Kaktusy Gracesz
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy Gracesz
Szklarnia lub ogród zimowy to moje marzenie.
Zbiorowe jest to teraz czas na zdjęcia z bliska każdego osobnika, te kolosy mnie ciekawią... ;)
A co tam za siewki masz??
Pozdrawiam!
Zbiorowe jest to teraz czas na zdjęcia z bliska każdego osobnika, te kolosy mnie ciekawią... ;)
A co tam za siewki masz??
Pozdrawiam!
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Dziękuje wszystkim za odwiedziny i wpisy
To może napiszę coś o siewkach... Kiedyś siałam kaktusy, ale nie wiele z tego wyszło... błędy, błędy i brak osób, które by doradziły jak je unikać. Ale po lekturze tutaj Waszych wpisów, dwa lata temu postanowiłam spróbować ponownie. Jako "poligon szkoleniowy" posłużyły nasiona od Tomka. Kupiłam 12 porcji i wysiałam dość późno, bo 04.06.2014r. Po dwóch latach mam siewki z wszystkich 12 gatunków. Oto one:

od lewej: Echinopsis obrepanda v. purpurea TB797.2, Echinopsis obrepanda TB806.2, Echinopsis mamillosa TB834.3 i Lobivia acanthoplegma fma. patula TB086.1

Lobivia aurea TB638.1, Lobivia calorubra v. pojoensis TB810.1, Lobivia calorubra f. carmineoflora TB506.1

Lobivia aurea v. dobeana TB655.1, Lobivia cinnabarina v. walterspielii TB559.2, Lobivia grandiflora v. pumila TB654.2

Lobivia chrysochete TB858.1

Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1
Jak widać pierwsze trzy zdjęcia zapowiadają moją przyszłą niedaleką robotę, bo czas rozsadzić towarzystwo... na jesień zdążyłam tylko z Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1.
Mam jeszcze siewki z paczki, którą kupiłam w markecie i również wysiałam dwa lata temu. Oryginalny napis z paczki "Echinokaktus Gruzona, Fotel teściowej" a na zdjęciu hmm... eriocactus? A tak te siewki teraz wyglądają:

(te z lewej to już z innej paczki - marketowa mieszanka, ale bardzo słabo kiełkowały i zostały mi tylko trzy sztuki...)
W ubiegłym roku wysiałam znacznie więcej nasion... niestety za długo zimą trzymałam je na sucho i część niestety znikło
jak ustale, co mi zostało, to zrobię zestawienie. Będę miała też małą zagwozdkę z jednym pudełkiem, bo kot szukał kuwetki.... a może koleżanek?
Przedstawiam winowajcę a właściwie podejrzanych: Lobivia i Nigro, a jak są grzeczni to Lobisia i Nigruś:

od lewej: Echinopsis obrepanda v. purpurea TB797.2, Echinopsis obrepanda TB806.2, Echinopsis mamillosa TB834.3 i Lobivia acanthoplegma fma. patula TB086.1

Lobivia aurea TB638.1, Lobivia calorubra v. pojoensis TB810.1, Lobivia calorubra f. carmineoflora TB506.1

Lobivia aurea v. dobeana TB655.1, Lobivia cinnabarina v. walterspielii TB559.2, Lobivia grandiflora v. pumila TB654.2

Lobivia chrysochete TB858.1

Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1
Jak widać pierwsze trzy zdjęcia zapowiadają moją przyszłą niedaleką robotę, bo czas rozsadzić towarzystwo... na jesień zdążyłam tylko z Lobivia saltensis v. multicostata TB418.1.
Mam jeszcze siewki z paczki, którą kupiłam w markecie i również wysiałam dwa lata temu. Oryginalny napis z paczki "Echinokaktus Gruzona, Fotel teściowej" a na zdjęciu hmm... eriocactus? A tak te siewki teraz wyglądają:

(te z lewej to już z innej paczki - marketowa mieszanka, ale bardzo słabo kiełkowały i zostały mi tylko trzy sztuki...)
W ubiegłym roku wysiałam znacznie więcej nasion... niestety za długo zimą trzymałam je na sucho i część niestety znikło

Przedstawiam winowajcę a właściwie podejrzanych: Lobivia i Nigro, a jak są grzeczni to Lobisia i Nigruś:

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie Ci wyrosły
Takie widoki tylko mnie utwierdzają, że za rok sieję. Super 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i proszę , nie taki diabeł straszny wysiewy jak ta lala
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratuluję - siewki imponujące! 

- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Piękne wysiewy!
W tej ostatniej kuwecie to Echinocactus Grusonii, one jak młode to tak wyglądają.
Pozdrawiam!
W tej ostatniej kuwecie to Echinocactus Grusonii, one jak młode to tak wyglądają.

Pozdrawiam!
- gracesz
- 500p
Dziękuje za wpisy i odwiedziny. Siewki pomału rosną... Na pewno o ich postępach w rozwoju będę pisać...
A tym czasem coś tam u mnie kwitnie... Chyba jednak poliwęglan im nie przeszkadza... Zresztą ferocactusy się jednak poprzypalały, więc trochę tego słońca przenika
Ale wróćmy do kwiatów. Przedstawiam mój kwitnący misz-masz:
] 
Echinocereus reichenbachii var. fitchii SB 861 , Mammillaria hahniana

Astrophytum myriostigma var. columnare, Rebutia flavistyla FR 756

Rebutia krainziana var. flaviflora, Rebutia senilis

Mammillaria nana ssp duwei, Epithelantha micromeris
]
Mammillaria backebergiana, Rebutia krainziana var. albiflora i Rebutia krainziana var. flaviflora

Sulcorebutia taratensis LH 1097, Mammillaria candida

Mammillaria zeilmanniana var. albiflora, Mammillaria zeilmanniana

Echinofossulocactus, Weingartia knizei
A tym czasem coś tam u mnie kwitnie... Chyba jednak poliwęglan im nie przeszkadza... Zresztą ferocactusy się jednak poprzypalały, więc trochę tego słońca przenika

Ale wróćmy do kwiatów. Przedstawiam mój kwitnący misz-masz:

Echinocereus reichenbachii var. fitchii SB 861 , Mammillaria hahniana

Astrophytum myriostigma var. columnare, Rebutia flavistyla FR 756

Rebutia krainziana var. flaviflora, Rebutia senilis

Mammillaria nana ssp duwei, Epithelantha micromeris

Mammillaria backebergiana, Rebutia krainziana var. albiflora i Rebutia krainziana var. flaviflora

Sulcorebutia taratensis LH 1097, Mammillaria candida

Mammillaria zeilmanniana var. albiflora, Mammillaria zeilmanniana

Echinofossulocactus, Weingartia knizei
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Jak pięknie dzisiaj u Ciebie!
Super roślinki, super kwiatuszki, super zdjęcia - tylko takie superlatywy przychodzą mi do głowy...
Sulcorebutia taratensis LH 1097 tą naj...

Super roślinki, super kwiatuszki, super zdjęcia - tylko takie superlatywy przychodzą mi do głowy...

Sulcorebutia taratensis LH 1097 tą naj...

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Jak pięknie i kolorowo...miło się ogląda takie kwiaty 

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
każdy kwiat inny..... miło się patrzy na taką różnorodność 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Super pokaz, piękne masz kaktusy ! 

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Zachwycające kwitnienia, Sulcorebutia taratensis wspaniała 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Piękne siewki, piękne kwiatuszki. Całkiem rozwojowo 

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Kolorowy zawrót głowy!
A siewki to aż strach się bać jak urosną.
Tyle tego!

A siewki to aż strach się bać jak urosną.

- gracesz
- 500p
Cieszę się, że się taka różnorodność podobamrooofka pisze:każdy kwiat inny..... miło się patrzy na taką różnorodność

Hamatocactus setispinus - to jeden z nielicznych kwitnących kaktusów, co go mam od nasionka; a obok pierwszy kwiat z Gymnocalycium - G. monvillei ssp. Horridispinum

Thelocactus bicolor - uwielbiam te kwiaty; Astrophytum ornatum - jeden z bardziej wiekowych moich kaktusów

Echinofossulocactus rozwinął drugi kwiat, a pierwszy to już tydzień ma i nadal piękny; Mammillaria nana ssp duwei - już ją pokazywałam, ale jest przepiękna, więc ma drugą odsłonę

Mammillaria - to pierwszy kwiat wśród 100 maluchów, który mąż kupił na WOŚP, nie wiem tylko jaki to gatunek... A na koniec dwie Mammillarie candida - wyglądają tak samo, ale kwiaty mają różne...
Wiele pączków jeszcze czeka na swoją kolej... Mam nadzieję, że za dużo nie przegapię, bo wyjeżdżam na tydzień pohasać po górach. Tym razem Pieniny i okolice