Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Mariola! Każdy z nas, gdyby teraz zaczął zakładać ogród - pewnie inaczej by go zorganizował! Trochę to tak jak z budowaniem domu, ponoć trzeci dopiero jest dobry, ale kto trzy domy buduje? :wink:
na pewno jest dobrze tak jak jest! A zawsze można zrobić przegrupowania! Ale trzeba ze spokojem do tego podejść i nie wszystko na raz! Po kawałeczku, nie spieszyć się, bo można kręćka dostać, albo się zniechęcić :roll: Trzymaj się! Jest wiosna, zaraz się ociepli! Zobaczysz, będzie fajnie! ;:196
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:wit Daj spokój chwastom...spójrz na ogród, jaka wiosna u ciebie ;:138
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochane, oj prawda oczywista w każdym temacie, ale człek taki narwany :roll:

Aguś, wczoraj i dziś pada. Spłukuje zimowy brud, i od razu lepiej i pola pięknie się zazieleniają :)

Miłko, u nas ciągle trwa remont starego domu i w sumie to po całokształcie nakładów nowy dom już by dawno stał... A tak to w sumie remontowaliśmy już... 1)dla wroga, 2) dla rodziny, teraz pora na remont życia- dla nas- może w końcu będzie tak jak powinno...
W ogrodzie to samo. Powiedzmy, że tu pierwsze remonty ogrodowe mam za sobą :;230

Gosiu, ja teraz hamuję sie z przebudową ogrodu w związku z przebudową domu, ale w przyszłym roku poszaleję...

Janko,
u mnie też kukają rośliny, nie ma co:) Coś tam staram się podziałać w wolnej chwili, zatem nie jest chyba tak źle ;)

Grażynko, no przecież taka natura człowieka, trzeba ponarzekać...

Moni, no właśnie wszystko dla tych letnich widoków...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne oczko ;:215 Nie narzekaj, piękne są Twoje nasadzenia. Ja bynajmniej je uwielbiam ;:167 A dziewczyny mają rację, każdy by coś zmienił jak by miał robić od początku. Ale nikomu by się pewnie nie chciało ;:306
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulino, tak właśnie myślę, że albo się starzeję, albo troszkę moja pasja osłabła.
Z czwórką malutkich dzieci ogród miałam wyplewiony na tip top, teraz chwilami wole nie patrzeć jak to wszystko wygląda. Zwłaszcza wiosną, gdy roślinki dopiero wychylają się z ziemi widać różnicę... Chwasty rosną na potęgę...
Czasem myślę sobie, ze fajnie byłoby coś zmienić, przesadzić, poszerzyć, zakolorowić kolejną część trawnika ;:124 a potem stwierdzam, ze jednak za bardzo mi się nie chce... :oops:

Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Mariolu! czytam, podziwiam , zachwycam się ;:215 i w Twoich opisach , odnajduję siebie ;:108
Twoje rozwiązania aranżacyjne całkowicie w moim guście .
Kochana ja też/ raczej my/ przez całe życie remontowaliśmy rodzinny dom. Poniesione koszty wskazują na postawienie może nawet nie jednego nowego. Satysfakcja ogromna , sentyment pozostał - wielki . rodzinny dom"prawie nowy" z wyjątkiem fundamentów i murów zewnętrznych . Dziś mieszkamy w trzech niezależnych mieszkaniach razem z dwoma żonatymi synami. Wspaniała sprawa, wspólne niedzielne obiadki, wspólne grillowanie scala rodzinę , znajomi , przyjaciele chętnie u nas bywają.
Po drugie - ogród mój urządzany był na miarę dyspozycyjności czasowej a więc tak by było praktycznie i wyglądał estetycznie.
Teraz do tych ram ogrodowych dokładam kolorowe rabatki, trochę architektury ogrodowej.
Po trzecie, lata remontów i prac ogrodowych spowodowały ,ze odcinek lędźwiowy kręgosłupa został solidnie nadwyrężony/ przepukliny/. Dwa razy w roku rehabilituję go i jako tako funkcjonuję .
Mariolu dbaj o siebie, ja już przystopowałam / chociażby ze względu na wiek / ale z drugiej strony stwierdziłam,ze ja i moi domownicy , mamy czuć się dobrze w naszym ogrodzie. Pozdrawiam cieplutko ;:168 i życzę dużo zdrówka ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Mariolu dlatego ja zawsze wczesną wiosną ruszam z kopyta ze zmianami, bo potem to też mi się nie chce :;230 Całe lato się lenię ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Mariolu, wiosna u Ciebie pełną gębą :D
Wszystko już takie bujne...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No to masz fajną pespektywę.
Ja już niestety nie. No chyba, że na emeryturę przejdę, ale to jeszcze trochę potrwa :roll:
marzusia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 18:14

Post »

Mariolu, fajny masz ogród, taki normalny, swojski a nie "plastikowy", idealnie wysprzątany jak w żurnalach.

Pisałaś o ściółkowaniu skoszoną trawą, czy wszystkie rabaty można tak podsypywać, czy są jakieś rośliny, które tego nie lubią?
Pozdrawiam :) Marzena

"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Mariolu pięknie wszystko u Ciebie wygląda, wiosenne aranżacje świetne. Najbardziej zachwyca mnie forsycja, która u mnie ma trzy gałązki kwitnące i to bardzo rzadko, w tym roku ją wywalę, jakby kwitła tak jak Twoja to co innego. Nie takiego drapaka trzymać nie będę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Przed chwilą otworzyłam twój wątek na pierwszej stronie. Ależ ty miałaś rewelacyjne azalie zeszłego roku. Coś nieprawdopodobnego. Ja liczę, że może moje choć trochę tej wiosny zakwitną, jeśli tylko pączków nie zniszczą majowe przymrozki.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Mariolka ;:196 nie wierzę że osłabła Twoja pasja ogrodowa....
Remont domu,opieka nad dzieciaczkami i jeszcze taki ogród to na prawdę trzeba mieć nieprzeciętne siły....
Podziwiam Cię ;:180 i wiesz...masz prawo czasami być zmęczona i nie mieć ochoty nawet na to co tak bardzo kochasz....czyli ogród,roślinki.... ;:108
Pozdróweczka kochana....trzymaj się cieplutko ;:3
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochane.
Pora nadrobić tygodniowe zaległości. Dziękuję Wam, ze jesteście i zaglądacie do mnie, pomimo mojej nieobecności. Ostatnie trzy dni były śliczne jeśli chodzi o pogodę. A wczoraj to już w ogóle rewelacja. Przepieliłam część ogródka, w sumie gdzie nie spojrzę tam masa roboty, ale pocieszam się, że w zeszłym roku chyba miałam więcej pracy, bo dalie i mieczyki wsadziłam dopiero w końcu maja, a tu niespodzianka- wczoraj posadziłam i dalie i mieczyki :) Sukces :)
Najlepsze jest to, że dopiero co pisałam, że absolutnie żadnych nowych prac aranżacyjnych i nasadzeń w ogrodzie w tym roku nie będzie, no ale jak już przepieliłam z grubsza największe chwaścieliska, posadziłam ciepłolubne, to i zrandapowałam "tyły" ogródka, potem M. poproszę o wjazd kultywatorem, a z resztą już sobie poradzę... No bo po zeszłorocznym zapuszczeniu ogródka, to poza chwastami nawet niewiadomo gdzie truskawki, maliny powędrowały w przeciwną stronę ogródka i wszystko jakoś na opak. Trzeba z tym zrobić porządek.

Wiem jedno, że jak zacznę to zrobię, a jak będę tylko narzekać i marudzić, to dalej będę stać w miejscu :)

Grażynko,
czasem odechciewa mi się zupełnie ogrodu, zwłaszcza gdy chwasty biorą górę i są momenty, że naprawdę ni w ząb nie mam czasu dla ogrodu... Ale na szczeście ta melancholia szybko mija, a już słonko i kwitnace rośliny działają cuda w tym temacie :)

Wandziu, liczę na piękne kwiaty azalii. Rh u mnie zupełnie nie chce rosnąć, ale azalie nie narzekają, co prawda w zeszłym roku część azalii objadły mi zające... zostawiły w zamian swoje bobki...

DTJ- forsycja u mnie przez pierwsze lata słabiutko kwitła. Ukorzeniłam ją sama z malutkich patyczków. Gdy zaczęłam ją przycinać bardzo silnie tuz po kwitnięciu, wypuszczała dużo łodyg, które w kolejnym roku zakwitały. Teraz wydaje mi sie już zbyt inwazyjna, ale zawsze po kwitnieniu ścinam ją króciutko, a ona drugie tyle odbija...

Marzusiu- witaj u mnie, cieszę się, że Ci się podoba. Nie dla mnie katalogowe ogrody. Mieszkam na wsi, ogród musi być swojski :)

Małgosiu- oj tam, każdy ma jakieś plany, Ty zapewne też :)

Witch,
dziękuję. Gdyby przeszedł porządny deszcz wszystko strzeliłoby bujnie w górę. Mimo opadów przed świętami jest bardzo sucho!

Paulinko- No tak już człek ma, więcej mu się chce wiosna, niż jesienią, rano jak się nie wezmę za robotę, tez już przepadło...

Bogusiu, no wiesz, że dla mnie to Ty jesteś "tytanem pracy". Ogród masz cudny i to na jakiej powierzchni!

Obrazek

kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szachownice cesarskie pną się do góry

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”