Garden of my dreams :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Garden of my dreams :) KOSTKA by Koleszko :D

Post »

Jak to nie?
A u Karoliny w jej Arboretum?Element nieodłączny :!: ;:108
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ale one wtedy się jakby kłócą i nie są tak wyeksponowane ;:185 róże na to w pełni zasługują szczególnie odmiany nostalgiczne ;:215 mam ich chyba z 6 i czekam aż zakwitną ;:65 rabatowe też średnio do drzew podobnie wielkokwiatowe i krzewiaste jak coś to może pnące :lol:
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

To nie wiem Panowie . :?

Mati one są zakopczykowane w doniczkach , na wiosnę będę sadził . To te róże rabatowe NN niespodzianki ale chciałbym , żeby miały w miarę luźno . :lol: Jakie odstępy masz u siebie ?

Mateusz musze obczaić jak ona tam ma . :wink:

Ale chyba raczej jestem za tym , żeby one same sobie rosły .Ale do wiosny będzie sto zmian decyzji pewnie . ;:191
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

U mnie rabatowe mają 50 cm mam ich 5 :wink: Wielkokwiatowe o wiele więcej nawet podobno 100 mam 3 duże i jedną miniaturkę , parkowe (duże ) 150 nawet albo więcej zależy jakie odmiany ;:224 mam ich 12 :) jak coś to wpadaj do różanego mojego i tam masz niektóre rzeczy zapisane :lol:

-- piątek, 31 października 2014, 20:07 --

Ale odstępy muszą zawsze być by umożliwić równomierną cyrkulację powietrza , jeśli tego nie zrobisz róże mogą chorować m.in. na
Czarną Plamistość Liści
Mączniaka rzekomego i prawdziwego

I w takich zaciszach lubi być
Skoczek Różany
Nimułka Różana
i wiele innych chorób a uwierz to nie jest żadna przyjemność :(
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Dzięki wielkie za info . ;:215

No wybieram się , wybieram . ;:215

Ale to nastąpi zimową porą , teraz z czasem nie wyrabiam a chciałbym dokładnie poczytać . :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

:wit
Śliczna koreanka , niech zdrowo rośnie ;:215
Nawozów już żadnych nie dawaj pod nic , już za późno.
Szmaragdy są świetne na żywopłot, tylko trzeba pamiętać o odstępach , nie za gęsto bo jednak będą z nich olbrzymy :lol:

Jeśli chodzi o róże, to miałam kiedyś rabaty z samych róż, ale wyglądały w sumie nieciekawie , łyso.
Teraz mam za i między wysokimi różami - berberysy, hortensje bukietowe , budleje , wysokie trawy , między niższymi - lawendy , tawuły , bukszpany, liliowce , rozchodniki okazałe , lilie , chryzantemy ,jeżówki , niższe trawy , natomiast całkiem z przodu, na obwódce rabaty - przetaczniki, niskie kostrzewy, macierzankę ....
Jeśli jest to rabata tylko różana i róże rosną gęsto , to trudno między nimi się przemieszczać , a jednak trzeba tam wchodzić, aby usuwać przekwitłe kwiaty albo chore liście, czy zrobić oprysk :wink:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

A zapomniałem ;:222
Róże należy tak dobierać żeby kwitły bez z lub małymi przerwami i zaczynały kwitnienie od czerwca i nawet teraz tak jak pastella ;:136
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z tym doborem czasu kwitnienia to kwestia gustu, niektórzy lubią, żeby wszystkie róże na rabacie kwitły jednocześnie i wtedy efekt jest dopiero powalający ;:oj . Minusem takiego rozwiązania jest to, że jak mają przerwę to na różance jest mało ciekawie, ale jak już napisałam - kwestia wyboru :wink: .
Ja mam jedną rabatę typowo różaną, reszta róż jest rozrzucona po innych częściach ogrodu. Ponieważ poza różami kocham także hortensje, trawy i liliowce, to takie właśnie porobiłam połączenia i jestem z nich zadowolona ;:108 .
Moja różanka zyskała w tym roku obwódkę z szałwii, ponadto towarzystwa różom dotrzymują floksy i clematisy.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

No to bardzo dobry pomysł :!:
Ja jak wiadomo od tego roku zacząłem z różami więc na takie jak obwódki trzeba czekać przynajmniej do czerwca :D bo muszę dokończyć rabate z różami ;:224 a i muszę niestety wyeksmitować tuję golden globe bo musi zrobić miejsce dzisiejszej Giardinie ;:65 i muszę jutro ją posadzić ;:131 nie obchodzi mnie że święto ma być i już :;230 .
A właśnie Pawle jutro będziesz na FO ? bo prosiłbym cię o radę ;:180
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Kasia Witam witam . :D Dziękuję . :wink: Nawozy oczywiście na wiosnę . :wink: Szczerze ? Sadziłem swoje bardzo dawno temu i teraz żałuję , że nie posadziłem gęściej . ;:222 Oczywiście ,żeby nie przesadzić .Nie wiem za ile lat moje się połączą ... Są plusy i minusy tego . :D

No to nie wiem co robić . :lol: Jeśli same róże wrzucam na rabatę to robię agro. i kora , jeśli mieszanka to raczej nie bo niektóre roślinki się będą rozrastały .Muszę się poważnie zastanowić . :D Tak tak , masz rację z tą odległością . :lol:

mati najlepiej tak by było , żeby zawsze coś kwitło na rabacie ale teraz mam mix odmian tak jak mówiłem , a na angielki przyjdzie pora . ;:215

Edytko to ja może porobię rabaty trawo-różano-berberysowe . :heja Każdy ma swój gust to prawda ale jak ktoś nie spróbuje czegoś zrobić i zobaczyć u siebie, to nie będzie wiedział jaki ma ten gust . :lol: Takie jest moje zdanie . :D

mati ja jestem codziennie na FO . ;:215 To jednak część mojego życia . ;:215 Pamiętaj , że jakbyś miał czegoś za dużo kiedyś, to ja chętnie przygarnę i się dogadamy - boo u mnie pustka terenowa ogólnie . :lol:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Angielki są super i nie kłopotliwe ;:215 Moją jedną z pierwszych angielek jest Graham Thomas ;:172 dla cb idealny :D .
AAA nie dawaj włókniny pod róże ;:124 ;:222 róże nie lubią takiego połączenia ;:224 jak już to tylko kora ;:209
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piszesz, że u Ciebie pustawo...
Jak się już niebawem przekonasz, ogród ma to do siebie, że się bardzo szybko zapełnia. Zbyt szybko.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Oj nawet się nie obrócisz ;:224 nawet te twoje łany ci zabrakną ;:108
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

mati Ooo nie widziałem . :? Czyli będzie mix roślinny : róże-trawy-berberysy i nie wiem jeszcze co, skoro tak . ;:215 Dzięki dzięki . ;:138 Dużo mi wiedzy przekazałeś już . ;:215 Zabraknie na pewno kiedyś terenu ... zawsze jest mało . :? Hektara to nie zostawię sobie dodatkowo na pewno bo i podatki od tego płacić i wgl. grodzić .Te 50 arów mi wystarczy . :wink:

Madziu Patrząc na Twój ogród wiem , że u mnie też się zapełni teren za ileś tam latek ... Ty u siebie już możesz podziwiać jak wszystko rośnie . ;:215 Ja jestem dopiero na etapie sadzenia wszystkiego . :) Bardzo dużo czerpię info. z Twojego tematu . :lol:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Pawełku, ja nie jestem zwolenniczką agrotkanin w ogóle. Może to kwestia mojej gliniastej ziemi, która długo trzyma wilgoć i nie trzeba jej specjalnie zatrzymywać - wręcz przeciwnie, jeśli już. Obawiałabym się chorób grzybowych. Niektórzy szkółkarze polecają gołą glebę pomiędzy różami, inni ściółkę z kory. Niektórzy na FO mają wysypane żwirkiem.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”