Niektóre rośliny potrzebują też więcej czasu do osiągnięcie danego efektu( np. Dichondry) i musza być odpowiednio wcześnie posadzone i podpędzone w szklarni.Inne możliwości są w szklarniach, a inne w warunkach domowych.Jeśli posadzi się malutką sadzonkę Dichondry w maju razem z pelargoniami, to nie jestem pewna czy taki efekt będzie.Trzeba by dosadzić małe pelargonie do już w większy stopniu wyrośniętej dichondry, bo podejrzewam, że inaczej pelargonie szybko ją zarosną.Właściwie to nigdy nie spotkałam małych sadzonek Dichondry, zawsze już wyrośnięte w wiszących doniczkach.
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:41

Post »

Ciężko z takiego zdjęcia wywnioskować, ale z takich wiszących jest jeszcze mięta Satureja douglasii
http://www.plantpol.com.pl/fotki/g873d.jpg

No a poza tym, jak już selli7 wspomina, to większość zdjęć w katalogach jest obrabiana lub tez kompozycje układane są specjalnie do zdjęcia.
x-p-11
---

Post »

Macie 100% racji, trzeba być czujnym :wink:
selli7 pisze:Jeśli posadzi się malutką sadzonkę Dichondry w maju razem z pelargoniami, to nie jestem pewna czy taki efekt będzie.
Na pewno nie będzie. My na szczęście mamy warunki żeby podpędzać sadzonki i w odpowiednim czasie, jeszcze w domu zrobić kompozycje w skrzynkach. Z resztą np pelargonie w doniczkach są naprawdę dłuuugo w sprzedaży, im późniejsze zakupy tym piękniejsze sadzonki, więc warto podpędzać te, które są później niedostępne albo baardzo drogie.

Przepraszam, może palnę teraz głupotę, czy wilec Ipomea Sweet Caroline Purple rośnie z bulwy czy ma zwykłą bryłę korzeniową? https://www.google.pl/search?q=Ipomea+S ... 80&bih=895
edit
o tej mięcie piszą że do zadarniania cienistych i wilgotnych miejsc :? jak z nią jest bo też fajna.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ipomoea batatas rozmnaża się z sadzonek w warunkach szkarniowych pobranych z matecznika.Sadzonki niektórych odmian sprowadza się z cieplejszych rejonów świata, gdzie są lepsze warunki świetlne.Na początku mają tylko korzenie, w trakcie wzrostu wykształcają dopiero niewielkie bulwki ułatwiające im przetrwanie suszy.Nie próbowałam nigdy przezimować tych bulwek i wyprowadzić rośliny, może ktoś robił i napisze o efektach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”